Strechmark teruk

Korang, strecth marks teruk tak? Saya ni jenis gatal satu badan memang kerja memggaru aje sampai habis timbuk strecth mark, kadang sakit hati bila orang cakap “banyaknya strecth mark, saya takde teruk macam tu pun.” Likeee memang sume orang sama pun ☹️☹️#firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

20 Các câu trả lời

Stretchmark normal je ikut genetic kan. Mcm saya dari awal kandungan tau pregnant je mmg letak lotion/oil hari2 tanpa skip. Tp kasuk 3rd trimester start muncul juga stretchmark tu. skrng ni 36w mmg teruk hampir seluruh perut dia cover 🤣 slalu mengadu kat husband juga tp husband sentiasa bagi moral support dia kata normal la tu pregnant kan. Dia asyik kata yela sblum preggy mmg kurus so bila pregnant dia mcm mengejut perut membesar sbab tu kluar stretchmark. 🤣 Saya tengo mmg teruk kadang kalau pg checkup doctor pun malu nak selak baju masa nak scan😅 tp doctor xprnah tegur pun hehe.

9mo trước

Itulaa, tapi ada satu klinik swasta ni selambee je tegur stretchmark kita, hish da la swasta lgi tk professional..KK okay lgi

normal sis..saya masa dulu anak 1st..dokter ada tegur jugak tpi cara tegur nye tu beradab la..so xterasa pun..dia suggest kan pakai losyen allano..mase preggy je rekah² tu warne coklat gelap..lepas pantang rekah tu bertukar wrne jadi warne putih²..sekali pandang xnampak pon tpi tetap ada parut jugak..is okey..nie saya preggy ke 2 saya sapu losyen yg sama jugak..sebab mmg jenis badan kecik n kulit nipis..lagi bnyk rekahnye bukan keliling perut je..tepi² breast pun sama jugak

Sama sis! Saya dari awal preggy dah start pakai strechmark lotion yg palmers. Before preggy mmg takda langsung strechmark. Sbb jenis badan kecik. Tu yg dari awal pakai siap2, sebab takut 😅 Masuk2 3rd trim, Allahu! Meriah betul dia naik mendadak area bawah perut, celah paha penuh. Rasa malu & down sangat. Malu dgn husband, malu dgn nurse & doctor. Padahal lotion tu tak pernah skip pakai. Taktau la lepas bersalin nanti akan hilang tak strechmark tu. Risau 😭

saya pregnant risau jugak strech mark muncul sebab saya ni kepeng orangnya 😹 so masuk je 4bulan pregnant saya start mandi pakai sabun “tanamera brown” then pakai “cocoa butter oil” lepas mandi, gatal perut tu normal kan? cuma orang cakap jngn biasakan garu pakai kuku so saya kalau perut gatal saya mmg pakai penggaru untuk garu. alhamdulillah dah 34week stretch mark mmg takda, tapi ikut orang juga kut sebab kakak saya strech mark teruk..

Saya masa mengandung perut halus mulus, xde stretch mark langsung. So xde lah pakai apa2 lotion stretch mark. Sekali lepas melahirkan haa satu perut stretchmark tu rembat. Tapi saya ok je, bukannya nak kena tayang2 perut ni kat org. biar la kita sendiri je yg tngk perut ni, org nak bising ke apa bukan drg yg mengandungkan anak kita. sy anggap je stretchmark ni tanda semulajadi yg anak tinggalkn kat saya haha

9mo trước

saya setuju yg ini. lagipon perut kita terlindung dlm baju😁

Dulu anak first saya jaga dari start awal kandungan spya tiada stretch mark tapi bila 3rd trmster gatal makin mnjadi2 tak tahan jdi biar la org kata apa lgipun org lain bukan nmpk pun cuma laki sndiri yg nmpk n alhamdulillah laki jenis tak kisah semua tu jdi kita pun kena positif ja sis tak perlu dgr kata org lain.. skrg anak kdua gatal ja garu terus tak byk ckp hehehe yg pntg gatal tu lega😂🤣

Betul setiap orang tak same , saya masuk trim kedua gatal2 habis 1 badan .. hari2 mengaru je perut , tetek dan bahagian lain2 yang gatal .. tak pakai apa2 losyen kat perut sebab husband tak bagi , dia takut effect baby biase la menjaga sangat dia anak sulung kan tapi alhamdulilahh sekarang 33week dah perut takde strechmark lansung .. maybe setiap orang ni ikut genetik jugak ..

Saya anak 1st tak letak apa apa siap garu perut lagi tapi skin langsung xde strechmark cantik je. Yg 2nd baby ni awal2 cantik lah dah hujung2 banyak gila stretchmark 😂 even letak lotion tu semua. Depends lah sis ada yg takde ada yang ada. So just enjoy the moment. Nanti anak2 tahu pengorbanan seorang ibu. Stretchmark saya ni merah2 tau now slowly pudar.

benda ni genetic sis. ada orang tak jaga langsung, still stretch mark tak naik. ads orang sapu lah segalanya, stretch mark still naik. solutionnya tak perlu tunjuk perut kat orang sis. kalau dia nurse yang jaga sis faham lah nak tengok perut orang. toxic betul eh stretch mark pun nak compare, dengan orang tengah pregnant pula. tak elok betul.

nak kata teruk tu teruk jugaklah tapi tak timbul & tak gatal sangat. ala kadar je. saya pun takut nak garu lebih lebih, takut luka. setakat ni doktor tak pernah tegur pun stretchmark walaupun checkup dekat kerajaan. dorang tak tanya papepun sebab benda tu bukannya jejas kesihatan ibu & baby pun, kenapa nak pertikaikan😅