Berpantang normal

Maaf nak tanya , berpantang normal apa yg penting , ank 1st czer , kakak pulak x kawen lagy sy ,xthu mcm mne nak berpantang normal , nak tye jugak penting ke yg ddk kt mangkuk tandas tu . Stress kjap sb x thu berpantang secara normal . #SeriusTanya #Sharing_dong_Bund

10 Các câu trả lời

maksudkan bertangas ke? sy tak buat pn. Keluar wad jln mcm biasa tp langkah kecik sikit sbb pedih bwh bengkak kite bersalin normal.. Pakai macam biasa dress tp dgn tudung sarung sbb takyah gosok.. balik rumah baring duduk slow2 sbb laju2 kang rabak susah plk.. mkn minum mcm biasa seminggu dah tak sakit jln pn laju2 mak asyik bunyi je kepit sikit slow kecik2 sikit langkah tuu.😅 lepas 2w gitu otot bwh dh kuat blk dah pakai seluar, sblm tu pakai kain sbb cepat skit urusan toilet, kang terbabas. tp sy normal, tak rasai & lalui czer mcm mana .

Sy berpantang Normal, CL ari2 tungku perut, letak param kat perut, pakai kan bengkung, pakai kan pilis kat dahi. pakai stokin ari2. ikat rambut sanggul tinggi. Kalu baru2 Sy akan makan ubat Lactose (cair kan najis), minum air suam secukupnya. Bab makan, ikan yg x gatal, sayur-sayuran masak bening. halia ari2 ada. Makan buah Oren. sekali sekla urut 3 kali pertama n penutup pantang sekali sengkak perut. mandian hari2 mandi air herba utk buang angin. n minum air kunyit 3 Ari turut2, sehari 1 cawan. Sy berpantang selama 44 Ari. itu je sis✌🏻🙂

yang penting first 2 weeks tu rehat betul2. kalau orang putih dia ada rule "5 days in bed, 5 days on bed, 5 days around bed". kalau boleh if anak kena warded ke kena check kuning ke, biar suami or sesiapa lain yg bawakan atau hantarkan susu etc. kalau berjalan jangan ganas2. slow2, langkah kecil2 je. and buat lah padsicles, sangat membantu.

saya dah rasa bersalin czer dan normal. kalau normal ni kena jalan dan duduk slow² sebab sakit kat bawah tempat jahit (kalau kena jahit la). nak mandi, guna toilet pun kena duduk. bertangas dan bersauna je sy buat masa pantang bersalin normal. selebihnya sama je mcm pantang czer

bersalin normal ni...yg nk jaga part bwh tu...sbb klu luka xjahit..ok sikit la..klu koyak/jahitan yg teruk..kna jaga betul² sbb risiko jahitan terbuka tu tinggi...awal2 tu mmg kna guna tandas duduk sbb klu guna tandas cangkung..takut terbuka balik jahitan...lain² sma je..

Better klu nk kencing/berak guna yg duduk..mkck sy xde tnds duduk so dorang beli kerusi plastik tu & sendiri buat lubang..diy la kirany.. tkut klu awal2 mncangkung terbuka jahitan bwah Yg lain2 pantang biasa je bgi sy..pntng bersama, jaga mkn mnum semua

2t trước

Btl tu x smua mampu. Agak pricey juga kerusi dkt farmasi. Klu nk beli kerusi plastik pn ada je yg jual secondhand murah2. Buat mna yg mampu

awk boleh search ilmu2 dkt TikTok.. ramai yang trusted and educated person explain pasal pantang apa semua.. follow doctor2 pakar.. diorang byk share ilmu2 pasal kehamilan dan berpantang

lbh kurang je pantang normal dgn czer. takdek beza sgt dr semua segi. cuma mybe awl2 ni guna tandas duduk dlu nnt dh hbis pantang blh guna yg cangkung tu.

2t trước

kalau sye dlu masa berpantang, CL letak kerusi lipat then bwh tu letak bahan2 nk tangas tu. sye tangas dlm blik je. skang CL dh moden sis.

Sy 1st czer jgk. Sy pantg america 😅😅.. CL dtg utk urut tungku tggas sauna mandi herba.. Alhamdulillah ok ja semua...

Duduk kt mangkuk tandas? Tangas ke maksud sis? Tak wajib

2t trước

iya tu berpikir nk beli ke x