Flapping hand & some delays

Hai.. sye cuma nak share journey sye.. klu prasan dlu sye slalu tnye psl pkembangn anak.. n now baby pun da 18 bln & da assess mchart.. M chart semua ok.. anak sye da bley mlambai & tepuk tgn (pndai bila usia 13-14 bln), da ade 10 perkataan, bley bmain pretend play, bley berinteraksi dgn kanak2 lain, bila sebut nme dia respon/pandang, bley mnunjuk tp 1 je.. dia suka hand flapping! N hari nie ble checkup 18 bln, sye bgtw nurse & Dr psl hand flapping..hand flapping nie mcm red flag la jd anak sye d bwh pemantauan dyorg.. next month ade follow up CBR (lpe full name ape).. Sejujurnya sye rse lega, sbb ape yg sye prasan selama nie x salah.. sye pun x pasti ape diagnosis anak sye di masa hadapan, tp sye lega ble Dr n nurse cpt btindak & dyorg xde sebut pun pkataan 'autisme' tu.. So utk mak2 kt luar sne, klu rse anak u mcm lain sikit, pkembangn dia x sme mcm bdk2 lain (ye tw pkembangn bdk bbeza) just inform nurse/Dr.. Mgkin sesetengah klinik akan tggu smpi 18 bln utk m-chart assessment, tp just inform je dyorg.. sbb anak sye mchart ok tp sbb hand flapping trus under observation..

5 Các câu trả lời

Anak sy dlu pn handflapping dan suka jengket kaki bjalan. Mmg takut sbb ada ciri2 autism tu. Bckp pn lambatt. Sy denial smpailaa anak 5 tahun nk msuk tabika. Tp alhamdulillah syukur sgt umur anak 5 tahun sy bwa jmpa dr pakar, dia detect speech delay. Xda autism walaupn ada perbuatan dia masa kcil dlu yg mcm autism tu (handflapping, jalan jngket, dll). Skrg anak dh pndai ckp. Byak tanyaa dan byak ckp kdg sy pn tak terlayan 😅cuma tulah btullah ap yg sis ckp kat atas. Kalau nmpak ada kelainan dgn pkembangan anak, better cek cepat2.

4mo trước

tq share sis..harap anak sye pun ok je..

Great sharing ibu 👍🏻 Semoga yang baik baik sahaja, dan dipermudahkan segala urusan ❤️

Hi. Thank you for sharing. Tapi boleh tahu seawal anak berapa bulan ya awak perasan?

4mo trước

setahun sebulan sye prasan dye flapping.. tp sye sje tggu smpi 18 bln bru inform...sbb nk tgk mchart dlu..

mg smuanya baik2 shj dan dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

👍