Bersenaman

Hi ibu , nktnya ibu2 kena start bersenam dari berapa bulan , saya dah 8 bulan tpi takut nak bersenam , takut terberanak awal 😂 atau boleh je bersenam ? Tolong jup ibu2 sbb saya #firstmom t#Sharing_dong_Bund #bantusharing

11 Các câu trả lời

Hmm saya time pregnant tak pernah bersenam sebab malas. Dari zaman muda mudi pun mmg tak suka bersenam. Maybe sebab mindset saya yg saya dah kurus tinggi so cukup la. Tp saya mmg jenis aktif, kalau jalan jenis yg laju sampai org tgk kita org yg penat. Kita relaks je. 2x pregnant 2x bersalin 36week sebab turun tanda bloody show. Ikut org juga kot. Kawan saya rajin bersenam overdue jugak hmm. Tp sis nak bersenam go ahead, benda baik. Mcm saya maybe rezeki la even tak bersenam pun dipermudahkan. Bersalin 36w pun baby dah 3kg huhu

Bersenam tu takde stop pun sis. Kena workout selalu by right. 1st trimester dh boleh bersenam sbnrnya kalau takde komplikasi kandungan. Bersenam ada byk cara. Xnk beranak awl blh buat senaman yg tak rengangkan serviks. Sy sendiri bersenam dari awal kehamilan. Boleh check post sy ya untuk tips senaman

Bila bila boleh bersenam asalkan awak takde apa2 masalah kesihatan atau kandungan. Intensity routine setiap orang berbeza. Bukannya hari ni kita bersenam, esok kita bersalin 😁 Saya sendiri dari early trimester bersenam. Kiranya sebelum pregnant dan semasa pregnant, bersenam macam biasa.

saya dari awal pregnancy mmg kerap jalan sbb nak joging takut juga jadi kerap jalan jam 8 pg smpi 9 pg pastu rehat kejap and sambung 10 pg smpi 11 pg... sampai la 7 bulan kandungan...masuk 8 bulan kandungan banyak jalan itik dalam rumah alhamdulilah senang lahir

Saya bersenam sejak sebelum hamil. Take a break lepas IUI untuk beri masa prosedur buat kerja dia. Lepas confirm hamil, sambung bersenam cuma less intensity sebab saya banyak risiko. Tak pernah berhenti, cuma cara & kekerapan mungkin berbeza.

sebenarnya kalau kita sblom preggy jenis aktif cth suka jogging pergi jalan2 merata pun dikira bersenam x de masalah pun sis , plus saya yg awal2 preggy smpai la 40w aktif ni pun anak overdue so jgn riaau kalau terberanak awal tu 😄

Kalau uri dkt bawah tak boleh bersenam. Kena byk berehat. Takut pendarahan. Kalau awk check semua ok, boleh je lasak²

kena start patutnya dari sebelum pregnant lagi. tak ada isu kita bersenam awal sangat jadi terbersalin awal.

sepanjang masa boleh patutnya

sye stat bila dah 36 weeks..