Semoga saya kuat..

Hari nie tumpah jgak air mte sye.. x tw la kenapa tp rse penat sgt.. nak kte urus kn rumah, suami ade tlg jgak.. nak kte penat urus anak, anak bkn jnis colic, kdg2 meragam, kdg2 ok.. mungkin sye da penat dgn rutin yg sme.. sye surirumah.. waktu anak tdo sbolehnye nak settle kn sume tp tw nant penat & ble anak da bgn x bley nk fokus anak plak.. nant penat & rse nak marah2.. sye pun wat keje ape yg mampu.. slalunye msk je la.. tu pun lari2 sbb anak klu da bgn, nak bdukung.. kemas2 sume tggu hsband blek, dye tgk anak sye yg kemas.. kdg suami tlg bsuh n sidai bju.. ntah la ape yg sye penat kn sgt banding ngn ibu yg pjj.. kne buat sume bende sendri.. x dbantu.. ke sye yg x reti bsyukur? Ape yg sye nak? Kdg sye bosan sbb rutin yg sme.. rndu nak bkeja blek.. jmpe org n ade aktiviti.. tp kdg2 rse nk keje tu sbb penat nak layan anak.. tp ble tgk mte anak, x sampai hati.. bley ke org jge dye.. paham ke org dgn perangai dye.. ntah la.. mgkin sye penat n perlukan rehat .. terima kasih sudi baca.. sye hanya nk mluah.. nk cte kt kwn n fmily tkot dyorg salah faham.. smoga sye trus kuat dan tak menangis.. nant anak da besar, sye rndu plak mse dye kcik.. smoga sye pndai bsyukur..

34 Các câu trả lời

Its okay sis, you are not alone. saya pun rasa benda yg sama. bukan kita tak bersyukur, tp mmg ada masa, ada hari yg kita rasa rindu sgt nak buat rutin sebelum ada anak. saya pun sepanjang cuti maternity ni mmg 24 jam jaga anak, hal rumah semua suami setel. tp mmg ada hari saya nak buat sendiri semua tu, rasa nak take a day off dari jadi seorang ibu. mungkin sbb dah rasa tepu hari2 ulang rutin yg sama. penat dia lain macam ya, suami saya pun pun tak sanggup jaga anak, max sejam je dia boleh jaga😂, sbb tu dia rela buat semua kerja rumah. tapi nak bg orang lain jaga pun tak sanggup, sbb tau pengasuh takkan boleh jaga baby sebaik mana kita jaga sendiri. saya seorg yg introvert, mmg suka duduk rumah. mula2 nervous sgt nak bawak anak keluar pergi mall, etc. tp alhmdulillah anak baik sgt bila keluar rumah. skrg ni seminggu sekali saya yg ajak suami keluar, bukan pergi mana pun, beli barang rumah /pergi beli makanan/ pergi mcd drivethru makan aiskrim, tp at least hari tu kita keluar dari rutin harian yg sama, jumpa orang dan ambil udara luar. walau badan penat sikit, tp kepala rasa lapang. bg saya, kita tengah masuk fasa yg baru. jadi bagi diri sendiri masa untuk adapt ya. dont push yourself too hard. ibarat kita masuk tempat kerja baru, pun ada tempoh percubaan untuk kita belajar dan dibenarkan buat silap & sebagainya, sebelum dpt confirmation. begitu juga jadi ibu, allow yourself to make mistake/ untuk rasa letih/stress/nangis dan sebagainya. abaikan cakap orang, ‘jangan mengeluh, kau yg nak anak tu kan’🙄. terakhir sekali, ada sebab kenapa darjat ibu 3 kali ganda lebih dari ayah. betapa Allah tau kelelahan seorang ibu hingga diberi keringanan untuk tak puasa semasa mengandung/menyusu, diberi syahid kecil jika mati bersalin, lalu Allah angkat lagi darjat seorang ibu untuk ditaati anaknya berbanding ayah. sis jgn risau ya, apa yg sis rasa tu normal sgt. saya doakan sis dipermudah urusan dan bahagia selalu disamping suami dan anak💖

alhamdulillah.. bru skrg sy rasa bsyukur JD surirumah.. sbb X pernah lekang Dr mulut nak keje semula... last sy ckp kat arwah suami nak keje.. 1hari sebelum suami meninggal (21/2/2023) .. arwah ckp lps ni nak keje..kejelah.. tp tunggu habis pantang (pregnant anak ke3 22w..- skrg dh 32w) sbb sy dh letih JD h/w selama 7tahun.. besoknya tau arwah meninggal.. sy mula Rasa bsyukur sbb saya taat jugak pd suami.. wlupun kdang2 Ada jugak test nak minta keje semula.. bsyukur kerana selama 10tahun kwin..7tahun sy fully h/w jaga makan minum suami n anak2.. rasa puas sbb sy dh jalan Kan tanggungjawab sy sehingga akhir hayat dia.. xdpt bayangkan jika Allah uji saya dsaat saya bkerja, kemudian kehilangan suami .sedangkan sy blm memuas Kan hatinya.. apa pun.. sis minta izin Dr suami.. klu suami redha sis kerja.. silakan.. syurga paling mudah utk Kita adalah suami.. soal menangis sbb penat,boring buat benda yg sama, xde kawan, xde masa utk diri sendiri.. semua Tu Kita akan rasa.. semua Tu hnya nafsu kerana Kita tgk apa yg org lain dpt.. tanpa menilai apa yg Allah BG pd Kita.. that's what happened to me.. compared life Kita dgn org.. Tu yg buat kita kurang keyakinan.. live your life .. ❤️

