Iberet Folic 500

Klinik suggest supplement ini utk pregnant mom, makan sebelum tidur. Mau tanya ada apa2 side effect daripada makan supplement ini kah?

17 Các câu trả lời

Sy pun mkn iberet sepanjang 3 kali mengandung, ank yg first n kedua pun alhamdulillah okey sihat je xde masalah, berat pun just nice 3kg masing2 lahir. Pregnancy yg ketiga skrg pun sy kekal dgn iberet. Tak boleh mkn zincofer atau suppliment lain mudah muntah balik. N sy pun mkn waktu sebelum tidur, mlm 2jam after dinner utk elak loya. Side effect pelik2 xde pun mmg suppliment mngandung najis akan hitam sbb kndungan iron kan… sembelit pun sama slh satu sbb hormon mengandung, mkn buah2 n air msk secukupnya 😊

one of it warna najis bertukar jadi gelap sikit, or mcm hampir kehitaman jugala n warna urine pon akan jadi pekat , jgan terkejut pula .. hahaha tpi selepas beberapa kali urinate tu nnty wrna mcm dah okay sikit.. sbb ubat tu ada iron kan ..then ada posibility boleh buat sembelit juaga so sangat digalakkan utk minum bnyak air.. and yg saya share probably tk jadi dkt semua org, dan kalau ada side effect yg lain mcm cirit birit yg teruk2 atau apa2 concern boleh je terus jumpa and tnya doktor.

sye mkn iberet jd sembelit 2weeks.. doc bg ubat sembelit & bom nama enema tu.. sepatutnya bom tu akan bg kluar sikit dulu.. tp pd sye x jadi pape langsung.. jd sye stop sndiri, 2 hari kemudian baru blh pi toilet.. sye pi private clinic untuk mnta consultation ubat yg lain sye blh mkn, doc suggest Maltofer atau Sangobion.. jd skrg ni sye mkn Maltofer.. doc kk suruh pantau dulu dgn maltofer, klu x ok jugak xtau laa 😅

sy xsesuai..sbb kepala jd sakit... dr awal ngdung mcm2 ubat da dorg suh mkn...Semua xsesuai..hb drob smpi kene msok wad drib iron...last2 skg kinik bg vit yg 4brdik tu..yg ubat iron kene mkn 2bj..tupon xsesuai jga..jd sakit kepala n mata bpinar2...mual2..ubt pling truk sy mkn zincofer..lgsg xbole bgun..pakej muntah2..

So far saya makan okay cuma ada satu haritu saya makan iberet 2 jam before breakfast and terlambat makan. Jadinya saya nak pitam2 kali and muntah. Ingatkan hb low rupanya tu side effect dia and lastnya saya decide ambik 2 jam after dinner. Kena banyak makan sayur and minum air ye

Sy pn baru tukar iberet sbb zincofer xssuai dgn sy (lps makan muntah). So far oklah. Cuma lps makan mmg ada loya tu. sy pn xtau la sbb berlainan cara makan yg di pesan. Org farmasi kk tu bgtau sy makan pagi sebelum sarapan apa2. Tp knpa awak sblm tdur?

4mo trước

Heheh saya malam ni baru nak cuba makan sblm tidur. Harap ok jaa.

sy makan ibret kepala pening sangat sampai muntahkan balik ibret sekarang tukar ke maltofer alhamdulillah boleh terima tips dari dokter makan ibret sebelum tidur dgn air oren tanpa gula . (sy dah cuba ibret mmg taksesuai dgn sy)

Sy makan lagi okay hemoglobin saya dan tak sembelit teruk mcm ubat sblm ni. Ubt yg KK bg sblm ni tak sesuai. Mkn 4 biji sehari pon, makin turun hemoglobin nya tambah dgn sembelit terik. Tukar Iberet okay. Skrg sy dah week 35.

kalau dapat dalam kotak, baca leaflet dia. ada tulis semua possible side effects kat situ, and apa warning signs to look out for. kalau tak ada, boleh google iberet folic 500 leaflet. selalunya ada PDF online.