Pil perancang

Hye mommies semua.. Nak tanya, kalau kk bagi kita pil perancang and kita tak makan nurse boleh tahu tak ? Baby sy baru 1 bulan lebih and suami nak merancang naturally tanpa sebarang ubat cuma guna kondom.. Sy tak yakin, tapi suami memang nak jarakan anak 2 tahun seorg.. Sy mabuk teruk masa pregnant anak 1st.. Rasa trauma mabuk tak hilang lagi.. Takut mengandung lagi.. Bukan nak tolak rezeki cuma belum sedia.. Kalau sy makan sorok², berdosa tak sebab suami tak izinkan ?? #advicepls #bantusharing #ingintahu #pleasehelp

24 Các câu trả lời

Bab planning ni bg Sy Hak isteri...sbb isteri yg nk tanggung semuanya dri alahan, sakit msa mgndung, bersalin, jhit lps bersalin, berpantang lagi. belum lagi tambah sakit rengat, bgkak susu, tdo x selesa 2 thun sbb mgiring je nk myusu anak, sakit2 badan hbis....so Bab merancang ni mmg hak isteri...suami ni kita kena bincang je mintak pendapat or bg dia paham situasi fizikal & mental kita... Bab planning ni jujur ckp sy try pil, try cucuk depo. mmg x serasi dgn Sy. last2 mmg pkai kondom bersyarat bila period sy dh stabil regular mcm sebelum mgndung dlu baru sy guna condom.... Dan bersama mmg guna kondom selalu..WAJIB.... xde istilah hari x subur x guna kondom.... Extra Tips: setiap kali settle 1 round, bila nk lagi WAJIB Ganti kondom baru...xboleh guna yg sama( ni Tips suami yg cri sndri di internet jgn tny sy kt mna sy xtahu 😅) Suami sy sgt bertolak ansur & faham ..alhamdulillah kami berjaya jarak 3 tahun sbb sy myusu bdn smpai 2 tahun 1 bulan. So lg 11 bulan tu mmg Sy guna tuk recovery bdn sy rehat secukupnya....skrg hamil lg anak ke 2 pun selepas 3x cycle period Bru lekat dgn izinNya... nurse dh tny nnt nk pkai prancang apa... adoiii sbb deorg x caya kondom ni 😆tggu jelah nnt sy try jugak yakinkn nk guna kondom je 😊

1y trước

xde jwpan yg tu sis ,😂 kena buat sampling gak kot try2 amik 1dlm bnyk2 test letak air bocor ke x...hehe tp so far sy guna dlu xde lah pulak bocor Dan xde pun termengandung ke apa

saya mmg x boleh rancang sendiri sebab risau x terancang 😝 so anak first saya ambil pil smpai anak 4 tahun. then skip sebulan sbb konon nye mcm dah lama sgt makan pil nak cuba la rancang sendiri tup tup lekat 2ñd bby. lpas 2nd bby saya ambil cucuk depo 4 tahun. stop ambil depo sbb pkp malas nak g klinik cuma cucuk depo mmg ganggu hormon. lpas stop tu ttc jugak setahun baru lekat 3rd bby tp missed miscarriage sbb +ve covid. after 1month miscarriage pegi scan pakar sbb ada ovarian cyst tapi scan2 ada kantung dah 2 week pregnant rupanya ☺️ smpai skrg dah 19 week. bg saya better slow talk ngn husband untuk ambil perancang jarakkan kehamilan tmbah2 kalau x yakin nak rancang sendiri.

Kalau nak merancang sendiri ni, kena ada ilmu yg cukup. Kena faham mcm mana kaedah dan cara yg betul. Tahu waktu subur bila, cara yg betul waktu bersama etc. Kalau betul² faham, insya Allah boleh je nak rancang sendiri. Tp kalau tak yakin, better ambik je perancang. Pakai kondom pun, kalau tersalah cara, boleh tembus n lekat jugak. So, bincanglah dgn suami betul². Nak merancang sendiri ni, suami pun kena ada ilmu dan faham semuanya termasuk kesan² yg bakal berlaku. Perlukan kerjasama dr kedua² pihak. Kalau terlekat jugak, tak boleh salahkan isteri sorang je.

