must fasting or not??

im pregnant 5weeks now.. did i need fasting fullday or just halfday???

20 Các câu trả lời

sebenarnya semuanya depends pada diri kita sis. sebab setiap org semua tak sama ketahanan diri. mcm sy, sy pregnant 23 weeks skrg, and before nie, sy puasa ganti. lepas tu sy rasa okey je, lapar mcm biasa, pening sikit2, tapi still okey cuma perut je mengeras. baby still kicking time sy puasa mcm biasa. lepas tu dlm few days sy ada check up kk, and nurse tnye sy, ada cuba puasa tak sebelum nie. sy ckp ada, and semuanya okey cuma perut je mengeras. nurse sarankan utk sy jgn puasa dulu dlm waktu terdekat nie. sebab risau baby hypo. mmg kita okey semua boleh tahan puasa mcm biasa normal, tapi kita tak tahu baby dlm perut tu mcmne sebenarnya. maybe dia kicking nak gtahu dia tak okey ke..jadi nurse tu sarankan kalau nak puasa, cuba puasa suku2 dulu. mcm sampai pukul 10 dulu, kalau okey boleh sambung sampai pukul 3 and sampailah berbuka. bagi sy, ingat ni je, jgn syg sebab nak ganti puasa, tapi sygkan baby dlm perut kita. puasa boleh ganti bebila je, tapi baby tu semua rezeki Allah yg kita tak tahu bila lagi kita akan dpt 😊😍

5y trước

Yaaaa betul tu. Mmg nk ganti tu nnti rasa macm banyak. Tapi bg saya kita ada pilihan untk buat cara sendri ganti puasa. Maybe seminggu kita puasa dan seminggu kita tak puasa, ulang benda sama sampai habis ganti. Ataupun selang seli sehari puasa sehari tak puasa sampai habis ganti puasa. Tu semua depends pada diri sendri macm mna nak ganti puasa. 😘 #islamitumudah.

Kna cuba dulu sis, kalau xcuba kita sndri pun tak tau ketahanan badan kita..kalau time puasa sis rasa ok xde pening xde rsa nk pitam, then cont smpai ptg..letih sikit2 tu mmg biasa..tp kalau sis rasa letih melampau smpai rasa nk pitam, nk muntah cpt2 berbuka..yg pnting minum air cukup masa berbuka mkn maknan yg berkhasiat msa bbuka & wajib sahur (paksa utk makan walaupun sikit), minum susu, mkn kurma dan mkn pills..cuba dulu ye..

5y trước

tQ sis info yg brmnfaat... sya lpa pulak mkn folic acid shur td..hihik😂.. in shaa allah, klo dpt brthan... kite puasa..😉

5w trlalu awal nk berpuasa..5w bru sgt2..risau pa2 jd kat baby.. nasihat sy sis xyah posa n mkn ikut masa yg btoi.. mkn vitamin jgk.. sy 10w n nk posa tp doc x galakkan(doc prempuan)sb dia kata baby perlukan nutrien yg cukup utk brkembang.. klu 3rd trimester tu lain sis...baby pon dh kuat masa tu .. 😊

Hari nk buat test BSP, GDM. Ni dah terbaring. bangun gelap dunia rasa. Tanya anak, nape rumah gelap je, dia kata mana ada gelap. Masih cuba untuk berpuasa, sbb perut tak rasa pedih pon. Sy pon ada thalasemia. hb mmg low, bwh 10. Tapi doc n nurse pesan pagi td, x larat puasa, berbuka lah, takut hypo n hb terlalu low.

Saya 10 weeks pregnant. Haritu checkup dekat KK samada boleh puasa @ tak, nurse cakap puasa tak effect baby. Doktor pun ada cakap, cuba puasa dulu. Kalau tak larat @ perut rasa tak okay, tak payah puasa. Macam saya, puasa selang seli. Kalau rasa lapar sangat, saya berbuka je. Puasa boleh ganti..

Semalam baru pergi checkup kat klinik swasta.. Dr ckp x digalakkan berpuasa.. Tapi kalau nak, puasa ja la.. Saya selalunya makan sahur konon nak puasa, tgk2 jam baru 10pagi dah lapar teruk mcm x breakfast langsung.. Pening x boleh bawak bincang.. Terus buka puasa..

Saya baru tahu hari ini pregnant 7 weeks.. seminggu demam dahtu banyak dh penadol sye telan. Ya Allah rasa serba salahnya sebab ambik penadol sepanjang sya demam... 😔 rupa2 nya saya asyik demam muntah2 sebab mengandung... suami bukan main happy semacam 😂

trimister pertama doktor xgalak kn puasa..12minggu keatas bole cuba utk puasa tgk ketahanan diri mcm mana..kalau ok bole terus kan,kalau xok kne buka puasa..aritu sy baru tnya dokter.ni yg ape doktor bgtau sy

5y trước

Doc saya pulak kata boleh selagi xde rasa nk pitam atau keletihan melampau akibat kurang air dlm badan sangat boleh puasa..dan ada sesetengah ibu yg alami alahan yg teruk tapi sbb dia puasa dia jadi lebih sihat..doc kata puasa nilah masa yg paling sesuai utk ibu kenal diri dan ketahanan badan lbh2 lagi masa mengandung..dan rugila kalau sbnrnya kita bole puasa sebulan tapi xpuasa..jaga food intake yg paling penting kata dictor..jangan paksa kalau dah rasa sakit perut rasa nk pitam atau nak muntah..cepat2 berbuka..tapi kna try la dulu..kalau xtry mana nak tau larat ke tidak..

sy baru check dan buka buku pink semalam. ada tanya nurse kat KK...dia ckp sbnrnya puasa ni x ganggu pon janin..pening mana satu yg betul. jadi...kalau sy tahan sy teruskan puasa...kalau x tahan...buka je...

5y trước

Kan. Sama la. Kalau tak tahan, berbuka je. Kalau rasa macam boleh tahan, puasa je. Nurse pun cakap benda yang sama. Tapi doktor nasihat tak payah puasa

9w at 1st puasa.. Pagi td pun sy makan 2 keping roti dgn sekotak susu fresh milk.. Ni pun da mula start kepala rasa tingtong n nk muntah.. 😥.. Da cakap kat husband, kalau tak bole, orang terpaksa stop puasa..

5y trước

kan... in shaa allah..😘