Baby 4 bulan mcm mana nk handle kalau dia menangis je time kita nak solat atau makan

Selalu sy bagi tgk omar hana tapi baby masih kecik sy risau bila byk sgt screentime dia jadi speech delay atau autisme. Tapi mslhnya dh bagi mainan pun masih menangis. Kdg solat pun dh lewat sgt, trpaksa bagi jgk screentime utk bagi dia tenang kejap. Baby tgh alami mental leap 4 pulak tu. apa tips mommies nak bagi baby leka kejap je utk sy makan atau solat.

3 Các câu trả lời

baby saya 4 bulan juga, saya akan buat apa2 time baby tido, mcm masak, makan, solat. nap pertama dalam pukul 9am saya masak, nap kedua dalam 1pm saya makan, nap ketiga dalam 3pm saya solat. macam tu la lebih kurang. kalau time dia jaga saya perlu buat apa2, saya akan bagi gym mat mainan dia atau buka lagu cocomelon (dengar lagu saja takda screentime langsung), boleh la dapat curi 15 minit macam tu untuk buat apa2. selebihnya time dia berjaga memang kena layan dia sebab sekarang ni 4 bulan dah so dia cepat boring dan merengek kalau tinggal main sorang.

usually sy mkn bila bby tgh tidur. smbil buat keje rumah, smbil mengunyah, buat air minum. klu utk solat, if bukan masa tidur dia. sy bg dia kenyang dlu..so dia takkan bunyi at least smpai sy hbis solat...sy letak toto sblh tmpt solat, bg dia golek2 situ. bby sy pantang klu sy hilang kejap..mula la dia nangis.

mcm ank sy ...kalau sy dduk diam dia okey je tk ngis ..time nk buat keje ke mkn ke dan2 ngis nk ajak main la, nk susu laa, nk berdiri la ...geram kdg😂.. sy biasa mkn sblh ank sy ataupun dukung skli mse makan ..bab solat mmg curi2 masa time dia tdo je la