air gula

Kenapa kena minum air gula? Ya allah nk muntah rasa dia..lepas minum terus x lalu nk mkn ap2..kalau teringt mst muntah..ad tips x?

10 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda ujian bagi mengenal pasti paras gula dalam darah juga dipanggil MGTT (Modified Glucose Tolerence Test). Ujian ini dilakukan dengan melihat paras gula dalam darah ketika berpuasa dan selepas 2 jam minum air yang mengandungi 75 gram gula. Ujian ini adalah perlu bagi mendapatkan keputusan ujian yang tepat. Hal ini kerana jika ujian darah dilakukan tanpa kadar pengambilan gula yang selaras, para doktor tidak boleh mendapat keputusan yang tepat kerana tidak pasti kandungan gula dalam makanan yang anda ambil sebelumnya. Oleh itu, ujian ini dijalankan ketika anda berpuasa dan hanya mengambil air gula ini sahaja. Kami memahami bahawa ujian ini agak tidak digemari kerana merasa mual selepas minum air gula yang banyak, namun anda boleh mengurangkan rasa mual ini dengan membeli air gula yang berperisa dari farmasi dan dibawa ke klinik jika tiada air gula berperisa disediakan di klinik. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

5y trước

Doktor, maknanya pd hari appointment MGTT di KK, boleh bawa air gula berperisa sendiri la ye?

Tips dye byg kn je air gula 2 sdp ..🤭😁..kalo dok byg tkt la byg rse x sdp. .mmg xkn msok la cte dye ..kalo dok byg2 mcm 2. .smpai ble pon x kn dpt result. .baek buat2 rse sdp. .mnom jgn skit2. .kalo bole skli teguk je. Amik nfs bismillah mnom. .ye mmg rse perit kt tkak sbb mns. .than je kjo. .stnby myk angn. .da sudh. .cri tmpt rilex. .spu myk angn. .spu kt tekak 2. .2 pde sye. .kalo nk cba. .cba la. .hehe..gud luck mommy. .💪

Tak smua kne minum air gula . 1st bby mmg kne minum walaupn kita bawah 25thun sbb nak cek kencing manis kita . Klu 2nd bby Kita pregnant bwh 25thun juga masa tu xyah minum . & ad syarat2 dia yg lain sbb kne minum ada dlm buku pink

ᴺᴬᴷ ˣᴺᴬᴷ... ˢᵁᴷᴬ ᴷᴱ ˣ.. ᵀᴱᵀᴬᴾ ᴷᴱᴺᴬ ᴹᴵᴺᵁᴹ.. ᴴᴬᵀᴵ ᴷᴱᴺᴬ ᴷᵁᴬᵀ.. ᴰᴱᴹᴵ ᶻᵁᴿᴵᴬᵀ.. ᴮᴱᴿᵀᴬᴮᴬᴴ ᴸᴬᴴ...

Tipsnye. Mindset kite kne positif. Make sure jage gula dlm bdn jgn makan minum manis sgt. Klau tak byk kali la minum air gula. Saye tak jage smpai 3kali minum air gule. Smlai naik ngiluu la gigi ni

5y trước

Uikkk..byk kli kena mnum air gula..mmg btl2 ujian ni😅

mula² takut jugak sbb orng cakap muntah la manis lah,tapi bila dh minum sedap pulak sbb kita puasa dr mlm so esok tu lapar dpt air gula tu ahh nikmat , dapat air gula wrna oren🤭🤭🤭

5y trước

Nsb dpt berperisa. .kalo tmpt sye dpt ori kaw2 pnya. 🤭😂..xsdp pon buat2 sdp. Hehehehe

sy pon bnda paling serik masa preggy ni adalah minum air gula..sama lah,pg minum air gula,smpai ke mlm sy still muntah lg..lembik..dhla dua kali sy kena minum..nasib baik dua2 lepas..

Sy dh positif tkot gak nk muntah, skli tgok sis sblom sy mnom muntah aiyoyo.. trus rasa loya lpas mnom,teguk air msak skit bg bsah tekak.. Blik umah lena sat..

kt pun kena mnum ,tp alhamdulillah ok je masa minum .laju je teguk ..haus kot sbb puasa ..rasa sedap pulak suam2 😂

MGTT, nk check sama ada kita ada diabetes.