alahan

Kdg2 x fhm dgn alahan diri sndiri ni. Ada ke patut bau ayam goreng blh buat muntah. Hairan musykil bin ajaib ibu mengandung ni kan. Haha. Dulu hairan juga knpa ibu mgndung blh alah kat bau nasi bru masak. Haa skg merasa la betapa x syoknya hidu bau nasi masak tu. Haha. Kdg tgk video org goreng ayam kat fb pn blh rasa mual. Automatic response mesti nak tutup hidung. Adoiii. Bertabahlah ibu2 mengandung sekalian. We can do this! ????

45 Các câu trả lời

Hehe... sy pun mcm ni jg sis masa mula2 preggy start 5w+ gitu...bau nasi yg nak masak tu pun bleh tmuntah.... bau tumis bwg pun bleh muntah..mcm2 laa.... Dlu ingat lg masa sy zaman sek menengah..kakak yg tgh mgandung balik tmpat mak sbb mgandung kbetulan xsihat sgt awal2 mgandung..alahan lah katakan..so bla sy masuk dapur nak masak2 ke apa..dia yg duk di ruangtamu jauh dr dpur mrh2 sy masak lg2 goreng2 atau ada tumis bwg tu😂😂😂😂 masa tu sempat juga gaduh sruh dia tdr ke apa....sbb smua org dlm rmh asal nak masak dia dah xkeruan..muntah2 laa..pening laa.. mcm sakit truk sgt.. hahahahaaaa... Bila sy dah kwin..lalui fasa mgandung hmmmmmmm bru sy rasa mcmna prasaan dia bla kena alahan yg bgtu😭 mmg xkeruan jd nya bla alahan tu dtg..

5y trước

Hahaha. Kena kat btg hidung sndiri baru tahu kan sis. Kalau masa dkt ofis blh bau mknn dr meja hujung sana. Kalau dlm rumah plk rasa nak pakai mask bila ada org tgh masak. Family sy xbyk sgt yg ada alahan. Rasanya sy plg teruk. Yg lain tu smua iron lady. Haha

Sama sis. Saya alahan bau tumis, goreng2, bau sup. Bau badan suami pon buat saya nak muntah. Tengok gambar makanan kat fb pon rs loya. Sekarang dh 4 bulan still tak hilang alahan, rs mcm makin teruk. Makan pon tak ada selera sangat. Tapi saya stress betul😭😭orang sekeliling tak memahami. Dorg anggap saya mengada. Suruh tahan la, layan kan je la bau tu. Dah nak muntah takkan nak tahan je. Lagi buat pening kepala nanti. Bila baca komen dlm ni baru saya tahu, I'm not alone 😅

Hehe, saya macam tu jugak. Mengandung anak pertama xboleh langsung bau makanan lagi2 bau nasi kukus. Memang akan muntah bila terbau, tapi sampai bulan ke-4 pregnant. Masa ni xboleh makan kaki ayam walaupun la tu makanan favourite. Mengandung anak ke-2 ni lain plak. Xde pantang bau makanan tapi sampai bulan 7 pregnant ni pun masih muntah2 kalau salah makan. Xboleh makan ayam, daging tapi boleh makan kaki ayam. 2 pengalaman mengandung yang sangat berbeza 😁

5y trước

Kan. Alahan sy masa first pregnancy teruk sgt brbndg 2nd pregnancy ni. Masa first2 tu minum air pn blh muntah. Smpai nangis sbb xdpt nak mkn apa2. Xsuka berus gigi sbb asal berus gigi mesti muntah. Huhu. Skg ni da okay sikit da xde extreme sgt. Hehe. Harap2 nnti bulan ke4 pn sy hilang alahan la. Xsabar nk mkn banyak2. Hihi

Sama la, masa masuk 2 bulan alahan makin teruk..tengok ayam jenis masakan ape pon rasa nak munth..bau masakan yg menyengat tu lagi la x suka eapecially bau bawang..kalau lalu tepi KFC tu rasa benci pulk sbb terbayang ayam goreng..ape la salah ayam tu..hihi..skrg dh 16 weeks, alahan dah hilang..boleh dh mkn aym, n mcm2.. Asyik lapa n p.k nak makan je..

5y trước

Same la sy klu bau bwg tumis msti loya nk muntah

hahaha..sma la sy pn..msa time alahan jgn ckp bau msakan..tgk mknan pn dh nk muntah..kdang smpai nangis2 ckp kt husband lpar..bla dia tnya nk mkn trus xleh nk jwb..dlm dk pk nk mkn apa pn trus loya tekak..last2 bthan mkn buah kurma je ngn nasi kosong..now dh 21weeks dh xde alahan dh..blh mkn serba serbi dh ikut selera..hehe

hahaha saya pun alahan pelik jugak, bedak and perfume yang saya beli since mengandung mmg saya tak suka betul bau, rasa busuk. Lepastu takut nk pgg ikan, walaupun dah siang rasa cam ikan tu hidup taktahu kenapa tapi still boleh goreng mcm biasa cuma was was jdinya 😂

5y trước

hahahah kan, org kata lain lain alahan mengandung, terpikir juga nnti anak kedua alahan apa pulak 😂

Huhu.. Sy org cerita je nak masak maggi, sy da uwekkkk dulu.. Haha.. Klu scroll fb, mmg tak lalu tgk org buat review foundation atau cream muka.. Da terbayang bau fd tu yg tak berapa nk tahan bau nye.. Mmg tk make up la masa alahan ni. 😂

I feel you sis...saya pun tgh alahan jgk ni..bau bawang mentah pun loya...segala bau la x boleh..mmg kita sendiri pun x paham..ape kena la semua benda x lalu..insha Allah nt pelan2 hilang alahan tu,kte sendiri pun x sedar..

saya xde alahan muntah-muntah. tapi hidung ni jadi super hebat pulakk semenjak mengandung 😂 semua bau jadi terlebih kick. paling tak boleh tahan bau telur & bau kalau suami goreng keropok lekor. Rasa nak muntah. 😂

Sy 1st trimester and awal 2nd trimester tak blh tgok/mkn kfc @ mcd. Signbord kfc @ mcd pun x blh. Muntah tiba2 😂. Kalau suami lalu dpn kfc@mcd, mesti dia suruh tutup mata. Kalau x tutup,mula laaa uwekkk uwekkkk.

5y trước

Hahaha. Ni parah ni tgk signboard pn blh muntah. Kalau tgh driving sndiri bahayaaa. Huhu