HB

Hi, kandungan saya daa 5 bulan, tp hb makin drop, semalam daa kena bebel gan dokter. Haha, sebab tak makan ubat zincofer tu sebab memang tak bole telan. Bole bg idea tak camna nak naik kan hb dengan Cepat tanpa makan ubat tu. Tq mommy suma. So disebabkan ada anaemia sy kena gklinik 2 minggu sekali. ?baby pun kecik. ?

100 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, paras hemoglobin yang normal amat penting terutamanya ketika hamil bagi meastikan oksigen dan nutrient yang cukup sampai kepada bayi dalam kandungan serta penting untuk kesihatan anda sendiri. Oleh itu, semua ibu hamil dibekalkan dengan multivitamin yang mengandungi zat besi dan beberapa vitamin lain seperti zincofer. Sekiranya anda tidak boleh mengambil pil jenama ini anda boleh memilih untuk mengambil pil jenama lain seperti obimin yang lebih mudah diambil. Anda boleh merujuk kepada mana-mana farmasi untuk mendapatkan ubat ini. Selain itu, sila ambil makanan yang tinggi kandungan zat besi seperti hati, sayuran berdaun hijau dan kekacang. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

sy dr sblm pegnen mmg ada anemia.. tiap 2 tahun sekali check darah cuma naik 0.1 je.. awal kehamilan sy pnye cuma 9.5 je.. risiko gugur tu tinggi.. mslh bila sy kalah dgn produk tenusu.. mesti berak2.. tp alhamdulillah perut boleh terima enfamama tgk dia ada tulis bagus utk anemia.. n sy selalu makan limau mandarin dgn jambu batu.. air manis cuma minum jus oren sanquick.. sy mmg tak minum teh kopi dgn milo.. so air masak dgn air buah je sy minum.. selain mkn pil2 yg doktor bagi.. alhamdulillah naik 12 smpi skrg dh mgu 32.. dulu sy dh cuba mkn bayam lah kerang lah hati ayam lah.. tak jalan.. terima kasih sgt kat baby dlm perut ni.. semua simptom anemia sy hilg.. bangun pagi tak sakit kepala pening2.. sepanjang pegnen ni takde lnsg mabuk.. masak pn ok.. dulu time bujang ya Allah jln mcm captain jack sparrow terhuyung hayang ..

Hai sis.. Kte sama, 21week, Hb makin drop setiap kali appointmnt..Huhu.. Daripada telan ubat KK 3 serangkai sebiji 1 hari, then naikkan dos iron 2 biji sehari, then tukar pulak mkn IBERET 1 biji sehari..Now kne naikkan IBERET 2 biji sehari. Dari 10,turun 9, turun 8.. Biseee..xpasal2 kne ambil darah lg, nk detect apa yg xkne katanye. Berat asyik naik, hb turun..Mkn ubat dah betul dah 2jam sblm mkn. Daging dah mkn, xjln-.-, kopi,teh, coklat mmg xmkn. Kita jadi hairan, dah knpa tah. 1st pregnancy xdelah teruk mcm nie.Hb turun naik jgk. 2nd pregncy asyik turun. Pelik betullah.

5y trước

@Nurrul..So skrng sis dah xmkn ubat KK lah yea? Sis minum jus mamariam je yea? Kdg kte terfikir juga, mungkin ke sbb byk sgt ambil supplement so ubat tu xdpt coprate sama2? Agknya kne mkn sejnis ubat je kut..

doc tak suggest supplements lain ker? sy dulu tak sesuai jer doc suggest supplements lain. zincofer, Iberet, new obimin, Sangobion, maltofer semua sy pernah makan. Sangobion sesuai, tak muntah tp hb sy drop jugak. at last kena mkn iberet semula waktu kandungan 6 bulan, nasib baik dah takde alahan pd supplements skrg ni. sis boleh try minum jus limau kasturi setiap hari, jgn letak gula.. tp kalau gastrik tak boleh kerap sgt. n makan buah kurma setiap hari.

Tukar ubat la. Sy pernah diberi zincofer. Tpi bila makan je muntah and tk sedap satu bdn. Hb pon drop. Elakkan makanan ynag bleh trunkan hb. Cntoh puding yang cmpur gn susu. Cafein. Milo. Hazelnut. Kalau nk mnum jus jgn amek yang kordial. Buat jus sendiri.. makan daging merah, hati ayam, kerang, jus jambu batu, jus delima.. Ni apa yang nurse pesan. Semoga dipermudahkan urusan awak yaa.. sabarr byk2. Demi baby 🥰

Slain ubatan, vitamin.... sis try amalkn mkan sayuran2 hijau.. Buahan2... Stiap ary & minggu😁... Jgan skip... Ni tuk ksihatan & baby sis gak... Sya law drop hb... Memng pening pitam jdinya... Badan pon rsa x sihat. Jdi mo x mo.. Kna amalkn ubatan & sayuran... Law buah tu 2 3 kali smnggu lar... 🤪 Sya pon krg drah merah gak be4 prgnt... Skng tgh prgnt ni syukur drah ok gak... Tpi harus waspada gak....

Vitamin yg doc beri kena mkn, kalau xserasi mtk tukar tp kena mkn. Sy pun hb turun naik. Cara sy, sebelum lunch mkn buah jambu/delima/buah2. Masa telan zincofer, sy minum dgn air secawan + perahan air limau kasturi. Alhamdulillah lps tu hb sy maintain. Sy consume zincofer sblm tidur, mmg loya & sy standby siap2 plastik kat tepi if muntah🙈 Tp alhamdulillah dah 5-6m mcm tu dah ok xmuntah dah.

Kes sis sma mcm sya . But sya da 6 bln lebih hb still 10 je pling tnggi smpai nurse bg msa 2 mggu tok naik kan hb klau tak suntik inferon 10hri . Nurse pun kata klo boleh elakkan sbb sakit sgt . Obimin zincofer iberet smua da makan tpi jdi muntah2 teruk mabuk teruk . Tawakal dlm msa 2mggu tu consume beli jus mamariam dgn makan jambu batu . Alhmdulilah sis hb sya da naik dri 10 ke 11.3

5y trước

Sama. Dah makan semua ubat. Maltofer la zincofer, obimin, iberet. Last minum jus, makan delima dan jambu batu, naik pulak. Alhamdulillag

Saya pun x blh mkn zincoffer masa bulan ke-4... sbb loya setiap kali makan.. makan ja muntah.. ada bgtau nurse.. and ubat bertukar kpd ferrous fumerate, ascorbic acid, folic acid, & vitamin b complex.. (ubat dr kk)...alhamdulillah.. mkn 4 jnis ubat ni hb 12,11,13 ja... skrg bby pon da selamat bersalin. Alhamdulillah bby sihat... slpas bersalin pun mkn ubat2 ni...

Sama ngan kes saya.. Bersalin ank pertama.. Drop hb.. Nurse da bising.. Mkn la apa ubat still drop hb. Lps tu bila mkn ubat tu.. Rsa pening teramat Sgt. Last ubat saya guna iberet tu pn slow2 naik.. Mmg stress jg la every month dtg klinik.. After tu every week.. Saya try mkn mkan sprti sayur bayam. Ikan cencaru. Kerang.hati ayam.. Mknan yg bole naikan hb.