kelahiran premature

Hii momyy skalian. Sy telah melahirkan ank kmbar msa sy 35 minggu. Skrg ank sy dah 4 bulan. Kalau ikut due pula bru 3 bulan. So skrg ni sy monitor prkmbngn mereka lmbt. Sbb klau ikut btl baby 3 or 4 bln baby dah pndai tnjukkan minat nak capai brg atau smpn brg tu kat mlut. Sbb ank sy dlu mcm tu. Skrg kmbr sy ni, tak mcm Tu. Kta ckp dgn dia , dia tak fkus tp suara tu dia dgr. Cuma nak brtentang mata tu susa skit. Ada msa dia tgk bru dia snyum dgn kita. Mmg premature ni lain dr yg lhir ckup mtang ?

9 Các câu trả lời

Yup, anak sy 32 week, 1kg..sume lambat, 6 bukan baru nak meniarap, merangkak setahun, 1 tahun 6 bulan baru berjalan tu pon unstable..tumbesaran badan lg la lambat..hahaha..letih jwb soalan org bile tye umur berape, bile bgtau dia jawab, "ehh, keciknya, ank sy bla bla bla, besar, kuat mkn sume, ape la itu ini la", hello, ank ko dgn ank aku sama ke, nak je ckp cm tu tp dia masih lg follow up dgn selayang pasal development, so far doktor just pantau berat dia je..dia pye motor skill normal..mula2 je dia lambat, nanti laju je dia.. don't worry k, kalau risau jugak, refer dgn doktor k..😊

Baby sy pun lahir 35weeks. Tp perkembangan dia saya rasa ok je mcm lahir normal. Xlambat pun. Boleh berjalan masa 1tahun 1bulan. Perkembangan anak ni xsama dgn ank org lain. Ada yg cpt ada yg lambat skit. Tp lahir prem bkn penyebab perkembangan dorang lambat.

Ank slung sya pon pramatang.. Now dah 5thun . Lahir dlu alhmdulillah ok ja . Allah permudahkn tumbesaran nya.. Cepat ckp . Cpt dpt kaki . Cpat fham . Now dah mcm org tua2 pnya prgai dah 😂😂😂 .. Tgu yg second ni plak camna xlma lagii

Ank sy pun pramatang. Tp alhamdulillah elok je mcm abg2 dia yg lain. Mungkin ikut baby jgk kot sis. Ank sy yg pramatang ni mmg cpt sgt belajar. Abc pun dh hafal pdhal umur belum 2 thn pun lg.

ye sis..anak pramatang nie lain skit perkembangan dia..tpi lama2 nti ok la bila dh ckup bulannya..sy dlu pun dilahirkan pramatang..tpi..Alhamdulillah..sihat smpi skg...

Ye sis perkembangan bayi pramatang agak berbeza sedikit . Jgn risau selalu tanya kat doc perkembangan dia ..insyaallah ok je .. jnji dia sihat dan membesar dgn baik

Tak silap sy.. untk bayi pramatang dia lmbt sikit.. dlm 3 tahun baru seiring ngn baby cukup bulan.. blh check ngn doc utk kepastian

Ats2 baby kot.. tp klu ikutkn premature lmbt skit..

T ye dah besr kit ok lah tu Insya Allah