Alahan

Hye mummy semua. Nak tanya pernah x alahan x boleh nk gosok gg? Sya nampk berus gg terus loya ?. Tp tetap gosok gg. Walaupon akan muntah smpi keluar cecair kuning. Ubat gg brand apa ye yg rasa MINTnya kuat??? Tq semua ??

11 Các câu trả lời

Sy mse ank first smpai brsalin brmusuh dgn ubt gg n berus gg.. Now second bby pon sama tp bru 7weeks. Dgn alahan truknye lg.. Dulu berat bdan sy trun 10kg mse mengandung 😅 skrg ni xtau la sbb x buat buku lg.. Pon x mkn nsi dh brminggu ni.. Mkn je mntah.. Sy hnya bleh mkn syur, buah dgn plain water shja😢

5y trước

Sya berat badan turun 300g je dah pki pen merah. Ni klu bnyak mcm sis mau doktor terus pki marker merah. Hihi. Siannya smpi alahan teruk. Sya suami kerja kl. Saya di jb. Jd masa awal2 mngandung mmg saya doa time solat jangan smpi saya alahan teruk. Lagipon sya kerja. Nnti susah. Alhamdulillah. Boleh masak n mkan hari2.

Lebi kurang lar..tiap kli berus gg tu akan loya n kdg terus muntah..rsanya tu adui...mcm rasa ubat pahit2 gtu..tpi kn sis klu sis muntah dlu baik sis kumur2 dlu..tnggu 30 minit bru berus gg..ada doc gg bgtau ari tu mcm tu..

5y trước

Ohhh. Ok2.

Pernah tp gosok manja2,gosok sekadar gosok je.. hahaha lps muntah trus xgosok,morning sickness katakan...xhirau dh owg nk kata apa jnji gosok je walau xsebersih mn😁

5y trước

Ooo.. kena guna listerin😅

Saya kurang2 ubat gigi..letak nipis jer.. Bukan nak berus gigi saja.. nak bau sabun mandi pun x suka..boleh bau dettol jer.. Ngada2 la sejak pregnant ni😣

5y trước

Bau shampoo dengan sabun mandi ok lagi. Masih boleh bau. Nk gosok gg ni haaa. Xboleh nk letak sikit. Lagi loya. Kne letak bnyk2. Tp tu la. Nk cr yg rasa MINT nya lagi kuat.

Sy pun selalu jadi mcm tu wlaupun nk msuk 5bulan, alahan lain xde teruk sgt😅 itupun gosok gg jgak n kumur dg listrine.. Kuranglah sikit loya

5y trước

Mungkin boleh guna listrine dlu kan. Baru gosok gg. Nnti try la

colgate yg paste die biru tu utk gg sensetive . sy rasa mcm berangin sgt ² . hihi tp sy pun tiap kali gosok gg wek²🤣 brand apa pun sama je

5y trước

Tu la. Mula2 pki darlie ok je. Tiba2 jd geli bila masuk toilet nmpk berus gg n ubat gg tu. Pastu tukar fresh n white. Bila nk gosok je da start muntah. Tp tahan je la. Muntah lpas gosok gg.

sye dlu gosok cpt2 spantas kilat. hahaa.. kumur pun boleh 2 kali je limit. klau lebih,muntah trus. tapi sye x de morning sickness.

5y trước

Sama lah. Kumur pon laju2. Rasa geli tu membuak2

saya pon mcm tu gak sampai skrang msuk 4 bulan lbih pon xhilang2...sehari gsok gg sekali ja..wktu lain kumur pkai listerine je

5y trước

Tu la nk kne cari listrine jgk nnti ni.

ada ubat gigi khas untuk ibu mengandung. ada jual dekat kedai kedai baby rasanya

5y trước

Ohhh. Nnti try cari. Tq 🥰

Sy pon dulu bila gosok gigi je muntah..tp lama2 dh ok sikit..Alhamdulillah..

5y trước

Tu la. Klu lynkan sgt mkin melarat nnti. Mmg kne gagahkan.