kemaluan gatal

hye mommies,sy prgnant 18weeks…haritu ade buat test keputihan then dapat ubat insert..tp keputihan tu ade berkurang,cuma kemaluan sy rasa gatal teramat sangat…ade tips tak nk bg hilang kan rasa gatal ni…rasa tak selesa sangat2 bila gatal2 tu dtg..dah mcm2 cara buat..cuci dgn air garam pon dah buat..tp masih sama..#pleasehelp #bantusharing

23 Các câu trả lời

ad certain wanita ade discharge dari ank dare, lps khwin, wktu pregnant, lps pregnant..tu sume berkait dgn hormon kita n antibodi kita...jd sis jgn risau...if sis dari dulu tkde...ttbe wktu pregnant ad discharge..tu berkait dgn hormonlh..lg sekali sy ingtkn kne aware ngn color keputihan...sbbny dktr ade ckp dgn sy...if kita tk terus terang dgn dktr psal jgkitan keputihan, nnti baby akn dpt jgkitan kt kulit n mate..bahaya..sy ni allergic dgn penicillin ubt antibiotik utk kill bacteria...tu yg dktr selalu pantau dischage sy...😅 lg pulk ni ank 1st..😅...oh ye kndungn kite same usia.. congrats ye sis...moga Allah swt permudhkn segala urusan sis...😄

2y trước

betul2 ,kita pkir baby je kan..takut jadi apa2 dkt baby..tahniah juga sis😘take care☺️

cuba kurangkan mkn mknn mcm udang,ketam,telur ke atau yg sewaktu dgnnya yg org ckp boleh buat gatal tu....sy xde mslh mcm ni tp perut akan gatal kalau sy mkn masa mengandung anak first aritu sampai teruk berbekas hitam gatal bintik2 bukan stretch mark pun gatal2 je. Jadi sy stop la mkn benda2 mcm tu, alhamdulillah ok je lps tu. Kalau part mis V tu kami amalkan petua org lama2 rebus sireh & basuh dgn air rebusan yg dh suam tu. Inshallah membantu wangikan mis V, hilangkan keputihan & segarkan mis V, sapa xpernah cuba lg nnt cuba suami pun puji tau jimat kos & bahan semulajadi

2y trước

oke sis nnty sy cuba kurangkan…tq sis🫰🏻🥰

Boleh cuba ikhtiar ni, sebelum tu nak bagitau keputihan candida & gbs normal dlm pregnancy, bila dah bagi ubat mmg akan ada balik dr ckp. Kalau gatal sgt tak tahan boleh cuba: 1. Cut mkn minum manis 2. Mkn plain yogurt 3. Beli ubat sapu clotrimazole kt farmasi (double check safe for pregnant women) 4. Sitz bath seminggu sekali (tangas dengan air suam beserta garam) 5. Kerap tukar panty liner & pastikan kering selepas buang air sebelum pki spender 6. Elak mkn makanan buat awak gatal mcm seafood

Sy dlu cm tu gak.. First step buat vagjnal swab private utk then refer pakar utk dptkn antibiotics yg blh mkn mase preggy. Second pastikan vagina kering lap dgn tissue setiap kali kencing or berak. Third pakai panty liner and remove panty every 4 hour.. Mlm tdo jgn pkai spender.. Agak2 gatal siram vagina dgn air suam garam. Semoga m'bantu.. Sbb sy g kerajaan mkn ubat Mcm2 swab pn x lot. At the ends private.. Sbb benda byr sume ade. Benda free.. Ade stakat yg ada shj.

2y trước

Mmg doc kasi..alhamdulillah xde da..

Macam saya pun ada keputihan dari first pregnancy. Second pun ada. So saya cakap dengan Dr keputihan jadi teruk. Kadang kuning and hijau Dan gatal. So in my case Dr suggest ubat insert ke vagina, amik probiotics Dan Air cranberry sebab Air kencing asyik kotor je. Ape2 pun sis terus terang je dengan Dr keputihan sis macam mana. Senang Dr nak bagi treatment

2y trước

Sis dptkan rawatan apa ye? Minum air cranberries pure jela ye?

Normal kot sis. Saya masa trimester 2 pun memang gatal sangat dkt private part tu. Sampai xboleh nak tidur malam. Dia beransur pulih bila masuk trimester 3. Sekarang dah 38weeks okay je takada masalah gatal2 tu lagi. Saya takada pergi klinik or makan apa2 ubat. Cuma saya elakkan pakai seluar dalam kat rumah sbb taknak bagi terperap🤭🤭

2y trước

lega nya sy dgr masuk trimester 3 akan hilang..sy asek bayang kan sampai bersalin rasa gatal2 ni😅nk kluar berjalan pon dok pkir pasal gatal2 ni🤣harap2 tak berpanjangan lah gatal2 ni..kesian sampai luka2 dah asek kena garu😭

saya pnya kes pn sma dgn sis dlu msa 1st pregnant , nurse saya sruh pantang mkan timun . lpas tuu pastikan kita pnya gugurl lpas buang air kena btul² bersih & kering , guna pantiliner utk pastikan gugurl kita xkena kelembapan pd spender . in Shaa Allah , muda2han dipermudahkan yaa sis 🥰

2y trước

@Aisyarah ohh ye jgak.. tq sis nnt sy try pantyliner jenis ubat, sbb pkai jenis full cotton pon same gak gatal.. sy gune tisu muka jenis vinda tu tebal sikit.. xgune tisu tandas tu cpt terkoyak..

sy slalu basuh ms v dgn air garam suam. Lps tu pastikn lps buang air or mndi ke ape, lap miss v smpai kering dgn tisu. If pakai panty liner, pasti kn tukar kerap2. Mcm sy dlm dua jam skali tukar. Kne pula time pregnant sy gbs positive, jd mmg jge betul2 sbb klu x, mmg kputihan byk, gatal pon sgt mengganggu.

2y trước

betul sis..rasa stress btul bila dtg time gatal tu..

Saya mcm sis gak.....tp sampai skrg sy kne buat HVS test, sbb keputihan syg kdg² kuning n hijau, Alhamdulillah, dah tak gatal...dulu HVS test mmg ade trace candida tp tak banyk, even tak bnyk dktr still pantau...dktr bg sy ubat masuk bawah n cream

2y trước

sy guna cream tu..hilang terus gatal²ny...dktr gynae yg sarankn guna

sama laa sis, esok saya genap 18 week. tengah mengalami macam sis.. husband srh next appointment cakap dgn doc. rasa nak masuk kan jari garu kat dalam jer🥺 pedih2 dibuatnyaa, da try cuci pakai air suam pun sama. harap cepat laa hilang sendiri🥲