HB

Hi, kandungan saya daa 5 bulan, tp hb makin drop, semalam daa kena bebel gan dokter. Haha, sebab tak makan ubat zincofer tu sebab memang tak bole telan. Bole bg idea tak camna nak naik kan hb dengan Cepat tanpa makan ubat tu. Tq mommy suma. So disebabkan ada anaemia sy kena gklinik 2 minggu sekali. ?baby pun kecik. ?

100 Các câu trả lời

Sy pn xblh telan zincofer tp terpaksa jgk mkn sbb hb makin drop nk2 nye lg dkt due lg drop hb, misi klinik ajar mkn mlm sebelum tidur.. Alhamdulillah hb makin naik n sy pn ada jgk minum susu farm fresh kurma sbb kurma sy xblh nk telan huhu

Jenuh kita fikir, tang mana yg xkena tu.. Kita setiap hari makan IBERET(kira dos paling kuat), MKD,Amoora Superfood, Jus delima, susu kambing..haa..Byk betul mknnya.. Mkn iberet tu mmg dgn jus delima je..susu mmg kte gap sejam dua.

Saya pun tak boleh telan zincofer...lepas mkn mmg berbueekk2 muntah...mkn masa malam baru ok sikit..tu pun lepas 7bulan mkn.. Sblm dpt telan zincofer saya mintak tukar iron tab je..doc suruh mkn 2bj.. Ada yg mkn 2bj pg 2bj mlm..hb naik

samala dgn saya , kandungan dh nak masuk 7 bulan tapi hb masih drop 😢 dah 2 jenis ubat doc bagi pon tak bole makan sbb mual 😂 cuma skrg tgh makan ubat maltofer , ubat ni ok lah takde effect mual pon masa makan .

Makan plum dan kerang mummy . Buah plum boleh naik darah . Kalau ubat zincofer tak sesuai utk mummy.Mummy boleh request ambil 4 jenis ubat yang lama . Sebab skang ramai mummy tak tahan makan dgn ubat zincofer tu .

makan hati ayam,kerang.. sayur sayuran seperti bayam,kangkung... org tua tua kata makan sayur cekung manis boleh cepat naik juga.. try lahh.. saya bnykkan mkn sayur.. skrg je kurang sbb kurang duit... hehehe

sy xleh mkn zincofer awal2 pregnant, mase check up mintak tukar ubat ngn doktor..die kasi iron,b complex dan folic acid...makan yg tu ok je...tp lama2 hb drop pulak...😅😅 doktor suh beli iberet nanti...

Sy ank no3 semua jnis ubat xboleh makan. Zincofer makan pening, iberet makan muntah.last nurse suruh beli maltofer. Baru boleh makan. Rasa dia macam coklat.sedap... Huhu..tp kena bli sendri kat farmasi.

Sis mntk tukar ubat lain. Selalu kalau kite ngadu kt dokter ubat tu tk bole mkn, dokter tkkn bg dh. Dia akan tukar. Saya mkn iberet, dan hari2 mkn buah jambu batu. Alhamdulillah dr 9 naik smpi 11 .

sy dulu dah try mcm2 hati byam pati delima smua tp xjln , lastly try minyk kelapa dara ibu (mkdi) alhamdulillah hb mntain 12.7 smp dlver baby , baby kuar pon xkena jaundice even sy drh O+ 😊