HB

Hi, kandungan saya daa 5 bulan, tp hb makin drop, semalam daa kena bebel gan dokter. Haha, sebab tak makan ubat zincofer tu sebab memang tak bole telan. Bole bg idea tak camna nak naik kan hb dengan Cepat tanpa makan ubat tu. Tq mommy suma. So disebabkan ada anaemia sy kena gklinik 2 minggu sekali. ?baby pun kecik. ?

100 Các câu trả lời

Kalau xboleh telan ubt kk mintak tukar ubt lain dear.jgn xmkn ubt.pasal lain nk tambahkn darah boleh minum jus delima beli je sebiji kat kdaii blend buat jus amalkn in Sha Allah.sy xgalak kn beli yg kat internet sbb lain bdn lain effect.jambu batu boleh bayam sayur2 ijau..sedap tu ..mkn tauu nt baby gedik2 dlm perut happy dia..😚

Cuba try Sangobion beli kat farmasi. Saya low hb juga .. makan tu tak Ada side effect.. In Sha Allah.. makan banyak sayur hijau Dan buah yg ada vitamin C . Jangan makan iron tablets bersama susu, kopi , tablet Kalsium atau bahan tenusu.. sebab Kalau makan iron sekali dengan makanan yg ada kalsium dan kaffein, zat besi tak dpt diserap Oleh badan kita.

saye dulu pun hb drop sampai 7 bulan pregnant. awal awal tak bole makan zincofer sebab tk tahan bau die lepastu makan maltofer pun tk naik ,nurse ckp maybe sebab die perasa koko & koko tu kafein so die tak naikkan hb darah. last last saye makan iberet & minum beetroot blend sendiri & susu hl. hb cantik sampai bersalin. sis cube try.

kalau sy pulak lain kes ny😅..kandungan dah 4 bulan..hb dgn berat bdn drop sgt..ubt2 smua mkn,mkn mknn yg naikkn hb pun sudah tp msh drop..sampai kne ambk drh 3 kali sbb dktr risau..masa pregnant 9w naik pulak berat bdn sbb masa tu mmg x leh nak masuk apa2 mknn. . ni dah start blh mkn sikit,trn pulak berat dgn hb😅😅😂

Kena la mkn..dlm ubat tu bkn utk tambah darah je tp ade iron,folic acid utk baby..if x blh nk telan zincofer..blh try,obimin,iberet,maltofer.... Suggestions maltofer sbb dia rasa coklat.. Ubat yg dokt bagi bkn saja2 utk kita mkn..tp ade kebaikan utk baby dan salah satu utk pkembangan baby..trutama nya acid folic..

Sis bole try sangobion . Beli kat farmasi harga dlm rm20 lebih ada 28biji . Minum malam sebelum tido dengan sunquick tanpa gula . Sy pun tak bole makan ubat yg kk bagi . Try consult ngan doc nak try ubat lain . Makan sangobion doc cakap semua vitamin dah cukup dalam tu tak perlu tambah apa2 lagi dah . Hb pun cantik .

kalau tak boleh makan zincofer bgtw dr mmg tak boleh makan. kalau dh kes anemia dr kerajaan akan bagi maltofer .tp maltofer ni ion dia sikit. so kena makan 1 hari 3 biji. sye hb makin low. bila dh bgtw dr dia terus bgi maltofer. maltofer ni kerajaan akan bagi dkat org yg betul betul memerlukan je .hee 😀😀

5y trước

hurm tak best lah mcm tue. mungkin klinik kesihatan tu amik maltofer .jangan sampai kena drip venofer. jalan terbaik makan kerang hari hari .

Saya tak boleh makan zincofer jugak. Jadi bgtau nurse so nurse tukar yang biasa 4tablet tu. Iron tablet ferrous fumarate, b complex, folic acid and vitamin c. Nak betul2 naik hb, saya amal makan iron tablet tu dengan air limau nipis kosong. Alhamdulillah lepas tu hb naik😊

Beli delima sis. Jus delima pon ok. Sy terus stop mkn ubt kk sbb kena sekali sembelit keras. Rajin2 minum susu kambing, mkn sayur brokoli, ikan isi gelap mcm caru, jgn makan tauhu bayam teh kopi coklat.. Sy try sblm amek drh 9weeks hr tu, hb normal dh.

Sy sllu amalkan mkn buah jambu batu dgn anggur hitam,,alhmdulillah msuk anak keempat ni xde mslh dgn HB. SY pn xbleh mkn ubat,doa yg baik2 piki yg baik2,jgn piki yg negative2 ,, Cukupkn zat besi dlm bdn mkn daging,telur,roti,buah,sayur