Tips mendidik hati

Salam,selamat sejahtera mommy semua..boleh ke sy dapatkan nasihat dr mommy semua..macam mana cara nak mendidik hati sy supaya bersabar tak stress dgn baby,sy firstmom,sy anak sulung jarak dgn adik bongsu 8tahun,dan sy mengaku sy mmg kurang sukakan budak² malahan sy selalu mengelak bila ada budak atau baby,sy jugak mengaku sy tersangat tak sukakan budak²,baby semua tu..bila sy lahirkan baby bln 12/2022 secara ceaser,pengalaman bersalin dan duduk dlm ward tersangat la membuatkan sy trauma,bila dgn baby sy selalu stress,kdg sy rasa sy nak bgi baby kat org biar org jaga,walaupun sy ada suami dan sy sedar suami sy takkan benarkan sy buat mcm tu..kadang sy rasa sy nie ibu yg tak guna buat anak sy..sy ibarat culture shock dgn kehadiran anak sy..sy kesian dekat dia..suami sy selalu suruh sy bersabar,tapi hati sy nie selalu memberontak dan sy pon tak tahu ape sbb semua nie..sy sygkan anak sy..tapi sy rasa sy tak mampu nak jaga dia..mcm mana mommy semua,ada ke sikit nasihat untuk sy..sy rasa mengalah sangat²,rasa nak gi jauh² tempat takde org..sumpah rasa mcm tak guna je sy nie😭..maaf la banyak sgt luahan sy nie ..anak sy kekadang buat hal taknak tido pon sy stress..dia baik sgt..#pleasehelp

2 Các câu trả lời

wasalam.. adakah puan menjaga bayi seorang diri semasa berpantang? rasanya sebab utama puan stress skrg ni kerana puan tak dapat bantuan dlm menjaga anak.. puan perlu dptkan bantuan dari suami atau kuarga utk jaga anak.. sambil tu, puan kna bljr ttg penjagaan bayi supaya puan dpt handle anak puan dgn mudah.. sentiasa ingatkan diri yg anak tu amanah. kalau anak tak ada esok kita tua tak ada yg nk jaga kita. kuatkan hati tanpa bljr ilmu jaga anak akan lebih menyukarkan proses puan membesarkan anak. keep strong puan. smoga dpermudahkan urusan.

saya rasa puan perlu dapatkan rawatan psikiatri. mungkin ada sesuatu yg membuatkan puan rasa mcm tu tapi tak sedar. stress melampau selepas bersalin pun boleh jadi trigger postpartum depression. cuba bincang dgn suami apa yg puan rasa dan mcm mana puan nak dapatkan bantuan. jgn malu nak dapatkan pertolongan demi diri sendiri yg utamanya serta demi anak anak dan suami. moga dipermudahkan urusan puan