Jenis darah O+ baby kemungkinan besar ada kuning

Haritu nurse ada cakap mcm tu dgn saya😞😞 then saya ckp if mkn benda2 yg bantu kurangkan pon tetap ada ke,?... dye ckp ya 😞😞 but its okay la janji baby sihat tubuh badan bab kuning tu nanti dah keluar mesti ada ubat kg😊 InsyAllah think positive n think Allah ada 😊😊 now 15w da

27 Các câu trả lời

Hi mom. saje nk share saya darah O+ & yes anak kena kuning. sampai demam bengkak susu yakmat anak tidur takmenangis langsung ya spnjg warded .tips kata minum susu kambing time mengandung tu. hmm smpi skrg saya preggy anak no2 anggap benda tu mitos je 😂. so tawakkal jela sis. & tips anak saya baik drp kuning tu. lps dh cuba mcm2 cara kampung takjalan. at the end mak saya buatkan air buah kundur utk baby. tp fhm jela hospt takkan bg mom cuba apa cara utk pulihkan bby yg kuning selain susu badan. so pandai2 la simpan 😁 cara sediakan air buah kundur utk baby kuning/jaundis 1. Beli buah kundur manis/segera dlm paket tu (google kalau taktahu) 2. Rebus sehingga hilang manis (lama juga, tp agak2 jela bby boleh minum) 3. Beri pada baby lebih kurang 5ml (saya bg pd malam shj alhamdulillah 2hari saya bg dh surut drp 300+ ke 100+ cmtu) Yay dh boleh discharge. begituu.... (disclaimer) jgn berharap sgt. usaha dulu baru tawakkal ye mom insyaAllah Semoga baby mom semua sihat2 comei2 gebu2 cantik2 belaka 🥰 amin...

saya darah o+ve..anak prolong jaundies sbb lbh 2 minggu kuning masih tinggi...kerapkan bagi susu walaupun pd masa tu kita rasa susu x keluar..bg je baby hisap..salah sy masa baru2 melahirkan saya x de ilmu psl penyusuan..sy x reti nk bg anak latching dgn betul dan x kerap menyusukan..rasa sgt menyesal x cari ilmu psl penyusuan.. sedih tgk baby asyik kena ambik darah n air kencing utk test fungsi hati..tyroid n mcm2 lg..tp sis jgn stress2 baby kerap susu..kerap berak..insyaAllah kuning cpt turun. lg satu klu blh x perlu bg susu fm takut x sesuai baby sembelit..x berak 2 3 hr jd kuning lmbt turun.

Ye memang bby akn kena kuning mcm bby sya dulu dua2 kuning smpai kena than 1 hari 1 mlm je yg sulung yg no 2 kuning die xbtrun smpai umur dia 22 hari doc cakap klau kuning die x trun smpai 7 je umur pn dh makin dekat sebulan jgn risau dh makin besa hilang lh kuning tu.. Jgn smpai kuning 13 ke atas je.. Sya drah o suami o+...

Kuning tu normal sis . Sy darah ab phn anak kena prolog jaundice.. Just bila dah beranak nanti, kerapkan susu ibu kat baby. Supaya bby kerap kencing kerap berak especially susu ibu pada waktu mlm sangat bagus.. Dengan susu ibu dapat cepatkan lagi khrangkan kuning bby..

Btol.. Drh o bby kuning tggi sy ckp bkn nk tktkn awk.. Adk sy drh o ank dia lahir kuning tggi sgt2.. S'elok2 ya klu ibu drh o time bby lahir jgn bg susu bdn, nt kuning mkin tggi.. Tp jgn isau sgt, skrg xkira drh ap mst kne kuning

4y trước

Bukan ke disuruh bg susu badan ke? Kita yg kene jaga makan supaya baby tk kuning. Nk hilang kuning kene bg dia berak byk. Awk salah info kot mungkin.

darah jenis apa pun tetap anak ada kuning..cumanya lama dgn x je..sy a+..hampir kena prolonged jaundice..apa pun masa dlm pntang kalau bby kne kuning jgn mkn menu yg ada halia dulu..tp bnykn mkn yg ada bawang putih...

sy drh O+..baby sy Alhamdulillah..3 hr je kuning..sy amalkan mkn kurma di hjg2 sblm brsalin..pernah trbaca artikel yg memgatakan kurma bgs utk elakkan kuning baby..

jgn stress sis..sy darah O anak sy 2org xda kuning..alhamdulillah..amalkan makan 7 biji kurma tiap hari..sy selalu amal masa perut 7 bulan..smpai bersalin..

kalau darah O kalau kena kuning mmg lama .. mummy2 kena tabah lah . sbb kita yg sedih tgk bby asyik kena cucuk amik drah .. its okay , yg penting nnti bby sihat ...

saya darah o+ baby xda kuning langsung. aritu nurse ada beritahu kalo darah baby sama dengan ibu possibility dpt kuning tu rendah sgt3. tp kalo sbliknya tinggi