Tungbayee Fakta atau Mitos: Siri Berpantang

Jom menang set berpantang dari Tungbayee. Caranya mudah sahaja, anda hanya perlu menjawab soalan Fakta atau Mitos ini: > Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang > Tidak boleh minum banyak air > Mesti pakai stokin sepanjang waktu berpantang Jangan lupa daftar di sini kalau nak menang ya: https://community.theasianparent.com/contest/fakta-atau-mitos-siri-berpantang/1910?lng=en Jika tak daftar, tak menang tau! Semoga Berjaya! :)

Tungbayee Fakta atau Mitos: Siri Berpantang
89 Các câu trả lời

* Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa pantang Jawapan : Mitos, ibu ketika pantang amatlah memerlukan badan yg segar dan selesa. Dengan keadaan cuaca yang sangat panas masa sekarang, penggunaan aircond dapat memberi ibu berpantamg dengan lebih selesa. * Tidak boleh minum banyak air Jawapan: Mitos, ibu selepas bersalin memerlukan air yang banyak untuk mengelakkan sembelit yang boleh menyebabkan luka pada kawasan vagina berbuka ataupun pedih dan ibu yang sedang berpantang juga memerlukan air yang banyak untuk menghasilkan susu badan * Mesti pakai stokin sepanjang waktu berpantang Jawapan : mitos, penggunaan stoking sepanjang tempoh berpantang tidak perlu melainkan sekiranya ibu tersebut mempunyai masalah edema selepas bersalin dan doktor akan menyarankan ibu untuk memakai "compression socks" supaya dapat mengurangkan masalah edema tersebut juga memastikan peredaran darah lancar. Pemakaian stoking biasa / tebal tanpa sebab adalah mitos kononnya masuk angin dan sebagainya

*Tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang adalah MITOS kerana badan manusia mempunyai beberapa lapisan dan tidak mudah memasuki angin justeru keadaan cuaca sekarang yg panas dapat mengakibatkan strok haba oleh itu penggunaan aircond semasa berpantang tidak menjadi masaalah. *mesti memakai stokin sepanjang waktu berpantang ialah MITOS ibu berpantang tidak seharusnya memakai stokin ia mengikut keselesaan masing2 kerana memakai stokin 24jam akan merimaskan jua,tiada sebarang fakta mengatakan ibu berpantang harus sentiasa memakai stokin 😉 *Tidak boleh minum banyak air ialah MITOS kerana ibu baru bersalin digalakkan meminum air yang banyak kerana ibu yg baru bersalin telah kehilangan banyak darah dan menggunakan banyak tenaga sewaktu melahirkan oleh itu ia amat digalakkan minum air yang mencukupi

Assalamualaikum. Hi. Jawapan : 1. Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang (MITOS) 2. Tidak boleh minum banyak air (MITOS) 3. Mesti pakai stokin sepanjang waktu berpantang (MITOS) Saintifiknya, semua fakta di atas adalah MITOS semata mata. Berpantang adalah proses recovery ibu bersalin dan ianya perlulah stress free and memberi keselesaan kepada ibu mahupun anak. Semua penyataan di atas adalah hanya berpantang secara tradisional dan tidak diamalkan pun tidak mengapa. 1st mum to be here. Semoga ada rezeki sy dan baby 🐥🍼

Assalammualaikm , Hy Jawapan : semua soalan di bawah adalah mitos , 1. Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang 2.Tidak boleh minum banyak air 3.Mesti pakai stokin sepanjang waktu berpantang Tetapi tak salah nak ikut sebab tiada kesan keburukan , ikod atas masing ll , nak berpantang secara moden ataupon tradisional , sebab berpantang adalah waktu proses penyembuhan ibu selepas bersalin jadi perkara paling penting time ni ialah menjaga keselesaan fizikal dan mental ibu tersebut dan juga jaga pemakanan .

1. Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang 2. Tidak boleh minum banyak air 3. Mesti pakai stokin sepanjang waktu berpantang Mengikut fakta sains adalah mitos. Berpantang ni kena bagi keselesaan pada ibu. Sejuk kan selesa. Hosp pun lepas bersalin aircond hehe. Air kena minum cukup. Stokin pun, terlampau panas ibu stress susu pun kurang. Pantang kena happy untuk ibu dan anak. Kalau ikut tradisional begitulah. Kalau saya di tengah tengah, tapi lebih kepada fakta! Hehe

Assalamualaikum dan salam aidiladha 1. Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang- MITOS 2.Tidak boleh minum banyak air - MITOS 3. Mesti pakai stokin sepanjag waktu berpantang -MITOS Tujuan berpantang adalah - untuk menyembuhkan dan memulihkan tenaga dan kesihatan mental, fizikal dan psikologi si ibu. - "we time" buat isteri, suami & anak yang baru lahir. - Memulihkan bahagian peranakan isteri. - Memberi ruang buat isteri fokus tentang penyusuan susu ibu.

Assalamuaikum dan salam sejahtera. JAWAPANNYA IALAH 1. TIDAK BOLEH pasang aircond semasa berpantang ialah MITOS 2. tidak boleh minum air banyak ketika berpantang ialah MITOS 3. pkai stokin sepanjang tempoh berpantang ialah MITOS BERPANTANG UNTUK MEMULIHKAN , seorang ibu memerlukan nutrisi yg seimbang utnk mengeluarkan susu badan yg banyk, jangn bgi ibu ibu berpantang dlam keadaan stress, bgi ibu ibu brpantng dgn selasa dan cept sembuh dri luka2 brsalin

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua 🌸🌸 Jawapan saya adalah seperti berikut: 1. Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang - MITOS. 2. Tidak boleh minum banyak air - MITOS 3. Mesti pakai stokin sepanjang waktu berpantang - MITOS Tujuan berpantang adalah untuk menyembuhkan dan memulihkan tenaga dan dan kesihatan dalam tempoh tertentu. Fizikal dan mental kena kuat 😊🌸💪🏻

Assalamualaikum, Jawapan : 1. Anda tidak boleh menggunakan aircond semasa berpantang - MITOS 2. Tidak boleh minum banyak air - MITOS 3. Mesti pakai stokin sepanjang waktu berpantang - MITOS Kesimpulannya, kesemua fakta yang dinyatakan adalah mitos semata-mata. Berpantang adalah satu proses penyembuhan untuk ibu dan anak. Yang paling utama adalah ibu sentiasa berasa selesa sepanjang berpantang. Terima kasih!

JAWAPAN👉🏻MITOS🔶 1️⃣MITOS🔶ANDA TIDAK BOLEH MENGGUNAKAN AIRCOND SEMASA BERPANTANG 2️⃣MITOS🔶TIDAK BOLEH MINUM BANYAK AIR 3️⃣MITOS🔶MESTI PAKAI STOKIN SEPANJANG WAKTU BERPANTANG 🔆PENTINGNYA MENGETAHUI SESUATU INFO ITU FAKTA ATAU MITOS KERANA AKAN MEMBANTU SEPANJANG PROSES PENYEMBUHAN & IBU AKAN LEBIH TENANG & SELESA TERUTAMA WAKTU BERPANTANG🌹