MASALAH HB LOW

Hye ibu2 semua, dari ibu2 ada tips tak untuk naik kan hb,agak penat tiap2 2 minggu ke klinik🥲 saya tak makan ubat hb yng dokter bagi, jadi ibu2 ada tak ape pengambilan yng boleh diambil untuk naikkan hb?

34 Các câu trả lời

Pagi pagi breakfast dengan air sanquick tanpa gula. Then telan acid folic. InshaaAllah HB akan naik. Sebab saya amalkan ni sejak awal pregnant. Saya penghidap anemia sejak sekolah menengah. Alhamdulillah sekarang HB saya dah okay

2y trước

Saya ambil folic acid dengan obimin. Dua dua beli dekat farmasi je. Boleh je kalau nak minta dekat kk

saya pun hb selalu drop. dr suruh amalkan kurma . jadinya tiap kali sarapan pagi boleh ambil kurma 3 biji and sya pun baru amalkan jus mamariam. isnin 4/7 hari tu baru kena minum air gula, alhamdulillah takda sangkut.

hb i pun rendah juga,1st kk bagi ubat obimin i tak boleh mkn.lepas tu kk tukar zincofer pun tak boleh than tukar iberet pun i tak boleh last i jumpa doc swasta dia bagi ubat ferrovit now hb i dah naik 12 ke atas..

adakah momy peminum kafein..klo blh..elakkn..cube semua ubat tambah darah yg lain..lain org..lain keserasiannya..,iberet,sangobion,maltofer,zincofer,obimin...try n error..hati,bayam,jambu,daging...

Makan 3 ni sis...kalau xde bajet,vita lea tu yg fokus untuk tambah darah..serius tak tipu.. Saya mmg dah stop makan ubat klinik,saya makan 3 ni jer... Lagi cepat...

makan kerang , sy pun ad mslh hb,, tp sy mkn je ubat,, nurse ckp mkn lah kerang byk ii cepat naik hb,, pucuk miding pun sama,, alhamdulillah 2 mnggu lps 10.1 kelmarin cek 11.2

Makan maltofer. Dr suruh saya makan yang tu, alhamdulillah hb naik. Cuma kawal pemakanan. Elak minum coffee, coklat , or tea n jgn makan maltofer dgn susu. Bykkan juice.

Doctor sye kate any fruits yg merah itu baik utk HB. Sis boleh juga try consume ningxia red. Doctor saye bagi green lite utk minum. Research sendiri dlu sebelum beli ye.

Makan sis ubat doc bagi. Anyway kenapa ya tak makan? Sebab muntah kah? Ada nasihat saya jangan amik takut baby besar. Saya lagi risau anak tak cukup nutrient dari besar2 ni

2y trước

Itu la sis memandai2 je diorang ni mengalahkan doktor

kenapa Klau Sya minum ubat hb yang doktor bagi..Sya rasa pening,muntah dan sakit perut yang mulas...rasa takut pula nak minum ubat tu...Sya dah masuk trimester 3