MASALAH HB LOW

Hye ibu2 semua, dari ibu2 ada tips tak untuk naik kan hb,agak penat tiap2 2 minggu ke klinik🥲 saya tak makan ubat hb yng dokter bagi, jadi ibu2 ada tak ape pengambilan yng boleh diambil untuk naikkan hb?

34 Các câu trả lời

Kalau xssuai dgn smua jenis vit ibu mengandung yg KK bg. Blh try beli Maltofer perisa coklat kt pharmacy. Xmual, sedap. Blh kunyah mcm gula2. Yg pnting kena mkn juga vit. Utk mom & baby. Cara makan vit pn kena btl. 2jam sblm atau selepas mkn. Elakkn consume dgn susu, kopi, milo. Better minum dgn segelas jus utk penyerapan lebih maksima. Pastikan mkn makanan yg blh naikkn hb. Daging merah tanpa lemak, hati ayam, limpa, etc blh google. Blh try juga minum air jambu batu merah Marigold. Alhamdulillah blh naikkn hb. Good luck 😁 Jgn lupa elakkn pengambilan minuman yg mengandungi caffeine, sbb benda tu blh turunkn hb kita juga n gnggu penyerapan vit yg kita ambil.

2y trước

saye sejak ngndung,malam2 mmg nk saje minum milo panas

Sya pon HB low gak, setiap 2 minggu kena mai amek darah. Sya makan iron tablet n maltofer fol je. Pastu makan daging, kerang, buah delima, n mkn makanan yg berkhasiat cth nya mkn buah n sayur bayam merah, memang kerap mkn.. Tp tu la makan tu pon sometimes xcukup gak sbb HB sya sya naik sikit2. Since buka buku pink HB sya 6.8. But now dh 10.8.nak smpi ke 11, tu cam payah sgt. So sya belasah je semua makanan yg penting sihat.

pengalaman sy sendiri..bulan june Hb sy drop tinggal 9..sy makan maltofer..ubat dia sedap boleh kunyah rasa mcm coklat gitu..tapi maltofer saja tak berkesan, tu yg drop tinggal 9..so sy amalkan jus mamariam, baru minum sebotol, hari ni checkup 5/7 Hb sy naik jadi 12.5..alhamdulillah lega sgt..jus mamariam tu sy boleh minum rasa masam2 manis delima n madu tu..sbb sy jenis susah juga nk telan ubat.. #harapmembantu

sy 2 ari skli sis ke kk...ok la tu sis 2mgu skli ke kk...mkn ubt yg di beri ikt time jgn skip..mkn iron yg tinggi blh search kt cik google or media sosial lain..if tk serasi blh tny nurse atau doc cri kt farmasi mn yg serasi dgn bdn kite...insyallah nti ok..sbb ritu pn hb low..wlu skrg dh ok sikit ttp kne trus mkn ubt serangkai utk hb plus ubt utk bp tinggi...sabar n tabah ye...

sy mkn zincofer sblum tido sbb risau siang mkn nnt muntah2. tp kdg2 terlupa jgk. sy pon bukan jenis istiqamah klau mkn suplement ke ape ke. trimester ptama je mmg sy btol2 istiqamah mkn obimin xpnah skip. masuk trimester ke2 & ke3 hmm 😅. tp sy minum pati delima gulsan. Alhamdulillah stiap kali check up hb 12 keatas. skrg dh 36w pon hb 12.8

2y trước

awal2 dulu sy xminum lgsung teh, nescafe, kopi. masuk trimester ke3 ni tibai ja semua sbb dh lama tahan 😄. skali ehh hb cantik pulak. mgkin sy mmg serasi dgn pati delima tu kot.

Kenapa xmkn ubt dktr bg? Klu tak serasi boleh cari kat farmasi ubt tmbh darah yg lain. Awk merisiko kan diri & kandungan. Iron rich diet (daging merah, kerang, hati ayam, kangkung, kailan, pegaga, jambu batu, delima, kurma, oren, lemon). Teh kopi milo air gas stop minum.

2y trước

saya makan maltofer pastu minum air vit c..alhamdulillah naik hb..air kafein mmg pantang terus sejak mengandung ni .rindu gile coffee..

sy makan maltofer tu pun still drop hb, sy makan maltofer dgn jus delima. 2 kali shri sy mkn maltofer n jus delima. sbb nurse ckp blh makan ubt dgn jus buah n air msk je. slain tu sy mkn jgk kerang, sayur2, daging kene bnyk makan tp sy xleh makan daging sbb gigi sy bnyk brlubang. 🤣

2y trước

naikla 3 tingkat . drpd 8.4 naik 10.1 🤣 tp kene makan sllula xleh skip. 1 biji pagi 1 bji malam, tp kalau tkde jus delima blh makan dgn buah2 or petua2 lain. stkt ni xkena drip lg, cme kene bebel2 manje gitu je🤣. sy xleh makaan ubt lain sy jenis ssh nk mkn ubt. so maltofer oke skitla blh makan dgn jus delima. so far okey . rse segar skit bdn .. sy drop sbb sy sllu skip makan maltofer

Knp xmkn ubt doc bg? Kalau xsesuai trus dtg klinik, kena try m error, xbole xmkn ubt lgsg, sy hb low, doc bg zincofer tp xsesuai, esoknya trus g kk, nurse tukar ubt , then saya xminum milo kopi teh n chocolate, susu pon xambil, alhamdulillah hrni cek hb dh naik byk, dr 9.8 ke 11.2

saya mkn ja ubat yg doctor bagi, paling penting zincofer...selain tu bykkn mkn daging merah, kerang, sayur kangkung, buah yg warna oren dan kuning ....selain tu saya ada minum minyak kelapa dara juga... Alhamdulillah hb dari 11 naik ke 13....kurangkan minum kopi, teh ...

kene makan ubat yg doc bagi sbb doc nak check najis nati doc akan tanya najis warna apa . sbb dia tgk dari najis kalau kita makan ubat tambah darah ke tak . kalau doc bagi zincofer tapi tak bole makan try tukar iberet . tak jalan gak tukar obimin atau maltofer