Just luahan

Hi ibu2. Saya ada anak 2 tahun. Pernah tak tiba anak tantrum dkt luar and menangis2. Ibu pernah ke termarah anak? Rasa serba salah sangat bila tengok anak tidur. Teringat dia kena marah. Mcm mana nak atasi kurang marah dkt anak ya? Lgpun tengah pregnant. Kadang emosi terganggu. Sedih nya lepas marah anak pertama 😞 rasa sedih tak dapat jadi ibu yg terbaik untuk dia 😭 selalu ingatkan pada diri, jangan marah anak sbb dia masih fasa nak membesar.

7 Các câu trả lời

anak sy nak msuk setahun 2 bulan. pernah juga emosi tiba2. tp sy tahu takkan tantrum emosi xd Sbb. Sama Ada lapar,mngantuk, nak perhatian. kalau tantrum dia dtg time sy tengh Ada benda nak buat, sy ambil rotan pap kt lantai.. so lepastu dia diam dtg peluk kaki sy. time dia tidur takde la sy serba Salah ke apa.. Sbb takde Naik suara td.. bila anak emosi sy more kepada diam . kawal emosi sy. walaupun dlm kepala ni mcm2 rasa. Geram nak cubit je. tp bila sy biasakan kawal emosi sy,diam, tarik nafas,lama2 Jadi trbiasa . layan jela . Sbb ank pun kecik lagi.. bukan dia tau apa selain mkn tidur,main,lapar,nak perhatian.. Cuba sis lepasni anak tantrum ke apa, angkt peluk. kalau dia xnk ,bagi dia ruang mnangis dulu. dlm 4 5 minit, try alihkan perhatian dia.. sy kadang buat mcm Tu. tunjuk burung,awan,meow dll. biar dia brhenti nangis.. cri la apa2 yg trik perhatian dia . xpun Minta suami Kasi masuk campur.. ank sy dengar suara suami brdehem je pun dia akn diam.. tp normal je kalau prasaan bersalah Tu Ada Lepas trmarah..

1. Normal utk Kita termarah anak, mgkn sbb Kita pun penat 2. biasakn minta maaf dgn anak kalau Kita yg silap. 3. Sy pernah dgr nasihat ustaz, cara menjadi org yg sabar salah satunya adalah dgn ilmu. bnda ni applicable juga utk parenting. utk jadi ibubapa yg sabar, makin byk ilmu tntg perkembangan anak2, ilmu tntg parenting, cara kendalikan anak2 & emosi sdri, dsb, inshaAllah kita Akan makin sabar dgn karenah anak. Kita semua boleh sama2 cuba utk perbanyakkan lagi ilmu Kita + doa moga setiap Hari Allah kurniakan Kita kesabaran.

Pernah ja sbb diorang tgh membesar & kadang² x dpt bezakan juga. Saya marah jika tahap serabut otak saya. Lepas tu pujuk balik jgn mengamuk nanti mama upah icecream ka coklat or mainan apa² if keluar tiada husband laa. kalau ada husband suruh je laa husband take over. P klinik pun centu juga, mengamuk ka apa ka kita handle slow², if x boleh baru bagi fon seketika untk kita mengamuk.

anak saya umur 2 tahun 10 bulan , anak first . ada je termarah bila dia tantrum dekat luar . kalau kat rumah hari2 sebab makin susah bagi makan dengan terlampau lasak . tapi memang lepas tu menyesal sebab marah anak . dia kecik lagi bukan faham sangat sebab apa kita marah

usually bila jd cmtu, ayahnya akn take over ank. ank jd mcmtu sbb lapar, mengantuk. sy akn siapkan susu, atau mknan utk dia calm down. it takes time tp eventually they will be okay.

2t trước

ya ank walau mcm mana pun, dia akn cari ibu juga..tp itulah, kena cari benda2 yg blh buat ank calm down..mcm sy mention, kdg dia lapar, kdg sbb baru bgun tido, haus..so mmg siapkan semua tu sblm berangkat keluar. plus sy kena handle adik dia 7m. alhamdulillah setakat ni adik dia masih cool time kakak dia tantrum kt luar.

saya pernah alami.. bg suami yang handle..

Saya pernah lalui

2t trước

Kalau free boleh follow dr Putri Afzan Maria… saya banyak belajar dari dr ni…