Tidur tak nyenyak

Kenapa ank saya (nk masuk 3 bulan) susah nak nyenyak tidur eh. Saya dah bg susu kenyang2 dah. Pampers pun sentiasa tukar. Tidur 20 minit je bangun balik

10 Các câu trả lời

Cm sye bby bngun nk susu je, pastu dia akn tido blek.. kdg pmpes penuh, kdg dia ajk main.. bebual ngn dia, pndg muka dia.. dia seronok nk tgk mama.. syg2 dia, peluk dia, mmg xckup tido pun bila ada bby.. tp bila dorg dah beso rindu lak time xckup tido tuh.. haha 😂😂 dah beso pndai main sndri kita yg rindu.. hehe 😁 tp sye no 2 n 3 dah ok, bole adapt.. even xpyah kejut suami pun, klau ank bngun tgh mlm mmg sye je yg brjaga.. cuma ank sulung je dlu gelabah ckit, xde org bantu, xde pengalaman.. alhamdulillah skrg preggy no 4.. insyaallah bole.. 💖💖😊

Baby saya dari lahir tidur sekejap2 sgt...plg lama pun pernah pecah rekod 2-3jam masa baru lahir itupun selepas penat menangis..ramai kata xserasi susu badan. Rupanya baby lactose intolerance sampai jadi Colic. Itupun baby dah 2 bulan lebih baru tahu check pakar. Sebenarnya ada makanan yg Ibu kena pantang sbb perut baby xsedap itu yg dia susah tido. Elak buah yg masam2, anggur, oren, sayur yg sebabkan perut baby gassy spt brokoli, cauliflower, jamu, makanan pedas, berempah, etc..

Ada juga faktor lain diambil kira selain perut baby yg utama... faktor suhu bilik yg nyaman xterlalu sejuk xterlalu panas..suasana yg tenang sbb ada baby yg sgt sensitive bunyi..baby belum biasa berjauhan dgn degupan jantung & bau ibu...ada yg bila didakap lena, letak jer bangun terus. Bagi baby masa sesuaikan diri dgn alam baru & kenali lebih dekat baby kita. Bykkan doa & sabar ya Mummy 😍😘

Siang ke malam yg tak nyenyak tu sis? Kalau sy dl..bby tidur siang..sy pastikan xgelap mcm malam..bg bby bezakan siang n malam..bila malam plak..sy pastikan bilik mmg gelap n sunyi..so bila malam..dia tidur smpai pagi..just bgn susu n tidur balik..tp bila tidur siang..dia bgn susu n main baru tidur balik..

I faham mommy sb Tengah alami 😅😅 dia tdo xingt dunia mase kne kuning je ..lpas dah smbuh dri kuning tu mmg tdo sejam 2jam max 3jam lebh😂 tp sye brsyukur skurng2nye die sehat sb msa dia kne kuning tu ya Allah sush sgt nk bg bngun mcm2 cra smpai mnangis sye bg bngun dia ..

mommy ajar baby cukup masa bawa anak masok tidur....umur mcm ni mommy kena byk brkorban sabar waktu tidur...sapu kn myk pada perut atau tapak kaki ...cuba lah...sabar ya

dia nk main dgn mama dia tuh hehe ..try bedung nd bkak zikir or surah2

Sy dlu urut2 baby bgi dye selesa skit, pas2 bedungkan...

5y trước

Jgn urut kuat2 ibu...just mcm kite sapu minyak jer, mcm sy letak minyak telon bebiku...bau pn sdp xde kuat sgt...or baby ibu nk ibu peluk kot smbil tido...huhu

Tu normal sis..tukar bulan dn makin mbesar

Try bedung baby..