HB

Hi, kandungan saya daa 5 bulan, tp hb makin drop, semalam daa kena bebel gan dokter. Haha, sebab tak makan ubat zincofer tu sebab memang tak bole telan. Bole bg idea tak camna nak naik kan hb dengan Cepat tanpa makan ubat tu. Tq mommy suma. So disebabkan ada anaemia sy kena gklinik 2 minggu sekali. ?baby pun kecik. ?

100 Các câu trả lời

klu sye bykkn mkn hati pedal daging kerang sayuran hijau kurma...jangan amik kafein atau minuman berkarbonat...banyakkan minum susu...susu kotak tu pon ok...jaga makan...jgn lambat makan...

Sy before.. Amalkan jambu batu.. Hb cantik jerk.. Pastu stop kejap mkn jambu batu.. Tros Hb low.. Kene bebel gak ngan doctor.. Ni amalkan jambu batu balik.. Hrp next week check up Hb okla

Bole cuba makan jambu batu. Inshaa Allah bole membantu sebab dalam banyak2 buah jambu batu yang paling tinggi zat besi. Saya da cuba alhamdulillah berjaya😊

Demi baby kena telan lah ubat tu.. kesian baby.. Biasa doktor sruh mkn mcm2 kite x bt pun paling senang mkn jelah ubat ikut yg doktor sruh insyaAllah mesti ok.. bahaya hb low

sama mcm kita laaa smpai kene beli unat kat farmasi sbb x sesuai ubat klinik😰 .. makn hati ayam .. kerang rebus .. buah jambu batu pun elok tok tambah hb tu 🙋🏻‍♀️

Sy pon klau ikutkn xbleh telan zincofer tu..sbb lps telan jd sdwa klua bau xmnyenangkn..n buat sy loya nk muntah..tp apekan daya..untuk kebaikan bby..terpaksa sy telan jua.

Sy minum jus Ma Mariam. Dlm smgu je hb naik mendadak. Lps tu sy amalkn mkn buah delima dgn anggur hitam. Awal2 pregnant dulu hb 9 aje. Now naik jd 12 dah.. alhamdulillah .

Tukar ke obimin. Dan makan bnyk buah jambu ke delima ke pisang ke...sy pun mcm hrtu. Lepas tu sy try minum susu c2joy jugak. Alhamdulillah daripada 10 lebih kepada 12 skrg

Sy mkn zincofer sblm tdo. Tp sblm tdo tuu sy make sure perut diisi dlu. Kdg2 mkn roti je sekeping ngn planta. Alhamdulillah tkde rse mual2, perut tk selesa. Blh tdo lena.

Zncofer tu mmg kne mkn... Mnum dgn air oren je sis... Lpas tu cuba amalkan... Mkn buah delima... Buat jus sndri....lagi smgu nk p checkup... Mkn ja...