🧑🏻‍⚕️ Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong

Jom ajukan soalan anda dalam sesi ini yang berlangsung di aplikasi theAsianparent! Pakar yang bakal berkongsi ilmu dan tips minggu ini adalah Kristy Yong, (BS (PSYCH), M.Coun, Internationally Licensed, Counsellor with Australian Counselling Association), Director of Oasis Counselling Services 📰 Topik: Tekanan, Emosi Tidak Stabil dan Kemurungan Selepas Melahirkan 🗓️ Tarikh: 28 September 2023 Jika anda ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan topik ini, jangan malu-malu untuk kemukakan soalan anda. Pakar kami akan sedia membantu! ⛔ *NOTA: Sebarang persoalan luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

🧑🏻‍⚕️ Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong
28 Replies

Hai madam, Emosi saya sejak bersalin x stabil sebab sy di berikan baby yang kurang sempurna sifatnya, dan ini juga pertama kali anak saya admit (2x) sebab jaundice tinggi, anak2 sebelum ni xpernah sampai admit hospital.. sampai skrg sy akan tiba2 menagis bila terkenangkan keadaan anak saya 😭😭 perlu ke sy rujuk pskitri?

8mo trước

Hi, saya akan recommend anda untuk mendapatkan kaunseling profesional untuk membantu anda mengawal rasa bersalah anda. Saya percaya anda hanya memerlukan seseorang professional untuk membantu anda memproses rasa bersalah dan membimbing anda tentang cara mengatasi perasaan bersalah ini. Harap ini membantu!

Hi doc. Sy nak tanya.. now sy dh masuk 20w. Why eh skin sy jadi gatal2 dan merah? Skin muka dan leher. Tak tahan gatal sgt. Sampai kering dan menggelupas. Soalan sy adakah ini adalah salah satu alahan mengandung?Utk pengetahuan doc sy xde tukar skincare pon. Sy hanya pakai moisturiser n pencuci muka je. Thank you doc.

8mo trước

Hi, anak menangis membuatkan kebanyakan ibu bapa berasa stress. Yang paling teruk adalah apabila anda perlu memenuhi jangkaan orang di sekeliling anda untuk memastikan anak anda tidak menangis, yang memang tidak realistik. Anda telah mengatakan bahawa anda sudah biasa dengan idea bahawa kanak-kanak tidak sepatutnya menangis oleh itu apabila anak anda menangis, anda pergi ke pemikiran autopilot yang memberi tekanan kepada anda untuk memastikan bayi berhenti menangis. Ini adalah kitaran yang telah dicipta dalam otak oleh itu untuk mengatasi kawalan emosi anda. Saya rasa anda perlu bercakap dengan kaunselor profesional untuk membantu anda mengenal pasti emosi dan kemudian memproses emosi ini. Sebaik sahaja emosi diproses maka di situlah anda akan mencari cara yang lebih baik untuk mengawal emosi anda. Harap ini membantu!

hii . baby 28days .. dri first day dah emosi mcm2 terutama sbb nak bf anak tp susu sgt2 kurang , nowdays susu mcm da stop produce lagi stress , bg fm anak asyik muntah lepas susu , perut gassy asyik kentut2 je . rasa mcm da fail jd mom . mlm

8mo trước

Hi @Mak Elan, you are not a fail mom. Anda seorang ibu yang baik dan anda memberikan yang terbaik untuk anak anda. Anak anda mungkin hanya memerlukan formula berbeza yang mungkin boleh membantu anak berasa kurang gas. Anda boleh berbincang dengan pakar pediatrik anda untuk mencari formula susu yang sesuai untuk anak anda.

Anak saya dah 2bulan. Dah seminggu saya rasa sedih yang amat sangat. Saya bgtau suami, saya ada tanda ppd. dia gelak je. Saya xtau nak cerita kat siapa. Taknak kawan treat me differently bila saya share nnt. Saya amat2 tertekan sekarang ni

8mo trước

Hi, saya boleh berempati apabila anda berasa keseorangan melalui kemurungan selepas bersalin. Sila bercakap dengan kaunselor profesional yang tidak akan menilai anda tetapi akan menemani anda melalui tempoh selepas bersalin ini. Anda tidak perlu melalui ini sendirian. Harap ini membantu!

saya tak tahu tahap mane anxiety saya, tiap hari fikir nak mati je, buat saringan online je sebab waktu di klinik saya nampak sorg misi tu cakap kuat2 dekat mommy yg ade depression sampai org luar boleh dengar yg mommy tu ade depression..

8mo trước

Hi, saya akan berasa anxious juga jika i kena menjalani your experience. Sila bercakap dengan kaunselor profesional untuk membantu anda.

Saya scan kat hospital swasta masa minggu 6, nampak denyutan jantung baby. Ada jugak scan kat klinik wanita swasta, tapi kena transvaginal scan yg masuk probe dlm vagina, mungkin mesin dia tak secanggih hospital kot.

sy menggandung anak ke-4 usia kandungan suda masuk 22minggu, saya selalu menghadapi masaalah kurang tidur, kerap marah² ,stress dan terlalu banyak fikir , adakah itu akan mengganggu proses pembesaran baby?. tq

8mo trước

Hi,terima kasih atas soalan anda, tetapi saya rasa soalan ini adalah yang terbaik untuk dijawab oleh pakar sakit puan. Mereka akan dapat membimbing anda tentang cara menjalani perjalanan kehamilan yang lebih sihat.

Apakah persediaan awal dan tindakan yang perlu dititikberatkan oleh ibu-ibu yang menyusu badan untuk mengelakkan rasa tertekan terutamanya apabila anak kerap ingin menyusu badan ?

8mo trước

Hi @Anis Nadzira binti Mahidin, pada pendapat saya, persediaan awal yang anda boleh buat ialah jangkaan anda dan banyak bersabar dengan cinta diri. Anak anda merasai perasaan anda dan berkembang maju dengan emosi anda terutamanya apabila mereka baru lahir, jadi jika anda mempunyai harapan yang tinggi tetapi perkara tidak menjadi seperti yang anda jangkakan ia akan mengecewakan anda. Kami hanya boleh menyediakan seberapa banyak yang kami tahu, jadi saya akan mengesyorkan anda menyediakan seberapa banyak yang anda boleh tetapi juga menguruskan jangkaan anda bahawa jika perkara tidak berjalan mengikut jangkaan saya tidak mengapa asalkan saya memberikan yang terbaik untuk anak. Harap ini membantu!

Sy nk tanya.jika makan mee kari opah ni semasa mengandung boleh tak??sebab bahan mee kari ni guna mee tarik organik.

hai madam kristy, sye first mom ..nak tnye pasal baby..normal ke payudara baby bengkak..baby baru 14 hari

8mo trước

Hi @Fadz Dila, dalam pendapatan saya, payudara baby bengkak is not normal. Lebih baik, kalau puan boleh hantar baby ke hospital untuk diperiksa.