Alahan

Hi... hujung bulan 8 lalu sy nikah dan buat majlis tmpt sy... then awal bulan 10 tu majlis sanding sebelah suami... waktu majlis sanding tmpt suami, sy loya² dan muntah² sampai kan suami duduk sanding sorang atas pelamin sy anggap wktu tu sy cuma migrin dan gastrik.... spnjng sy d kg suami.. banyak aktiviti sy buat, angkat pasu bunga, sorong kereta sorong penuh tanah, main gelongsor masuk kolam, minum minuman bergas mcm cola dan 100plus dan banyak lg la yg berat²... bila pulang ke tmpt asal sy... sy d sah kan mengandung 5 weeks.... bdn sy yg aktif tu automatic jadi lemah bila dpt tau sy pregnant ? rupanya wktu sy bsanding tu, sy x sedar tgh pregnant..

14 Các câu trả lời

Sama lha mcm sy.. Dh nk dekat sebulan tk dtg period dan tk tau pregnant.. Pkir mgkin hormon period lmbt dtg mgkin sy stress.. Jd bdak bodo lha kejap.. Hahaa.. Mmg aktif bt keja.. Mkan nasi pon lalu.. Sjak2 dpat tau pregnant.. Tros jd tk larat dan nasi kurang mkan.. Jd skrang nii masih lg keja.. Tpi mesin jlan.. Tuan nya ddok ats kerusi walau pon sdah 10minggu.. Nak lasak2 pon tk berani dan selalu kna marah ngan mak mertua dan suami.. Sbb sy lasak org nyaa.. Bt keja pon lasak.. Hahaa🤣

sy sis 2bulan bru tau pregnant,dlm msa 2bulan tu la sy naik kuda,hiking,angkt benda berat n kja lbih masa..buat aktiviti lasak mkn itu ini trmasuk mnuman bergas,nanas dll..🤭lg truk lg wktu mandi dkt pantai lari2 husb angkt pastu buang sy🤣🤣dah nk msuk 3bulan bru prasan blum period...chek upt Ya Allah,pregnant rupanya🤣skg dah 32weeks..Alhamdulillah baby sihat je

Sy masa belah suami pun time tu pregnant tp tataw. Dah la sy siap siang ikan sebesen sambil berdiri sehari majlis kawen. Lepas majlis pulak basuh segala benda jugak. A week after tu cat satu rumah dgn husband! Angkat air mineral 9l naik tangga rumah. Last2 gugur sbb kandungan tak menjadi tp Alhamdulillah dh pregnant balik dah hee

5y trước

Saya tau tu, saya pun pernah gugur masa kandungan 7 minggu yang mana mungkin sebab kandungan tak sempurna, tak menjadi. Cuma saya nak kata yang hidu bau cat tu boleh jadi salah satu punca kandungan gugur. So next time lebih hati-hati ye.

sy now dah 31weeka 4 day.blm.bhti masak lagi sebab sy kje kedai mkn. sy masak 20 jnis setiap hari.badan kaki bngkak jgn cita la.. hari2 turun naik tangga tgkt 3 alhamdulillah sy lasak tp kandungan setakat ni ok dah berharap senang berslalin bile tibe due datenya

Sama mcm sy masa tau pregnant tu 6 weeks dah. Sebelum tu memang lasak angkat benda berat bagai.. Sy tau masa sy pregnant tu time sy start x blh bau masakan.. Asal bau sy muntah, pening, x larat sgt smpai lembek x makan.. Dh scan rupanya pregnant 😅😅

Sama la... Saya jenis lasak...suka panjat bukit... Suka bercucuk tanam... Tapi bila keadaan kesihatan jadi tak menentu terpaksa had kan aktivi..sampai la sakit berlarutan try test.... Hahahahah... Mengandung... Terus kena berhenti semua.

Samala.. Sy jenis bekerja yg agak lasak.. Sekali tau diri pregnant, badan yg kuat dan gagah konon nya boleh2 jdi lemah macam tauhu 😅😅.. Walau mcm mana pun sis, sis bykkan berehat ya. Kurangkan aktiviti lasak dulu

Haa..mmg law taw2 jer hamil.. Automatik la rse lemah..loya..nk demm sume ade... Cm sy mse ank no2 tu la... Bg org yg xphm dorg ckp kte mngada².. Tp rmai gak kkwn sy yg cm sy tu....

Btl la tu..sblm thu ok je kan,dh thu prgnt terus jd xlarat..haha

Alhamdulillah ...tahniah sis..jg dri bebaik k..😉✌