Emosi anak tknk tidur

Baby nak masuk 3bulan , lately nih kerapa sangat termarah dia sbb susah nak tidur atau lambat nak tidur 🥹mula mula dulu ok jeh tak macam sekarang rasa penat sangat . Bila dia tidur tengok muka dia kesian kena marah dengan ibu 😭😭😭ada tak sesiapa macam saya ?#firstmom #seriusnanya

10 Các câu trả lời

untuk permulaan ni normal sis emosi Kita mcm ni.. tp masa ank sy awal2 ok tidur.. so ingt lega la.. ku sangka panas smpai petang.. sekali bila msuk umur 11 Bulan keatas smpailah dia nak setahun sebulan ni. mmg mncabar bagi sy.. Sbb Kita nk adjust waktu tidur dah nk kena follow dia pulak. tp bila lama2 Jadi macam kupasrahkan shj 🤣tipula kalau sekali sekala takde termarah. tp fikir buang masa Sbb dia mana tau apa2. last2 dukung dia pujuk bawak main..Mata mmg lebam panda jgn ckp la 🤣

Baby awk mental leap atau dah over tired jd hormon tido dh xde. Kne tenangkn dia dlu baru boleh tido. Cuba bg tiso awal skit dr biasa. Bg susu kyg2 dlu then tido. Buat rutin tetApkn pukul 8 dh msk blk dan tutup lampu. Tukar pempers jd dia tau tu rutin itk tido. Jgn bg tido ptg lbh pukul 6.30 tu. Moga dimudahkn urusan awk.. nk marah anak tarik nafas tenMg dlu baru attend baby

Hi sis.. sye rse rmi je ibu2 yg mcm nie tmasuk lah sye.. hehe.. ape yg sye buat ble nk marah tu, sye tarik nafas, pas tu nyanyi.. bunyi mcm kelakar tp mjd utk sye.. pas tu kte pandg mte baby, klu kte rse kte susah, baby lg la susah.. dyorg x reti nak ckp ape yg dyorg nak.. jd dyorg mragam, tugas kte utk try/teka satu2 ape yg ssuai..

2t trước

Macam menarik idea mummy ni 😂 nanti pun nak cuba lah

saya pernah rasa macam tu. lagi2 kalau tengok husband kita tido lena je kita ni tak cukup tido dok jaga anak. apa saya buat, saya kejut husband saya suruh take turn jaga anak. saya rest kejap sampai anak saya betul2 nak susu baru saya ambik and bagi susu. lagi2 baby saya nak susu dekat badan je. yang saya pump dia tolak

Pernah alami. Tapi anak dah setahun ke setahun lebih. Lagi kalau separation anxiety (taknak mak jauh dengan dia, nak berkepit je). Jadi emosi sebab takda ruang ibu nak berehat. Kena berkomunikasi dengan suami untuk take turn. Tapi kalau anak taknak tidur + separation anxiety tu kena cuba pelbagai cara untuk ibu berehat.

1y trước

ank sy tengh fasa xnk semua org.. ayahnya pon ikut mood dia.. tp mmg kebiasaannya mmg nak dgn sy je..sy bnyak kali luah kt suami dgn mak.. bukan merungut.. cuma lepaskan sikit beban emosi ni.. Sbb disamping kawal mood ank, pling penting nak kawal emosi sebagai ibu . lgi2 ank sy pun dah pandai tunjuk emosi tantrum.. bertabahlah Jadi ibu.. bukan semudah tu nak besarkan anak .. apapun sy mmg tabik ibu2 yg boleh handle ank ramai. sy ank sorg pun surrender rasa 🤣

Baby dalam fasa beralih bulan, tak pun mental leap.. Peel baby pun lagi cerewet dari sebelum ni, tp tak lama. Lepas seminggu back to normal. Cee sis perati kan lepas seminggu tu mesti anak sis nak pandai sesuatu. Sis tgk baby language di ig untuk faham isu tangisan baby.

Sama! sy slalu tmarah anak bila anak susah nak tdur malam sampai ke subuh bjaga penat xcukup rehat, bila tgok anak balik Ya Allah rasa bsalah sgt sbb bby mna lah tau apa2 kann 😭😭 skg ni sy tgh blajar kawal emosi takut tmarah2 anak sy pun new mom anak bru 4bln 🥺

normal.saya dulu pun macam tu.kadang sampai nagis dodoi anak suruh tido.bila rasa dah give up suruh suami pulak tido kan anak.tapi dulu anak fully bf.so nak senang bagi anak tido saya tido kan anak sambil bf.

sabar sis jangan marah dia. anak saya pon susah tido kita kena try2 mcm2 tepuk ke tepuk smbil susu ke. sabar ja

sy ngah alami skg situasi sma cm sis... ank sy skg nk masuk 7 bln... kdg2 bile tgk dia tdo kesian lak...