🧑🏻‍⚕️ Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong

Jom ajukan soalan anda dalam sesi ini yang berlangsung di aplikasi theAsianparent! Pakar yang bakal berkongsi ilmu dan tips minggu ini adalah Kristy Yong, (BS (PSYCH), M.Coun, Internationally Licensed, Counsellor with Australian Counselling Association), Director of Oasis Counselling Services 📰 Topik: Tekanan, Emosi Tidak Stabil dan Kemurungan Selepas Melahirkan 🗓️ Tarikh: 28 September 2023 Jika anda ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan topik ini, jangan malu-malu untuk kemukakan soalan anda. Pakar kami akan sedia membantu! ⛔ *NOTA: Sebarang persoalan luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

🧑🏻‍⚕️ Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong
28 Replies

Hi doct. Mau tanya mcam mana nak control atau ada cara2 untuk mengatasi masalah ini? sb sa baru melahir 16/9/23 ni. Saya cepat rasa down dan pandai menagis sendiri. Kadang suami tanya juga tapi mulut dan hati tidak dpat cakap. Tlalu simpan dalam hati. Saya cepat stress tidak tentu2. Dan kadang malam saya mengigil kesejukan. Ada ka dia effect dari ini tekanan? Anak 1st dan 2nd saya tidak macam ni tapi anak ketiga ni saya jadi macam ni. Any suggestions doct? Thank you.

8mo trước

Hi, setiap kehamilan adalah berbeza. Saya percaya anda mungkin mengalami kemurungan selepas bersalin dan selepas bersalin jugak badan anda masih melalui banyak penyesuaian semula terutamanya dalam hormon anda. Saya akan mengesyorkan anda bercakap dengan kaunselor profesional untuk membantu anda memproses emosi ini. Bercakap dengan suami adalah sangat berbeza kerana kadangkala kita mungkin berasa seperti tidak mahu menyusahkannya atau membuatkan suami memikirkan kita sebaliknya sebab itu lebih baik bercakap dengan seseorang profesional yang mampu memberi ruang yang selamat ini untuk anda memproses emosi anda. Harap ini membantu!