Tak rasa attach dgn baby

Kenapa sy tak rasa attach dgn baby sy ya? Sy ttc 4 tahun. Selama ttc dunia sy dgn suami je kemana2 dgn suami. Baby sy high demand, 24jam nak mengempeng. Tp asal dgn sy je dia menangis, sy tepuk dodoi pujuk ada je tak kena. Bila sy offer df baru dia diam n tidur dekat pelukan sy. Tp bila suami sy dodoi pujuk, hampir setiap kali mesti baby tenang, diam. Sy stress bila baby celik mata je terus high pitch menangis. Sampai sy tak seronok nk bg dia df. Skrg topup fm bila sy stress dgn baby suami akan amik n bg baby fm n tidurkan. Baby sy mcm xtenang kalau dgn sy kecuali masa df. Sy pun xde semangat nk main dgn dia urut2 dia dodoi dgn zikir tepuk2. Takde semangat, sy just nak dia tidur je. Baby high demand mmg meletihkan. Malam2 masa dia tidur sy rasa ralat sgt sbb xspend masa dgn dia. X create good memories. Sbb sy stress. Org yg boleh kawal stress mungkin xkan faham keadaan org yg cepat stress (childhood trauma). Baby baru 3 minggu. Sy xnak menyesal sbb baby kecil sekejap je.

8 Các câu trả lời

mmg kena bnyk sabar lagi2 dlm pantang. sy pun dh boleh tidur Lena skrg anak 5bulan. klau dia nk mengempeng sis boleh try beli pacifier, kne try bnyk jenis , ikut lah anak suke yg mana. dulu sy konon tk nk ajar puting takut jongang tp hakikat nye bnde tu membantu anak utk Tenang. cume struggle sikit nk Cari bentuk yg dia suke. buai pun Sama, sy mmg tk ajar anak buai tp klau dh terpaksa n ganggu emotional si ibu. it's ok.. try je . buai manual, buai swing, buai letrik. dh masuk 3-4bln boleh slowly ajar kurang buai. maybe boleh pakai time Siang je, mlm tdo biase. maaf ckp, baby ni mungkin Rasa apa yg mak dia Rasa. yg penting si ibu kena happy, kne Tenang dulu, insha'Allah anak happy.. kalau sis Rasa tak boleh luah kt suami or family, boleh try luah dkt dokter masa checkup sbb sy mmg dh try dulu . tibe2 menangis2 dpn nurse n terus dokter panggil masuk. semoga urusan sis dipermudahkan Dan diberikan kesihatan yg kuat utk Jaga baby.

2t trước

Sangat betul ni.... dlu saya pn fikir xn bg buai...xnk puting...itu ini. Tapi dsbbkan berdua je dgn husband yg jaga baby..... win2 situation juga. Mudah tuk baby, mudah tuk ibu..... Siang anak tdo buai...malam bg buai xlama lpas tu angkat tidur tilam.... tu jak rutin kami.

faham sbb awk jd letih sesangat.sy 6 org ank 2 Jenis camtu.bb y baru ni smpai umo 4 bln mcm tu.terhad masa nk bt ape n melibatkan emosi..celik mata x dan 5 minit mnngis..serba x kena.dari kul 10 mlm nk kesubuh nk tido berbuai tgn je sambil berdiri..sy kuar air mate tp ttp kena kuat sbb nk handle ank 5 org lg mkn minum n sbgai.tp bile makin besar Allahu senang sgt jg dia..x peel lngsung..mudah Allah bg.Tp gtulh nak kite dulu y kena jg emosi sendiri..bb newborn rasa die kuar kt dunia suasana die lain masa dlm Rahim..nk sesuaikan diri ambik masa.mgkin bb awk sllu dgr suara ayah dia dari Rahim..suara tu bt die jd tenang.mcm sy bb newborn lngsung xnk dgn ayah die..fhm sbb sllu keje n kurang masa.insyaAllah mommy kuat..tenang tarik nafas bile hadap situation mcm tu.cube sllu tukar2 cri skill or taktik nk tackle bb

2t trước

same2..sis x keseorangan.Allah dah pilih sis utk jd mommy y kuat.insyaAllah

Sy pun TTC dari 2019. Last year October da selamat bersalin. Ditakdirkan Tuhan masa lahir ank sy Ada masalah sikit so dekat sebulan sy ulang alik hospital. Sy mmg xde niat nak breastfeed ank. So ank mmg minum formula. Sy pun x rasa attach dgn anak. kadang sy rasa mcm dia xkenal sy ni mak dia. sy stress jugak masa dlm Hari dia asyik nangis sbb kembung perut. skg dia da 7 bulan Masih X rasa rapat Tu. dia lebih tenang dgn bapak dia. kalau dgn sy asyik nanges je..entahlah sy pun xtau kenapa

sama macam anak first saya. sgt high demand dan ok dgan ayahnya saja. Mengempeng sampai umur 3 tahun, dah ada adik baru ok. Tapi sis, betul orang cakap. anak high demand ni pandai. anak saya 2 tahun bebas diapers. ajar apa apa kejap je dapat. terang hati betul. sabar la sis dalam setahun dua ni. saya stress dalam 6 bulan pertama tambah duduk dgan mertua. Anak nangis diketuk ketuk pintu dan tingkap bilik suruh diam. tolongnya tidak. Kita baru jadi mak pun stress.

memang kena banyak sabar bila baby high demand. baby boleh rasa bila maknya stress. ada cara untuk handle baby high demand ni sebab anak 1st saya pun mcm tu juga sampai saya depressed, sleep deprived. masa tu pula pjj dgn husband. yang penting sis kena kawal emosi sis dulu sebab kalau mommy dah stress, anak lagi la akan stress. kena banyak fikir positif. cari cara utk happykan diri mommy dulu sebelum pegang baby.

2t trước

sama². inshallah baby dah besar nanti lebih independent dan boleh diharap

Sy pun pengalaman mcm sis.. Anak sulung asyik nangis ja masa umo 2minggu smpai lah umo 5-6bulan..dia macam xnak ngn sy.. Nk ngn suami dn mentua saja.. Smpai la berubat ngn ustaz buat air Yasin sapu macam2 buat bru ok..

Nak JD ibu Nak besarkan anak mmg kena bnyk bersabar itu je.. bukan mudah Nk membesarkan anak.. bukan mudah jd ibu.. kuncinya dlm hidup ni kena bnyk bersabar

kene byk sabar