First mommy to be

Hye…Saya nak tanya ada x ibu2 yang ada pengalaman ni… Saya dah 31 week, barang baby dah cari sikit2 but mostly saya yg beli. Bila discuss about barang baby dengan husband, husband macam x excited pun. Time pregnant ni cepat sangat terasa, bila husband x excited nak cari barang anak, kekadang tu adalah overthinking macam2. So nak tanya, macam mana ye ibu yg ada pengalaman macam saya and as first mommy to be ni nak deal dengan perasaan n keadaan macam tu? Bukan apa, kadang2 overthinking sampai rasa asyik nak nangis, tidur pun susah, makan pun x lalu.#pleasehelp #firstmom #ingintahu #bantusharing

15 Các câu trả lời

Duit awak atau husb ada bagi duit? Kadang lelaki ni tak reti tunjuk rasa tu. Kadang dia pun dok memikirkan duit nak beli itu ini. Takpun dia tak reti nak pilihpilih ni. Jenis straight. Jadi kita pun kalau rasa geram, cakap je. Terus terang tanya tak excited ke apa ke. Takpun setiap kali nak beli apaapa, minta pendapat dia. Try masukkan dia, ajak dia feel sekali pregnancy ni supaya dia tak rasa kekok. Macam saya, laki saya jenis keras kejung je😂 Bila cakao nak beli itu ini jawapan dia "belilah" astu tak bagi duit jenis tak fahan, geram gak kadang 🤣 Kita kena minta nak berapa. Pastu dia hulur je kalau cukup duit. Dia jenis nak kena suap baru jalan. Lepastu kalau nak beli barang atau order shopee, saya pilihpilih then saya tanya dia "mana satu antara 3 ni?" Ha time tu baru nampak dekat sejam memilih mengalahkan kita, so itu pun tanda dia excited and sungguhsungguh pilihkan. Emosi saya pun time pregnant ni sensitif betul, memang sikitsikit terasa, menangis hahaha. Haritu barang shopee sampai dia boleh baring je, kita gigih buka semangat sebelah dia. Dia usha sebelah mata je, saya hulur dekat dia and suruh buka parcel satu lagi, hatihati betul dia bukaepastu belek lepastu saya pergi dapur, otw datang balik dekat dia nampak dia dok belek baju baby sambil senyum, kikiki. Ada masa saya marah juga tanya, tak excited ke baby nak keluar ni. Dapat barang buat bodoh je. Dia diam je 🤣 Padehal saya tahu dia kisah cuma tak reti express. Bila saya ajak kemas barang baby, suruh belajar cara mandikan baby ke apa dia buat je. Bila dengan kawan dia, dia dok borak je anak dia dah nak keluar apa semua. Hahahaha Paling geram tu bila kita cerita barang baby itu ini macam cakap ngn dinding. Bila kata baby gerak pun takde usaha nak pegang ke apa, bila tarik tangan dia, dia rasa baru dia senyum gelak. Tapi saya rasa tengah malam dia usap perut sambil cakapcakap kikiki. Saya buatbuat tidur jelah. Mungkin dia malu. Tapi saya selalu juga ajak, dia borak ngn baby biar dia tahu takde apapun yang nak dimalukan. Lamalama dia okay. Sekarang dah 31w,alhamdulillah nampaklah improvement dari segi reaksi dia tu. Kalau tak saya pun nyampah tengok muka blur dia tu🤣 Awak tengok reaksi suami ain edruce je siapa tah di youtube. Begitulah reaksi kebanyakkan lelaki😂 So, awak boleh try tarik dia join kita. Tengok reaksi dia. Sekecil kecil reaksi tu susah senanya dorang nak express. Jadi kita hargai. Kalau awak ajak, dia kata taknak ke malas ke still tak lepas phone ke ha tu baru minta kena sumbat dalam perut maknya balik 😂 takpun bincang elokelok, bagitahu dia apa awak rasa. InshaAllah semuanya baikbaik aje. Awak kena selalu happy untuk kandungan ya🥰 Kalau dia kejung sangat takde reaction bio jeler, at least awak teruskan je excited tu. Baby pun seronok bila tau ada yang excited tunggu dia. Okay mommy? Take care 🥰

orang laki memang dia tak pandai tunjuk puan , suami saya pun macam tu tapi duit belanja untuk kelengkapan baby semua dia bagi dan hantar klinik pun dia tolong .. kadang suami ni dia penat kan bekerja orang laki kan mana ada nak fikir masalah2 kecil dia selalu fikir masalah besar2 huhu tapi percayalah kalau baby dah keluar semuanya suami yang lebih dari kita mak2 ni 😂 kecuali time menyusu pandaila cari maknya .. anak saya yang 1tahun11bulan ni dia cari saya time lapar nak makan nasi pastu manja dia semua 24jam dengan ayah kecuali ada satu mood haa mula cari mak .. gitu ler puan suami kita dia excited tak sama haha ada yang suami dia excited baby dalam perut pun dia excited hehehe maybe pembawakan baby tuh kan ..

