Alahan masak

adakah yg macam sy ? masa mengandung tak tahan nak hidu bau masak especially goreng² (bawang) sbb masa anak pertama dulu tak macam ni .. bau jiran masak pun sy tak kuat, muntah dah 😭#pleasehelp #ingintahu

24 Các câu trả lời

sy pun sama.. masa awal prgnacy.. tak boleh bau masakan sndri.. tgk masakan sndri pun loya..sedangkan sebelum ni apa sy masak mesti sy akan makan..kali ni tgk pun tak boleh.. penah 1 hari sy hanya masakkan untuk suami dan sy tk makan apa apa pun sbb tak boleh nk telan masakan sndri.. lepastu suami marah sy.. dia kata sy mengada2.. smpai dia ckp kat sy kalau macamni la perangai tak payah la mengndung.. mmg sedih gila sbb anak 1st.. makan hati je dengan kata2 suami.. last2 nk masuk bulan ketiga prgnant sy keguguran..bila fikir balik apa yg sy lalui mmg rasa trauma nk prgnant lagi walaupun masih sedih dgn prgnacy yg 1st.. entah la..

3y trước

omg ☹️ moga sis kuat dan cepat diberikan rezeki mengandung lagi ye 🙏🏻

Preggy ank 1..smpi 3..Xd lgsung alahan..tp suami yg mabuk teruk..Ank k 4 baru sy dapat alahan..dr awal smpi bsalin teruk mcm nk mati..Preggy no 5 xde alahan..tp xtahan lama..gugur kndungan 4Bulan..Sekrang sy preggy lagi...trimister ptma..Xboleh nk makan Sendiri masak...Sy tetap masak hari2 sbb ank sekolah bw bekal..tp sy xlalu nk makan..bila makan masakan sendri..mula laa jd biol 1 hari...

3y trước

same lah sis .. hari tu sy try sayur tumis yg sy masak, hbs satu hari mulut rasa bau bawang dan muntah teruk .. dah berus gigi pun bau tak hilang ..

heheeh.. sama la sy masa preggy ank sulung.. 1st trimester tgk dapur pun rasa mual.. 3 4 bulan xmasuk dapur.. yg peliknya suka bau menumis.. nasi putih xmau mkn nak mkn nasi yg bertumis je.. pikir pasal mkanan pun boleh loya muntah.. hubby mkn pun bleh rasa nak muntak nak marah tgk dia mkn😂😂

3y trước

ank sy lelaki.. tp rasanya semua mommy to be x suka bau masakan xkira bby boy or girl😂😂..

Sy masa 2nd preggy pun mcm tu..bau masakan tumis..bau sinki..bau nasi tgh masak..semua x boleh..mmg meloya..so suami lah yg kena masak😅 xpun tapau luar je..tp kejap je..masuk 2nd trimester hilang dah semua tu..cuma malas jd nye sbb rasa lama sgt x masak😂

3y trước

😂😂 sy pulak melekap je dekat suami. Atleast kena bau dia sekali sehari pon jadi. Tak bau dia rasa macam pelik😂😂😂

Sama la. Dah 2 bulan tak masak. Anak 1st. Ade sekali suami bawak balik kari. Panaskan la. Sekali tumbang. Muntah2. Santan2 Mmg takboleh. Rasa loya pening gitu. Rindu sebenarnya nak masak tapi ape kan dayo.

samalah Masa first trimester, kesian anak sulung punya pasal kena kuat jua masak2 siap pakai mask masuk dpur 😢jiran ada India selalu masak Kari tiap kali terhidu memang kena pakai mask dalam rumah

3y trước

try mkn buah2 sis, jambu batu paling bagus utk naikkan hb, sya awal2 pun mcm sis juga siap beli Listerine setiap kali mual p kumur🤣 beli gula2 hacks tp mual tu tetap ada juga syukur dha masuk 2nd trimester semua beransur hilang semoga sis sabar menghadapi ya pujuk hati demi baby 💕

Saya anak sulung alah dgn ikan. pregnant anak kedua ni x tahan pd segala bau yg busuk..tp still boleh masak. Alhamdulillah x pernah muntah dua2 pregnancy cuma sekadar uwekk2 x tahan pd bau busuk je.

saya dari awal mengandung sampai masuk 9bulan takboleh nak masak masakan sendiri 😭 lepas masak je mesti muntah balik, anak pertama saya takda alahan pun. anak kedua je alahan teruk😭

Ada mama.. Ipar saya mcm mama. Kesian mama. Rest well mama. Klu tak boleh jgn paksa. Nnti lemah. Discuss dgn partner . Dia akan faham😊. Take care always

Saya pun sama. Awal pregnant memang sensitive sangat dgn bau bauan. Saya masak takleh, org lain masak pun takleh. Memang pening plus loya.