Buang Air Besar..

Maaf lah kalau tajuk tu jijik skit.. Hehe.. Nak tanya, sy dh 21 hari selepas bsalin.. Rasa nak buang air besar tu sgtlah takut.. Tp btl ke klau berak je jahitan tu xkan terbuka..? Sb sy ad mslh nk berak.. Ianya sgt keras dan besar.. Klau nk berak tu mmg kena duduk berejam dlm toilet.. Pastu nangis2 lg.. Sapa ada masalah sama? Boleh share tak tips nak lancarkan tahi tu.. ??????

42 Các câu trả lời

Sama mcm sy masa lahirkan anak ke4 3thn lpas sbb nye sy asik bdal air horlicks..tu pon misi kat hosp yg soh mnum utk byk kan susu..tp dekat jubur sy masa tu ada kuar ckit isi sbb masa bsalin tu sy baru 7cm sy da teran kiat2 x tahan sakit sbb kena msuk ubat kuar mcm ala2 buasir g2..bnda tu leh hilang klu kita selawat masuk kan plan2..tp disbbkan minum air horlicks najis jd keras nk buang air besar smpai kan brdarah luka dlm..smpai demam ni dlm pntang mnggigil2 nk buang air..suami sy bli pil lawas berak kat farmasi dia lmbut kan najis baru la leh buang dgn baik cuma x tahan luka kat dlm lom baik lg..masa nk buang tu tahan mcm trkemut2..alhamdulillah g klinik doc bg ubat utk bntikan darah utk buasir hilang..kena byk minum air masak

5y trước

Skrg ni rsa mcm sakit2.. Bdn pn jd lemau rsa nak pitam je.. Xtau la.. Nk g klinik@hospital pn xlarat

I feel you?almost 2bulan sy face bnda ni. Tp alhamdulillah skrg kembali normal. Sy pi hospital, doktor bg ubat yg cecair utk masuk kt dubur, after 2minit mcm tu terus rasa nk berak and mmg keluar. Lps tu sy mkn ubt cair najis. Tp bdn sy mcm tk jalan lah dgn ubt cair tu. So sy just jaga makan je, sy minum air suam byk2, nk minum milo/coklat.

5y trước

Ohh.. Tu lah saya pun nak elak tu juga.. Minum air suam je.. Ngan sup2.. Smpi kakk saya ckp nti xda tenaga sb minum air putih je..

xpayah susah..mkn je buah naga dia akan terus lawas..makan dlm sebiji je..terus dia akan blend semua..dan buah naga memg sgt bagus dan dishorkan u ibu hamil dan slepas mlahirkan..semasa hamil dan selepas melahirkan,sy xpernah mengalami sembelit..y penting mesti berak sekali sehari..itu mesti kene buat..bykkan minum air suam

5y trước

Buah naga eh.. Ok tq tips

Sama laa dgn saya masa beranak ank sulung .tp lepas berurut saya senang sikit nk berak ,sbb masa urut tu mkcik tu kata urat bersimpul itu passl susah nk berak dan saya akn tggu btul2 dh hujung bru ke tndas ,kalau tk memg berejam laaaa .awak bnykkn laa mkn pisang ke betik ke ,in shaa Allah senang keluarnya nti .hihi

Sy pun takut nk mmbuang lepas bersalin. 2 ke 3 kali sy sembelit. Memang dekat sejam kot dlm toilet. Berpeluh2? huhu. Nak teran kuat2 takut jahitan terbukak plak. Sbb sy kena jahit byk jgk. . Lepas tu sy dok mkn buah oren n minum air msak byk2. Skrg still dlm pntang. Tp nk membuang tu dh okay. Sat je?

5y trước

Ni dh brpa kali buang air besar still keras n sama gak.. Xtau dah buntu nk buat cmna.. ??

Try duphalac. Saya keluar je hospital husband beli dkt pharmacy. Mnum tak sampai 10min menggelupur nk masuk toilet. Sngt smooth je membuang ? heee dah tak takut dah nk buang air. Cuma jgn kerap ambil la, saya consume 3x kali je selama berpantang.. Tkut nnti mcm brgntung pada ubat pula

5y trước

Thanks juga???

sy dlu msa lps brnk dgn ank 1st mcm awk jgk..tkt rsa nk buang air besa..tkt jahit sakit..tp kena brani kn jgk..nsib ok je msa buang air besa tu..skit ckit je..cuma kne bnyk mkn sayo jgk msa bepantang..supaya ada pelawasan dlm prt..

Klo Saye. Sebelum keluar ward, saye siap2 Mintak ubt pelincir buang air besar... Dokter bg Jenis cecair.... Memang berkesan...xrasa sakit klo membuang...klo p klinik kesihatan try Mintak ubat Lawas buang air besar...

5y trước

Iyer.. ??

Jangan tahan ? nanti lagi sakit. Dah 21 hari tak tetas ... minum susu,ambik lactul,air lebih kan lagi, bole cuba pil kalsium.. nanti buasir bengkak oedih lagi haru. Nak duduk ke brjalan ke serba tak kena. Bertabah la...

Alhamdulillah.. Saya ada cuba segelintir komen2 mommy semua.. Baru td dh melepas ngan kadar yg cair.. Yeyyy.. Tahniah kpd bdn ini yg beri kerjasama.. Mkn pn dh x takut dh lps ni.. Alhamdulillah ??terima kasih semua

5y trước

Banyakkan minum air suam.. Mkn sup2.. Pastu dh 2 hari minum duphalac dgn timing consistent.. Sy makan buah naga.. Jln2 sikit dlm rumah.. Mula2 tu pedas2 rasa bontot, kali kedua minum duphalac, trus rasa nak kentut.. Pdhal bukan kentut.. Dia keluar cair je. Lancar gitu.. Hehe