1y trước

rasa bersalah selalu dgn suami, skrg tgh berpantang 12 hari, tak larat nak masak utk dia. Kadang tanya suami dah makan ke, sbb selalu settlekan urusan saya dan baby .. menangis bila tanya dia dah makan ke, sbb suami jenis badan sihat, tapi makan saya tak jaga. untung arwah suami dpt sis..

Rasanya Puan perlukan "me time". Perlu keluar sekejap dari situasi "menjaga anak & keluarga" dengan bersiar-siar di shopping complex ka, taman atau tasik ka untuk tenangkan fikiran atau mungkin boleh keluar sekejap jumpa kawan di restoran bg berinteraksi dengan individu selain suami & anak. "Me time" ni bukan sebab nak lari dari tanggungjawab atau sebab diri tak bersyukur tapi lebih kepada memberikan diri ruang untuk badan, minda & emosi diri kita sebagai manusia berehat seketika. Kita manusia lemah yang bukan sempurna. Hanya Tuhan sahaja yang sempurna, kita ni makhluk banyak khilaf sebab tu kalau dalam islam banyak situasi Tuhan bagi keringanan & kelonggaran. Atas sebab apa? sebab kita ni manusia je, sangat lemah & kadangkala perlukan konsiderasi. So, kalau rasa beremosi, lemah & tak terdaya itu normal. Jangan terlalu salahkan diri , lebih baik keluar cari solusi. Setiap masalah insha'Allah akan ada jalannya cuma kita perlu cari bagaimana. Harap membantu Puan.

Faham sgt2. Mcm tu la sy. Lagi anak 5 org. Umo 2bulan hingga 10 tahun. Semua nak perhatian lagi. Awk untung la suami ada jugak bantu..... Mmg bila kita tgk org yg lebih susah dr kita, kita rs kita ni x bersyukur tp sbnrnya emosi kita yg x stabil. Kita rs mcm nak semua benda perfect. Settle masak, settle mengemas, ank x meragam... Pdahal reality bukan mcm tu. Kdg ada hari kita xsempat ngemas, biarkan.. Butakan mata sekejap. Buat mn yg sempat. Ada hari anak bergaduh, meragam, tantrum. Pekakkan telinga sekejap. Xsempat masak, tapau.....kita xleh expect hari esok. Dah jd surirumah, kena redha. Ni la kerja aku hari2. Sy pun 10tahun jugak ambik ms nak sesuaikan. Skrg pun masih struggle. Kdg2 terlepas jugak mrh anak, rotan anak.. Tp mntak maaf balik. Sedihhhhh sedih sgt2. Walaupun lepas kita luahkan pd sesiapa. Keadaan xberubah. Bukan xsolat, bukan xngaji, bukan xzikir, bukan xdoa. Semua dah buat..... Tp ttp xputus asa. Moga2 Allah bantu. Sy doakan kita semua ibu2 kuat. Moga Allah makbul.

sy fhm ap yg awk rsa.. sy yakin rata2 suri rumah pasti alami rasa yg sama.. sy sndiri xnafikan ..kdg2 terselit rasa cemburu pada suami.. suami niaga bole smbg dgn cus kdg membe2 dtg beli, bole smbg2 mlawak.. sdgkn sya yg suri rumah.. hnya 2 org yg sy tengok hari2.. suami dn ank.. suami mlm jumaat ad routine main silat dan mengaji.. sy plak spnjang hri mmg dirumah 😅 .. ank plak msuk 6 bln ni mrengek kuat.. asyik kena lyn dy main dgn dy.. tido 15 - 30 mnit mcm tu ja.. kdg mndi pun kalut2.. fasa 6bln ni plak nk kena kenalkn dy dgn nasi.. susaahnya la nk mkn.. jadi mak ni nak kena usha mcm2 spaya dy nak mkn.. dlm masa yg sama perlu berkejar waktu siapkn mkn minum suami.. brg niaga suami ..rapikan rumah.. mkn minum sy?? hold dlu.. jnji ank dan suami kenyang.. bila bnyk yg xsempat nk buat.. down sgt ... streess sgt.. penat mmg dh penat.. lgy pnt bila tengok pakaian kotor bnyk.. singki penuh.. bju yg xberlipat pun setimbun 😮‍💨

