bau tumis masakkan

Assalamualaikum hi semua. Ada tak yang tgh pregy n dia tak boleh bau tumis masakkan? Apa yang patut kita lakukan? Sy jd mual sgt bila bau masakkan yg sdg ditumis. Bau ikan goreng. Ayam goreng. Jd serba salah dgn mertua bila tak tolong masak. Tq.

44 Các câu trả lời

Sy pun perna juga. Asal je mil masak sy kluar dr rumah tu. Ddk kt tman dgn mask tutup hdung. Tp still kuat bau tumisan tu. Sbb taman sblah je dgn rumah. Sy rsa mcm nk nangis. Hari2 mil sy masak. Mcm mmp buruk pun ada. Asyk muntah je. Ikut asben naik motor lalu kdai makan pun rasa nk muntah trus. Sy asyk berkurung dlm bilik. Mil da bising sbb sy x kluar bilik. 😂 tp dia faham, dia suh asben tnya apa sy nak. Mesti kena tunaikn.. Dia sllu tmya sy nk mkn apa. Dia nk masakkn. Masalahnya sy x bole bau2 smua mknan ni. 3 bulan x mkn nasi. Mkn bskut n buah je. Berat turun 4kg. Hahaha.

Biasanya orang sekeliling akan faham situasi ibu pregnant. Saya pun alahan teruk juga sis. Saya memahami situasi sis sbb saya pun alami perkara yg sama bab mengurus rumahtangga, makan pakai harian ni. Tapi keadaan semasa yg membataskan kita utk aktif seperti sebelum pregnancy bukan bermakna kita lepas tgn tentangnya. Takyah kata nk sediakan makan minum keluarga semua tu, nk urus diri sendiri pun tingtong tingtong lagi ni. So, setiap MIL akan faham sbb dia juga pernah melaluinya. Percayalah sis..insya allah akan berakhir alahan kita ni

Skdr perkongsian pengalaman... Sis blh cuba... 1.bincang dgn mak mertua @minta suami ckpkan yg sis blh bntu bila masak yg jenis rebus,stim,bakar (kalau blh bau).kalau yg tumisan..ckp dgn mak mertua yg sis minta maaf sbb x mampu nak tlg krn x tahan baunya. 2.psg ekzos fan kat dapur / kipas hala ke tingkap spy bau tumisan x kuat sgt n keluar ke tingkap.sis dok luar rumah@bilik@ dlm keta skejap time mak msk tumisan 3.sis cuba hidu buah limau kasturi/nipis @apa yg sis blh/suka bau bila terbau tumisan

Saya langsung tak boleh bau. Kalau balik rumah mertua, saya duduk luar sambil bau bam bila mertua masak. Nak buat macam mana..dah tak boleh nak tolong. Kalau tolong jugak akan pitam.. Sampai pernah la pitam..sebab tolong masak. Last² husband hantar balik rumah ibu saya..ibu saya jaga..sampai saya dah takde alahan bau masakan ni. Duduk rumah ibu, duduk goyang kaki je. Ibu tak bagi buat pape. Masa tu kandungan saya 10weeks. Sekarang dah 13weeks. Still stay rumah ibu saya. 😁

Saya tak boleh bau goreng ayam, bau tumis2 ok setakat ni. Kalau goreng ayam ja tak tahan. dan saya perasan deria bau saya makin sensitif, sebab kalau sebelum2 ni bau masakan jiran bole hidu bila saya kt dapur ja tp sejak preggy bau masakan tu mcm org masak dri dapur saya bau dia, mcm 1 rumah bau masakan jiran..nasib baik tak rasa loya, rasa lapar lagi ada. 😝😝

Awal pregnant okay je dgn bau ikan goreng.. now dah 7 bulan preggy.. Tak boleh nak bau langsung.. tapi awal preggy haritu bau sabun basuh top warna purple tu ... Allahu naik loya pening nak muntah.. sensitive sgt pada bau yang wangi2 mcm tu.. and bau oden family mart tu.. mak aii sampai skrg lalu depan family mart jalan laju2.. nak muntah😌😭

Sya smpai skrg dah 19weeks pun xbleh bau ayam goreng berempah yg jual kat gerai2..bau tumis2 bawang..bau jiran2 duk tumis..start 5 weeks smpai 18weeks xpgg dapur..bru skrg ni try masak sikit2 dan kurang penggunaan bawang..cepat2 campak bawang tu kacau2 trus masuk lauk2 yg nak dimasak..xnak goreng sampai kluar bau😅

Sama lah 😂 saya pun mcm tu, masakan punya lah sedap mak mertua masak kita pulak yg nak muntah membaunya😂😂 selalunya kalau camtu saya duduk luar rumah Takpun bau minyak kayu putih.. baru rasa lega sikit.. xpun makan lah buah2 yg segar2 mcm tembikai ke ..

Sya dah 14weeks bru bleh pgg dapur🤣🤣sblm ni dapur kat kedai je..jiran sblh yg masak sya yg mabuk...skrg syukur dah bleh masak sikit2..cuma xguna bawang merah dan penyedap rasa yg lain..hanya guna garam je..tekak rasa lain bila ada penyedap rasa..

Same laa sy dlu.. Asal nk masak je loya.. Last2 suami jadi org rumah utk saya.. Tu pon xblh dkt2.. Masuk bilik, ttp pintu, amik selimut ttp hidung.. Husbnd masuk pnggl mkn, suruh die mndi dlu sbb xthn bau masakan lekat kt baju die.. Hihihi..