Bagaimana lembutkan hati anak yang TANTRUM...

Maaf menganggu ibu2... Saya nk bertanya... Macam mana nk lembutkan hati anak 1 tahun 6 bulan yang kuat menjerit atau tantrum bila tak dapat ape kemahuan dia ya... Saya jadi stress + sakit kepala bila dengar dia menjerit-jerit... Saya pulak tengah hamil anak ke-2... Emosi jadi tak stabil sampai sy pernah jentik telinga anak sy ni.. Bila dia dh tidur, sy pulak jadi sedih dan rase bersalah sbb jentik telinga dan marah dia... 😢😢

3 Các câu trả lời

umur mcm tu mmg tgh "berakal".ank sy 1thn 4 bln.kdg2 perangai dia mmg mnguji ksbrn tp bila dia tantrum sy angkat dia n peluk.biasa sy cepuk2 je tapak kaki dia.maybe sis lbih mncabar sb tgh preggy kn.thats y sy merancang.kalau sy mmg x bole nk handle ank kecil rapat2.beza ank 1st n 2nd lbih 10 thn.so yg 1st dah 12 thn.setakat ni sy xde mslh sgt nk handle tantrum dia.kesian klu kecik2 lg asyik kena mrh je...nnt dia jd makin nakal.

sy hri ii berperang dgn ank 1thun 10bln stres jgk kdg pnt tgh mngdung no2 . ank suka himpap ii badan klau tgh baring mndi sush main mainan bling ii kdg kne kpla adoiii

saya tiada pengalaman mcm puan. tp mungkin puan boleh amalkan baca alfatihah, al-insyirah, selawat, zikir ya latiff kat ubun2 dia masa tidur.