i feel you sis. jom hugs dulu. saya pun kerja sebelum pregnant, bila dah pregnant husband tak bagi kerja sampai lah sekarang anak dah 8bulan. banyak kali mintak nak kerja balik tapi husband asyik cakap tunggu dulu, biar anak besar sikit pandai bercakap. husband susah hati and risau nak bagi orang lain jagakan anak. mungkin kita rasa sunyi sebab takde kawan nak teman makan waktu lunch. kadang² tu tak sempat nak makan sampai petang/malam. husband pulak bila dah gi keje tak sempat nak call/whatsapp kita selalu sebab terlampau busy. kita rasa takde orang kisah aku ni lapar ke, dah mandi ke, dah solat ke. padahal dia jela tempat kita nk ngadu/sembang pun sekarang. macam saya pun, husband bila balik kerja ada je dia main ngan anak and tolong uruskan anak time saya masak, mandi, solat. cuma bila nak tidur anak akan cari ibu jugak. kalaulah kita boleh sembang² kat whatsapp ke kan untuk ibu² housewife yg kesunyian dan kelesuan ni.☺️

ya sis, saya pun sama. surirumah sepenuh masa, ada newborn baby. kdg tu penat sgt sgt , kdg pelik apa yg sy penat, rupanya penat berfikir, kdg keperluan kita tak dapat buat dgn sempurna, kena mandi laju², makan laju² semua laju² lagi² kalau anak dh celik mata or meragam². Nak meluah dgn husb kesian pula tengoj husb keje dah penat, balik pun dah penat, tolong kita sikit² lagi kan, at last pendam sendiri je kepenatan kita, nak bercerita kat orang terdekat tkut salah faham pula. Sbb tu kita rasa letih penat, i feel you sis. Kdg anak nangis, kita pun ikut nak nangis juga. takpe sis, pikir pahala besarkan anak pahala jaga anak, sementara anak nak membesar mmg cabaran sis, sy pun asik terfikir sy ni mampu ke ? takpe sis kalau nangis pun, yg penting lepas nangis fikir positif² semula, sentiasa ingat.. our baby need us okay 😊

Sy masa mngandung & lepas lahirkan anak pertama sy jadi suri rumah stahun lebih.. Masa tu terpksa berhenti kerja ms mngandung anak prtama sbb ikut suami transfer, prasaan tu mmg lain sgt rindu nak kerja balik rindu bgaul dgn org luar bosan dgn rutin yg sama di rumah. Bagi sy stress lagi jdi suri rmh bbnding kerja sbb ntahlaa, mgkin sbb rutin harian yg sama & tak habis2. Mgkin kisah kita ada sedikit berbeza, sekali sekala ajak husband keluar ambil angin, prgi shopping & kalau ada kawan2/saudara/sepupu rapat kluarlah skali skala dgn mreka utk happykan diri sendiri 😊 Accept that we can’t always be perfect all the time tak dpt nak handle semuanya sorg2 & you are lucky hsband ada tolong tengokkn anak & kerja rmh, stay positive ya ❤️

dilemma surirumah newbie. sy pernah dalam situasi sis. lama2 akan okay sebab yg jadi ubat hanya masa. bila rasa nekad nak cari kerja semula terbayang muka anak, macam mana lah kalau hantar dekat pengasuh.. kalau duduk rumah, stress + bosan hadap benda sama setiap hari.. semua ada pro dan kontranya.. bila masa anak kecik ni enjoy je masa dengan dia sebab masa dia kecik tu sekejap sangat.. ada masa rehat, rehatkan badan. rumah bersepah tu biasa nt anak dah pandai main lagi banyak yg disepahkan. cari hobi yg boleh release stress.. macam membaca ke.. nak side income pun boleh buat dari rumah, cuma kena ada disiplin masa je la.. bila kita belajar cuba terima insyallah semua jadi mudah. mmg rasa bosan tu akan ada

saye pn suri rumah dh 4 tahun.. memang rase penat..penat yang luar biase.. kerja pn tk sepenat ini..Alhamdulillah suami jenis memahami.. saye selalu kalau nk buat kerja rumah selang seli.. hari ni kemas2 rumah..esok basuh sidai lipat baju pulak.. tk buat serentak...sekarang tengah mengandung anak yg ke 2..lagi lh penat dia lain macam..kaki sakit2..tk buat ape pn penat.. saye urus kn anak & rumah je..bab memasak suami yang ambik alih dari awal khawin lagi.. bab2 memasak suami yang buat..saye teringin nk me time sorang2 tapi setakat ni belom dapat lagi merase😅tapi tk ape2 insyaallah anak2 dh besar nanti baru dapat merase me time tu😊

1y trước

boleh je sis. mntk husband amek cuti sebulan sekali. mntk dia jagakan dkt rumah. lps checkup dkt kk, boleh pg jln kejap. saya buat mcm tu. tiap kali check up husband jaga anak dkt rumah, sye pg checkup lps tu pegi pusing2 kejap. beli brg rumah ke pg mkn2 ke sorg.