🧑🏻‍⚕️ Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong

Jom ajukan soalan anda dalam sesi ini yang berlangsung di aplikasi theAsianparent! Pakar yang bakal berkongsi ilmu dan tips minggu ini adalah Kristy Yong, (BS (PSYCH), M.Coun, Internationally Licensed, Counsellor with Australian Counselling Association), Director of Oasis Counselling Services 📰 Topik: Tekanan, Emosi Tidak Stabil dan Kemurungan Selepas Melahirkan 🗓️ Tarikh: 28 September 2023 Jika anda ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan topik ini, jangan malu-malu untuk kemukakan soalan anda. Pakar kami akan sedia membantu! ⛔ *NOTA: Sebarang persoalan luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

🧑🏻‍⚕️ Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong
28 Replies

Saya ada pengalaman stress & kemurungan selepas melahirkan.. anak menangis xberhenti pd wktu malam sebabnya suami kurang membantu waktu pg menyebabkan sy terpaksa jaga ank sulung sy umur 3 thn sendiri dlm keadaan berpantang. Dlm keadaan rehat x ckup, ank nk perhatian, sy terpaksa jaga kedua2 sekali & kerap marah2. soalan saya: 1. apa patut saya buat jika sy kemurungan sehingga sy menjerit2 marahkan bayi yg xberdosa kerana xnk tidur mlm..tp td tidur siang shj. 2. Apa persiapan mentally utk sy menghadapi postnatal akn dtg (due oct ni).. 3. ketika sy burn out, apa patut sy lakukan bg menghindari perkara tak diingini berlaku pd ank sy. Sy takut sgt menghadapi ank ketiga ni.😭😭

8mo trước

3. ketika sy burn out, apa patut sy lakukan bg mengelakkan perkara tak diingini berlaku pd ank sy. Sy takut sgt menghadapi ank ketiga ni.😭😭 Apabila anda keletihan, saya akan katakan anda ingin mendapatkan kaunselor profesional untuk membantu anda memproses emosi. Perkara segera yang boleh anda lakukan ialah menghubungi ahli keluarga atau rakan yang boleh dipercayai dan berkongsi dengan mereka tentang keletihan anda. Apabila anda bercakap dengan seseorang, ia menghalang anda daripada melakukan perkara yang anda tidak mahu lakukan kepada anak anda kerana otak anda tahu anda bertanggungjawab terhadap orang yang anda bercakap dengannya. Harap ini menjawab soalan anda.