Minum Air Gula/Glucose

Hii, nak tanya. Dalam tempoh puasa sebelum/selepas minum air gula, boleh minum air kosong ke?

17 Các câu trả lời

sebelum boleh, selepas tak boleh sebab takut result invalid. dah ada kes mcm ni kat kk yg sy pergi. bergantung pada kk yg sis pergi. ada yg bagi minum sikit utk bilas lidah dan tekak, ada yg tak. yg bagi minum sikit tu la yg slalu ambik kesempatan 😂 pernah tgk depan² mata sy. yg ni kat kk lain

5/8 hari tu sy minum air gula .. selepas minum tu misi bg air sikit untuk bilas tekak.. sambil tggu 2jam ag tu nk ambk darah pulak. Sy terminum air kosong 2tegak sbb lupa😂tp tkde pape mslh pon. Smpai skrg misi x call2 pon sy.

1mo trước

Kalau gula tinggi minum air bergelen2 pun tetap tinggi, berdasarkan pengalaman sy sblm ni. Nasib baik atas border je masa tu. 😅 Tp sy mmg minum air kosong je sblm & selepas ogtt, sbb puasa tu utk tahan glucose dlm darah.

lepas minum air gula boleh minum air kosong tapi xboleh banyak takut termuntah / result darah invalid nnti . Nurse tmpat sy bagi je minum sbb dia tahu lepas minum air gula ni rasa xbest sgt2 😂

sebelum mnum air gula saya mnum, selepas mnum air gula pun saya mnum..sy siap bwak air kosong g klinik lagi..ada org tnya misi boleh ke mnum air kosong..misi kata boleh je sikit..

Minum air kosong boleh je, takkan mencairkan jumlah gula yg dah dlm bdn kita. Melainkan sblm kita minum dlm cawan glucose tu tambah air lg pastu buang separuh. 😅

Minum skit untuk basahkan tekak je. Better datang dalam keadaaan dahaga. So senang kita nk minum air gula tu. Kalau kenyang air kosong. Susah nk habiskan nanti.

depends pd kk. but mostly tak boleh mnum air lepas kite mnum air gula. kne puasa lg 2jam, lps amek 2nd darah baru laa boleh makan n mnum

Sblm minum air gula blh minum air kosong. Lps minum air gula, kena puasa 2 jam ye tkblh minum apa2.

kk tmpat sy sbelum & slepas boleh..nurse yg ambik drh siap ckap "pegi mnum air gula ,klau nk muntah boleh mnum sikit air msak "

1mo trước

Dekat KK tempat saya pun macam ni... 😊

kat kk kami mmg tak blh minum apa2 slps minum air gula..misi dh pesan awl2 sblm minum air gula takut gnggu bacaan gula..