nk tnya ttg bsp .. klu kita buat bsp tuu lepas check bsp 2jam lepas mkn tuu bolehh minum air tak ?

or kena puasaa btul" selama 2jam sblum check lg ?

10 Các câu trả lời

pengalaman saya kena check bsp masa anak pertama. pukul 10 malam dah start puasa. tak boleh makan dan minum. ubat pun tak boleh makan. pukul 8 pagi ambil darah. astu balik terus makan dan minum. 2 jam sebelum ambil darah yg ke 2 (rasanya pukul 12 t/h kan? sy pun dah lupe. kena bsp masa anak sulung skarng anak sulung dah 8 tahun),stop makan dan minum. lepas ambil darah yg ke 2,balik tu kalau nak makan² lah. begitulah seterusnya sampai bsp yg ke 4 jam 9 malam kan? jenuh u 😂. tapi masa nak dekat tarikh bsp,jaga makan. elakkan ambil yg manis² dan berlemak. nanti results cantik je. mcm saya tiap bulan results cantik. kandungan 7 bulan,docter pakar buat surat suh saya bagi kat kk tempat sy check. skali dah tak payah buat bsp. Ya Allah,seronok sangat rasa 😂. tapi still jaga makan lah. kawal sendiri. saya sangkut pun sbb ada minum air gas. masa tu anak sulung,tak tau lagi. ilmu pun tak banyak sangat. upenya docter pakar cakap,setengah cawan air gas yg kita minum,kita perlukan 1 botol besar air kosong untuk hilangkan gula dalam darah. bayangkan kalau kita minum bercawan²? serik rasa. mengandung yg ke dua dan ke tiga ni mmg saya elakkan minum air gas. bila teringin saya minum seteguk je buat rasa².

Saya buat bsp, pukul 7 malam mcm tu dah start puasa. Sebab risau gula tinggi esok pagi. Nurse saya tak bagi dah minum air bila dh start puasa tu. Even air kosong pn dia dah tak bagi minum. So memang setiap kali nak buat bsp, sehari sebelum tu memang saya minum je air kosong banyak2. Start 7 malam dah start puasa tak minum tak makan ape2. Pukul 8 check alhamdulillah okay. Lepas tu saya makan roti canadian wheat yg purple tu 1 keping dgn air kosong banyak2 sampai pukul 8.30. 8.30 - 10.30 saya puasa balik. 10.30 saya check lagi. Then saya makan utk tengahari dalam pukul 11-12 tengahari. Selalu nye saya makan brown rice, ikan bakar, sayur bayam air dengan brokoli goreng. Saya start puasa balik dalam pukul 12-2 petang. Pukul 2 petang saya check darah. Result cantik. Boleh makan lagi sampai pukul 6. Tp selalu nya saya tak makan berat sangat masa ni sebab kenyang lagi. Just makan roti mcm tu je. Pukul 8 malam check last. Lepas tu baru makan nasi. Saya dah 2x buat bsp. Alhamdulillah masih pen hitam ☺️

better jangan minum sis selama 2 jam sebelum ambik darah tu.kan dsuruh puasa. jangan makan minum apa².. banyakkan minum air putih saja sebelum puasa tu.. makan ikut suku² separuh..banyakkan makan sayur.. 😊 alhamdulillah sya bsp 3x repeat x da merah..syukur sangat.. tpi memang sya jaga makan sehari sebelum bsp tu..makanan yang direbus².. sayur rebus..telur rebus. 😓😢🤣

minum i kosong sis. sy tak minum apa² tibe² lekat gdm. lpas tu check lg lepas 2mggu lg, tak ada pun. apa pun taboleh klinik ni. kite tak ada masa nk ulang alik. arini kena marah dgn nurse sb tak pergi review bsp 5hb mggu lpas😌 mana kite tahu, kite first time kan tak biasa lg. bsp comey ingatkan tak ada apa2. masa checkup haritu tak ada cakap apa². harini baru call. 😌

xde msalah minum air kosong.. lg byk lg bagus.. xbg minum air sblm bsp tu cedok dari mana la.. air kosong mn ad kandungan glucose. lain la klu amik air buah atau air manis.

saya minum air kosong je 🤣 kadang terlepas jugak air Milo panas .. naik sikit jee biasanya pagi .. kalau tengah hari moral balik

boleh je minum air kosong tp jgn bnyk sgt skdr nk bsh kn tekak

boleh minum air kosong je

Mnum air kosong je

Bsp tu apa sis 😂

2y trước

bsp (blood sugar profile) ..ni kena buat 2 minggu sekali..ambik darah .. ni untuk ibu prgnant yang sangkut kencing manis time minum air gula😁