nak tanya... adakah anak saya mengalami autism😭 skg umur dia dah 1 tahun 9 bulan..

dia masih belum pandai bercakap.. tatatiti je slalu dgr dia ckp .n terima kasih bila sy minta brg kat tgn dia. n bila sy ajar cara dlu dia msa 8/9 bulan dia pndai ckap mama ayah.. skg dah tk pndai nk ikut ckp . pndai ckp mama shaja. dan cara sy ajar dia dlu tepuk amai2 dia bt n bye bye dia lambai. skg dah mcm tk nk ikt. tp dia ada respon bila sy senyun kat dia.. n pgl nama kdg tgk. klu dh tgk hp, dia tak pndng... sy sedih skg, sbb byk bnda sy bca kat google.. ada juga simptom dia autism. sbb suka dgn tayar keta bg putar2. sy sgt risau skg bila pikir 😭

2 Các câu trả lời

Tak semudah tu untuk diagnos autism, puan. Jangan stresskan diri dengan benda yang tak pasti. 1st thing 1st, kalau ada bagi anak gadget tolong hentikan. Main toys sama-sama dengan anak. Bercakap je dengan dia macam biasa. 1y9m masih awal lagi. InsyaAllah. Kalau puan risau sangat boleh rujuk anak pada Dr ye. Semoga dipermudahkan urusan🌹

3y trước

yaa sis.. tq sis... skg alhamdulillah dah nk msuk 2 tahun 3 bln.. dh byk perubahan sy tgk.. cuma dia lmbt nk ckp utk bg gabung 2 perkataan.. huhu..

mcm ank saudara saya.. hmpr nk msk 2tahun mama paklong pakngah maksu smua xblh lg... smpai dia kna jmpa pakar ksian kt dia.. kalau kita tnya paklong mana dia tnjk bilik ja...