Husband ada bagi duit tak utk beli barang baby tu? Ke guna duit awak je? Kalau husband bagi duit tapi dye suruh kita yg beli tu tkpe lah mungkin husband tak tahu barang apa yg perlu mcm suami saya lah jgk, dye hulur duit je barang apa nk beli tu semua saya. Cuma kdg2 ada lah tnye pendapat dye if ada 2 choice yg mana satu ok… mmg nampak husband mcm tk excited saya mula2 pn fikir cmtu, tp saya positif je yelah kita perempuan last2 nnti keputusan kita yg pilih jgk yg berkenan kt hati. Cuma saje2 lah try mintak pendapat husband ajak husband borak2 gitu. Jgn samakan husband kita dgn org lain. As long as dye contribute utk beli barang baby then ok… kalau 100% duit awak tu tak patut lah

Biasa perasaan mcm tu.. sy pun alami thn lepas.. bila dpt tau gender baby, sy yg semangat sediakan brg2 baby, siap pkai duit sndri lagi tu.. husband mcm xberminat tp sy ok jer asalkan sy fkir baby sihat dan sy happy sdiakan brg2 utk dia.. first baby kn🥰.. Alhamdulillah skrg baby dh 5 bulan, kperluan dia smua husband tanggung.. kdg org lelaki ni memang mcm xde prasaan msa baby blm kluar.. nti dh dpn mata dia lah yg plg happy.. balik kerja pun cpt2 sbb nk luang masa main dgn ank.. Puan fkir positif jer, fkir puan happy beli kperluan utk baby dan baby pasti suka nti.. bnyk kn borak dgn baby dlm perut kalo dh mula fkir yg bukan2 psal husbans.. mcm tu je sy buat dlu supaya xfkir bukan2. ☺️

pernah cuba tanya tak pada husband? cuba bawa sembang baik2. mungkin dia stress n takut sbb tgh pikir tanggungjawab akan bertambah. Org laki ni suka pendam. kita sangka dia tak peduli, rupanya dia terlalu risau smpai tertekan. kita cuba bersangka baik dulu... itukan suami kamu. Pikir yg indah2 dulu.😊 Cuba tanya dia "Awak nampak tak excited dgn baby nak lahir ni. awak stress ke? " tanya lembut2 baik2. Sebaiknya waktu malam masa nak tidur tu... Hati lagi mudah terbuka waktu tu...

Hi. Hmm, pengalaman saya. Saya mula mula pendam juga, tapi takboleh, sebab makin simpan, makan stress jadinya. So saya berterus terang je dengan suami. Kadang kadang dia terlepas pandang juga, fikir kerja kewangan stress la. Seeloknya cuba dahulu berterus terang dengan suami. Bincang hal yang sepatutnya. Suami kena main peranan penting masa pregnant ni. Little things pun boleh buat kita happy kan?

husband sy masa anak 1st pun mcmtu, mcm tk berapa excited. mybe sbb dia tk nmpk anak tu lg kan.. lpas je deliver baby, dia la yg teriak dlu hahaha skrg anak dh 3y, apa je yg dia tkbuat utk anak, smua dia buat bg anak happy & anak mmg rapat sngt dengan dia. yg 2nd now pregnant 7m dh, dia yg trlebih rsau pula bab baju apa smua 😅… mommy jngn stress, kena happy2 je k..

Ya la. Suami saya pun macam tu. Kalau barang yang mahal, saya akan minta duit dari suami untuk beli. Murah punya saya beli sendiri sebab saya pun kerja. Kadang2 memang marah, kenapa semua barang baby saya kena survey, pilih dan beli. Tak pe la, mungkin dia kerja stress sikit.

masa mengandung anak pertama suami saya pun macam ni. macam takde perasaan. saya minta abah saya selidik sebab suami rapat dengan abah saya. rupanya dia takut nak jadi ayah. alhamdulillah bila kandungan saya 7 bulan dia dah excited dan beli semuanya.

Deae cuba slowtalk dgn suami. Mungkin ada masalah kewangan & etc yang suami tak mampu nk luahkan. Before tidur, slowtalk kejap dgn suami. Gunakan tone yang lembut. Tanya dia ok tak, ada apa apa masalah ke. Then luahkan perasaan sis dkt dia.