Taat suami?

Kalau suami suruh isteri buat personal loan guna gaji isteri, isteri wajib taat ke? Suami takde hak ke atas gaji isteri kan? Kalau dia pakai alasan "saya dah izinkan awak kerja.. awak kena taat" macam mana? 😂

13 Các câu trả lời

lol. kalau itu dah masuk dalam perjanjian awal2 sebelum awak mula kerja, faham lah kena taat, sebab dah janji. tapi dia pun takde bagi syarat tu sebelum izinkan awak kerja, so tak perlu pun. cuma kalau tetiba suami suruh berhenti kerja, yang tu saya tak sure hukumnya mcm mana.

jgn crik bala sis..kalau dia ckp mcm tu..ckp la cmtu sy benti keje jela..nafkah makesure jgn culas..jgn kurang..bgtau amount brapa..tu jenis laki amek kesempatan..akan dtg xtau lg mcm mana..ckp dia kalau xde duit xya beli..xya susahkn org buat loan..

24h trước

Betul. Ada orang kahwin dgn wanita bekerjaya sebab nak ambil kesempatan boleh buat loan. BIG NO!

taat jangan sampai kita taksub pada suami hingga kan perkara yang tk betul pun kita taat. Belum pernah lagi dengar mana2 hadis begitu. Apa kata sis suruh suami sis sendiri buat loan. Hati2 ya jangan mudah terpedaya. Risau kelak makan diri .

baik jgn sis, bukan berkira dengan suami, tp itu hak kita, risau kemudian hari sis yg tertangungg beban hutang nk tolong pun berpada2 sbb melibat kn kemudian hari, dia nk loan biar nama dia fikir diri sendiri dulu sis baru org lain.

duit isteri, duit isteri.. suami tk ada hak melainkan si isteri mmg ada niat nak beri kat suami… taat mmg la taat, tapi kene tahu konsep taat tu juga😅 once tetiba isteri nk berhenti kerja, so suami sanggup nk tanggung loan isteri tu ke?

Buat tak tahu jer sisssss 🥶 personal loan tu menyeramkan 😫😫 nak bayar almost 1k sebulan dengan interest tinggi lagi 🥶🥶 Kalau laki saya mintak gitu saya buat pekak je huhuuu 🥶🥶

Tak perlu taat untuk buat personal loan bila suami suruh. Amboi.... Nak memanipulasi hak taat pula? Banyak cantik. Nanti bukan nama suami yg naik kalau default payment.

jangan sis tak kisah apa pun sebab even untuk masa depan sis berdua dengan suami, suami sis salah guna kuasa..

xyah la sis, kalau dia yg byr bulan2 takpe jugak, kalau sis yg byr, xtau nk ckp ape 😅

kalau benda yg memudaratkan diri, yg menyalahi hukum boleh utk x taat