Persoalan..

Macam mana korang yg ada baby solat? Baby yg dh pandai bergerak. Selalunya sy solat time dia tidur, tapi dia selalu terjaga kalau dia perasan sy tkda kat sebelah dia, pastu nangis, sy takut dia jatuh katil, then sy stop solat. Kalau solat time dia bangun pula, sy letak kat walker, tapi sepanjang sy solat dia nangis. Sy stress.

15 Các câu trả lời

Cara saya, kami childproof kan ruangan solat. Setiap kali solat, saya dan suami akan letak anak kat sebelah biar dia nampak muka kami. Bila anak dah pandai meniarap/merangkak, sama juga. Letak kat anak kat sebelah. Anak akan bermain kat area dia. Anak saya tak pakai walker. Sekarang anak dah 2y, dah tahu nak tunggu mana waktu solat. Dari baby lagi saya dan suami selalu pesan yang mommy daddy nak solat. Mommy daddy ada depan sayang ni. Sayang tunggu ya. Ada masa anak akan menangis, saya pujuk dulu. Dah okay, baru solat. Faham stress tu, be strong and banyakkan bersabar mommy. Menangis tu cara baby berkomunikasi dengan kita. Semoga dipermudahkan urusan awak 🌹

6mo trước

Alhamdulillah. Boleh bayangkan jugak. Cuteness overload😍

Saya pun macam itu, anak saya 8 bulan dah pandai meniti katil, tengah solat dia duk berpaut2, hehe, so saya decide masa solat saya biarkan ja dia depan mata saya, tapi saya dah siapkan benteng2 keliling dia maksd mcm letak bantal ke kalau jatuh, lagpun kapet saya dh tebal,tambah toto apa semua, kalau jatuh mcm rasa okey. Mula2 stress jugak, tpi sbb msa lunch hsbnd balik, so sy akan lari kejap solat msa dia ada, ldg dia meeting x balik, so sya akan bt mcm tu, tapi lama2 okey jugak, n ank pun kdg ddk tepi senyap je. hehehe. Tak pe sis, slow2. Kdg faham, ank tak nk tdo smpai ke sdh,waktu solat nak hbis. hehee

Letak bawah lah puan. Anak saya pun begitu, tapi kami tak menggunakan walker. Kalau baby dah ganggu saya semasa solat, saya dukung anak semasa solat. Masa sujud, letak kan dia. Memang tangisannya mengganggu kita, kita tengah mengahadap Allah tu, sematkan doa dikurniakan khusyuk solat kerana Allah dan kurniakan anak ketenangan.

6mo trước

Ya betul..

saya pasang pagar kat katil. so ank tk blh p mana2 😅 tp ank tk mngis. dh setahun mungkin dh faham.. sllunya lps dh setel bg ank mndi mkn trus ltk ats katil bg susu ttup pagar buka mr rachel kt fon ltk ats meja solek ... dia lyn2 tu sy g mandi. lepas tu ttup fon. solat. n dia pun mcm ok je

dlu awal2, sye pesan kt anak suruh tggu jap mama nk solat.. dye ok je duduk sebelah tggu smpi sye hbes solat tp skg da lasak sikit.. dye siap kcu kte solat.. x pun dye kemas2 bju kt rak.. asalkn tmpt tu slamat, sye bia kn je anak nk buat ape pun.. nant kemas blek

Anak saya 3thn lebih, kalau saya solat selalu panjat belakang bergayut. Kadang saya sujud dia baring dekat sejadah.. Solution nya saya solat kunci pintu bilik tu. Kadang dia nangis tendang2 pintu saya teruskan je solat buat tak tau..huhuh..

sy solat sama dgn baby. letak kt bawah sama2.. yg penting ruang yg selamat... klo ank tarik telekong tu biasa.. nnti die akn fhm lame2 x kacau pon... jgn stress mummy.. ank sy da 1thun.. ayah die solat suka duduk kt dpn solat kli.. enjoy je

ank sye dh pandai merangkak, so time solat sye bukak tv dkt dia and biar je die dduk bawah. lpstu bgtahu ibu nk solat kjap. kdg2 die dtg je dkt sye time solat tu, kdg2 smpai hbis solat die dduk tgk je tv.

letak kat bawah je. Kita solat tpi dia. Baby kalau dh pndai gerak2 xbleh letak atas katil dh. Nanti awk yg menyesal klau trjadi apa2.

sebelum dia pndai jalan biasa sy guna playpen ..lps da pndai jalan sy biar je dia kacau ...lama2 dia tak kacau sgt pon time solat