2y trước

betul..kene 2 org komited..dan tawakal sbb walau sehebat manapun kaedah merancang tu.. kalau Allah say kun fayakun..takde apa pun dpt merubahnya..

knp suami x bg makan ubat ye ? sbb pil tue x mengganggu pun penghasilan susu badan dan sbginya.. xnak makan pil, bole try depo ( suntik ) . kalau 1st time nak merancang sndri mmg susah nak timing , pakai kondom pun still bole terlajak . sis try laa bincang dgn suami , guna perancang atleast smpi ank setahun ke bru yakin rancang sndri.. kalo melekat pun dh kira berjarak.. sbb kta2 mak2 nii yg merasa mengandung/bersalin tue semua . byk je kes rancang sndri terbabas then kalut sbb ank rapat sgt..

lepas bersalin ni, saya memang kata dekat nurse dgn doc yg saya nak guna sarung sebab itu yg paling selamat dan xpernah lagi melekat. anak first dengan second ni memang dekat sikit sebab memang kami rancang nak. kesian abang dia xde kawan 🥲 saya pernah ambil pil.. tapi emosi xkeruan. idok ler teman nak amik. iud pon xsure. tapi setakat ni memang kondom berkesan dengan kami berdua. sekarang tunggu nak yakinkan doc dgn nurse je 😂 sebab memang rancang yg ketiga jauh sikit gapnya

pakai iucd..xde hormon..so far 3x pakai okay..saya lepas anak dah 9 tahun rancang sendiri..and after 5 tahun..haaaa...now anak miracle saya dah nak masuk 35 minggu dlm perut di usia maknya 41 tahun hari ni. saya bab kata hb nak rancang sendiri tu x berapa nak percayalah sgt.. lepas ni saya btl terus.. high risk dah dan nak fokus jaga anak² yg ada dan bakal ada. cabaran membesarkan anak sgt hebat diluar sana..

sy dan suami merancang guna condom. 4 tahun berjaya. Tp SOP suami sy ketat 😂 condom habis, lari pegi 7e😂 wajib sarung before penetration. Bila selesai urusan, dia akan paksa sy bersihkan diri walaupun badan dah longlai sgt. Dia takkan ambil risiko penetrate tanpa condom. Risau sgt ada air mani cicir awal. SOP mesti jaga! 😂 alhamdulillah suami memahami dah berkerjasama.

sy baru bersalin anak ke3..yg sulung 6 tahun,kedua 3 tahun..sepanjang tempoh ni mmg sy dan suami merancang natural guna kondom.alhamdulillah..yg penting period sis kena teratur.kalau x susah jgk nk plan..kalau dr segi hukum yg sy dh tnya mufti sblm planning,mmg planning kena dgn izin suami..sis cuba berbincang elok2

2y trước

Ohh yeke.. Sy memang tak nak guna ubat kalau boleh sebab tak nak ada side effect..

Mcm laki sy pun tak bagi sy amek apa2 perancang. Sy kata pakai kondom dia tanak pulak 😂 so sy terangkan betul2 dia baru ok. Tp tulah sy tak tau nak amek perancang apa. Bulan depan dah nak bersalin. Nurse dah tanya ambil perancang apa. Sy kata pil je. Ok ke ye makan pil? Nak pasang implan/IUCD tu mcm takut rasa 😅

kcian la sis ne..klau di fkir kn bukan suami kita melahir kn ank..kita sis yg pnat mngdung pnat jaga ank2..baik guna brjarum je..tk paya ikut kemawahan suami2 tu tunggu nk jarak umur ank 2 tahun..klau sis blum brsiap nk tmbah kn ank..baik brjarum je..trpulang la sis nk tmbah ke tak..

2y trước

berjarum tu maksudnya ambil suntikan perancang depo. 3 bulan sekali. lebih mudah dari makan pil hari². tapi tak semua sesuai. mcm sy alergik depo, so sy makan pil perancang je on time. kena try n error, cuba cucuk dulu tgk ada kesan tak. kalau sesuai boleh teruskan.