Barut bayi

Hi ibu nk tanya, selalunya anak dah berapa bulan ya tak payah pakai barut dah? #pleasehelp #bantusharing #firstbaby #ingintahu #seriusnanya

16 Các câu trả lời

Sebenarnya barut x wajib pom😊sy mase pantang blik kg pastu smbung pantang duk umh mak mertua je pkai..biasa lhaa org2 tua kn suruh pkai..tpi lepas duk umh sdiri sy x pkai kn pom😁sy duduk umh sdiri mase tuu bby bru nk masuk 2 bulan..sme jgk dgn sarung tgn kaki..duk umh sdiri trus x pkai..klau kt kg kt umh mak mertua slalu bising kne tegur😅

Tengok baby dan keadaan di rumah juga. Kalau baby mudah masuk angin elok pakai kan. Kalau baby mudah berpeluh, mudah naik ruam- takpayah pakaikan. Dan kalau rumah jenis panas, tak ada aircond takpayah la pakai.. cuaca malaysia ni tak sesuai pakai baju berlapis2. Apa pun tengok keadaan baby dan sekeliling kemudian sesuai kan ok

anak sy 2x je pakai barut masa dalam hari. 1st pakai barut, dia berak banyak, terkena kat barut tu. 2nd pakai barut, dia kuat berpeluh. pastu terus tak pakai barut. sekarang anak dah 3 bulan, barut pun dah jual balik 😅

1y trước

Haha penat tau cuci asyik terkena taik tu🤣 Nenek dia asyik suruh ganti je, yg basuh nya kita ei. Kita pun stopkan sebab baby kuat sgt berpeluh pastu bambam, kesian badannya sampai berbekas 🥹

hihi..xtaw nk jwab sis sbb baby saya pkai barut dlm seminggu cm tu je lepas lahir..😅 dia xleh tido klw perut berbarut..smpai skrg 6 bln dh. Tp alhamdulillah perut xpnh msuk angin..bedung pon xblh sbb dia nangis x slesa..

sy pakai masa pantang je. itupun malam sahaja kalau cuaca sejuk, atau baju nipis. sbb pernah pakaikan waktu siang masa baby baru beberapa hari. terus naik ruam banyak kt badan dia. sy stop pakai waktu siang

Biasanya barut nie dipakai utk bayi yang menyusu badan sepenuhnya kerana risau perotnya masuk angin & nak bagi perotnya rasa sedap selesa kemas & tidur lena. Begitula hehe

dr lahir tak pki, pkai minyak baby lps mndi, klau rajin.tuam.baby.pastu.bedungkan baby..klau nk kembung, kembung jgak..kne sendawakan baby lps susu

Baby sy pakai sebulan je. Lepas tu tak pakai dah. Nak kata utk elak kembung, kembung jugak 😂… Lepas tu dah tak pakai dah.

Masa baby first saya pakaikan baru dlm sebulan macam tu kot. Tapi tak selalu and tak ketat lah. Hanya utk hangatkan perut dia je.

1y trước

Tapi saya suka yg design indonesia punya. Ada orng bagi 4helai rasa tak cukup😆 kainnye nipis dan lembut. Tak macam barut sini punya. Saya and mak saya beli semua kainnye macam kasar and baby tak selesa. Barut tu jadi berpusing

barut xwajib pakai pon awak☺️. if awak dh xnk pakaikan dkt baby then dh boleh xpakai dh. xde mslh