Yg belom daftar vaksin ..

Hye ibu2 semua .. nak tanya ada lg tak yg belom daftar vaksin / amk vaksin .. sy dh 34 weeks .. sblom nie kk dh tnya tp sy minta tangguh smpai lepas besalin ( bkn anti vaksin ) .. & now tengOk kes makin teruk jd takot sgt .. hari2 memikir .. sy pulak kluar kerja hari2 .. ada yg senasib dgn sy ke 😥masih bole amk lg ke vaksin klu dh 34 weeks ??

17 Các câu trả lời

Untuk ibu mengandung, pengambilan vaksin dicadangkan ketika usia kandungan (14>33 minggu). Kalau tak smpat, kena tunggu selepas melahirkan nanti. Ibu mengandung adalah antara golongan yg berisiko tinggi & side effect sngat teruk kalau terkena jangkitan covid-19 😭 Apa yg awak boleh buat utk sementara waktu ni, kurangkan pergerakkan terutamanya dkat tmpt yg terlalu crowded. Jika terpaksa keluar pastikan pakai double mask + face shield. Sblm awak sentuh apa2 pastikan sanitize tgn. Kalau balik dr rutin check up, terus mandi @ tukar baju baru.

Dah xbole sis.. Mcm sye dari 29minggu dah isi borang untuk vaksin.. Sekali dpt Tarikh dos pertama masa 34minggu.. Sye PEGI sana die orang tolak sbb kandungan dah 34minggu..die orang xberani.. Die suruh sye buat vaksin lepas bersalin plk.. Masa sye ada cekup dkt hkl sye ada tnye dokter sye baru dpt Tarikh tapi kandungan dah 34minggu.. Dokter xbagi die pun suruh sye buat vaksin lepas bersalin

3y trước

kesian sis..pd hal dh isi borang kan..nape la dorang tak adjust bagi cepat sikit😔

Boleh. Sy sama kes lah sy 34wks juga skrg. Mula2 dapat appt mysejahtera sy cancel. Skrg bila kes teruk mmg nekad nak ambil. Doc ckp guideline 14-34wks tu sbb takut ibu tak sempat 2nd dose nnt dah bersalin je. Bukan sbb ada effect apa2 pada baby. Doc sy kat kpj bagi queue khas utk ibu mengandung sahaja ambil vaccine kat hosp putrajaya. Kalau awak nak, boleh reply nnt sy bagi form tu.

sy baru vaksin semalam (20 weeks). saya tnya kk masa check up esok tu kk terus call suruh sy vaksin terus. Tak lama pun tunggu sbb mmg dorg nk cepatkan utk ibu mengandung. Harini sy tgk mysejahtera dah update utk dos kedua bln 9 nanti. Klau dah 34 weeks tak boleh vaksin sbb awk dah smpai masa utk brsalin. Doa banyak2 ya kurangkan keluar dan selalu mandi dan cuci tangan.

alhamdulillah genap 14mggu terus cucuk vaksin.sblm ni dpt pggilan time 12mggu.sy tolak.next dose 1 September.wlpn xkerja tp risau sbb suami setiap hari tdedah.hari2 ada staff kena covid.smpai dia sdiri tkt nk balik rumah.tkt bwk balik covid

3y trước

alhamdulillah xde effect apa2 dekat baby.cuma badan kita rasa mcm nk demam la lepas vaksin.boleh ambik paracetamol klu perlu.ibu mgandung boleh ambil paracetamol jer.ubat lain xboleh.

saya haritu blm tahu pregnent..so sy amik vaksin yg pertama alhamdulillah xde apa2 cuma pning2 n sakit kt tmpt cucuk...pstu 2hari slps vaksin bru p klinik n scan tbe2 doktor kata dh pregnent 12 mnggu 6 hari skrg tggu vaksin ke2 20/08

sama sy sis.. keliru ni sama ada nk daftar sekarang ke @ boleh tunggu hingga dh lahir baby nanti.. ikut hati nk tunggu sb xlame dh sebulan je lagi. tp nk keluar keje dlm tempoh sebulan tanpa vaksin rase mcm lame sngt n bimbang sngt2

3y trước

daftar skrg sis,in shaa Allah baby dpt skali vaksin tu nti.

dah lebih 33 minggu sis memang tak boleh ambik..Jadi ada lebihan masa sebelum bersalin mintak jaga diri kerap pakai sanitizer balik rumah terus mandi jangan naik lif yg dah penuh dgn org..

Saya pon belom.. Haritu nurse kkia ada minx confirmation ibu mengandung utk vaksin sapa yg setuju .. Tapi masa tu saya dah 33w.. So saya tangguh dlu lps bersalin nnt InsyaAllah..

kalau doktor imelda, dia sarankan ambil je at any gestation weeks. sebab nak lindungi ibu dan anak dgn keadaan covid yg semakin mengganas ni