Stress ketika berpantang

Sebelum ni, sye slalu baca luahan mommy2 bpantang yg stress, slalu juga sye komen suruh think positive, jgn dgr ckp org tp ble diri sendri yg lalui baru sye faham.. tak mudah nak buat semua tu..Bermula dgn xde susu, anak warded, ulang alik kk, masalah bengkak susu, puting luka semua tu buat sye stress.. sye mgharapkn dpt pantang baring sebelah baby tp sebenanye hari2 peg kk, tgk bby warded smpi hilg dah jln kepit2/berpantang proper sye.. belum lg isu susu badan vs formula.. tu sume buat sye pkir im not a good mom.. smpi nk tgk bby pn kdg xde mood sbb rse im not good enough for him.. Tp perasaan nie makin dlayan mkin mjadi2.. thanks to my mom & husband sentiasa ada.. n now sye pun da mkin ok, da mkin sihat & bley fikir positive.. So mom out there! X kisah la susu bdn ke formula ke, u still a good mom! Jgn biarkan kata2 org lain effect diri kte.. kte je yg tw ape yg tbaik utk diri kte n bby.. lain org lain situasi nye, kdg solusi x sme.. buat ape yg tmampu & dont push urself too much.. *sending love &hugs to all mom out there*

10 Các câu trả lời

Saya beranak je baby terus masuk NICU, sis. Observe for MMSL sebab oxygen drop, nafas laju, baby dah berak. Vakum sebab saya dah tak kuat nak teran. Saya rasa saya ibu yg gagal sebab bodoh tak pandai meneran. Saya discharge dulu. Ulang alik NICU-rumah everyday semata saya nak tengok baby. 5 hari dia dalam NICU. Dia dalam inkubator, guna bantuan oxyen. Dkt rumah saya marmet, saya cuba positive. Dapat la kolustrum sikit dalam 1 syringe. Tetap saya usaha hantarkan ke wad. Balik dpd NICU, anak saya nak taknak hisap susu badan. Dia dah biasa guna feeding cup. Tambah pulak susu saya tak banyak, saya susukan guna botol and susu formula. Peduli la orang cakap saya mak yang gagal, i dont care. Asalkan berat anak saya naik, anak saya kenyang, thats more than enough. I dont need others’ validation.

nak bagi susu bdn kena ada mind set 'susu aku ni cukup utk anak' seriously, sye dlm pantang susu kdg drop kdg byk. mmg stress sbb bby sye reject susu formula reject susu pump yg frozen. pdhl masa 2w lepas lahir die terima je susu formula n susu frozen. since dh rasa susu bdn, die reject susu formula. kdg tu sampai mengamok2 kalau sye telambat pump atau susu drop. rasa stress sedih tu semua ade je. x salah u rasa nak nangis. nangis je dulu, heal ur self. nanti lps nangis u akan ok. sye dh byk kali nangis sama dgn bby tepi bby cot 😂 sbb kdg2 rasa org keliling x fhm dgn perasaan kite. pdhl kite yg terlebih sensitive. believe me. org x fhm baby blues ni nak2 lagi yg belum bersalin or x rasa baby blues, which is die xde mslh susu xde, xde kena pg kk ulang alik, bby warded.

Faham! Baru je lalui fasa tuu, dah habis berpatang. Sekarang baby dah 1 bulan dah 12 hari. Sebelum beranak mmg ada niat nak breastfeeding baby. Susu banyak je tapi baby confuse nipple & reject puting ibuu. Banyak kali percubaan baby still tak nak. 3 kali bengkak susu sampai demam, rasa nak mati bengkak susu nii. Teramaatt sakitt. Then sy pump susu & bg anak mnum melalui bottle. Ended up saya betul2 penat sebab nak kena cuci pump & bottle byk kali. Saya mmg tak ready nk hadapi semua tu, mental health lg penting. Now baby saya fully susu formula, it’s okay as long as baby kenyang.

2y trước

sye dlm pantang Mmg x suka stress2 ni... sbb kte dgn sakit lg, fkr Luka jahit lg.. sye pulak Mmg jns xde susu.. baby menyusu bdn dlm pantang je tu pun cmpur jgk dgn susu FM sbb baby x kyg so xnk peningkn kepala bg je susu formula sis... kte pun x stress . abaikan yg berkata² ni . kte beli susu FM bkn pakai duit sesiapa.. lgpun alhamdulillah anak sye membesar sama je dgn bdk2 lain yg mnm susu bdn.. yg ckp susu FM x bgs ni smua mindset dorg je . sje nk down kn org. kte Mmg bkn Ibu yg sempurna, tp skrgnya kte Cuba utk jd yg sempurna. so utk TT, positive je k... as long anak sihat, berat naik ok, alhamdulillah dh. selebihnya kte serah pd Allah.

Sama sy prnh alami situasi ni..ulang alik hospital sbb baby tertelan najis msa bsalin, dgn diri sndri ada buasir plk, nk duduk dlm kereta n wheelchair seksanya, baby dh kluar kena kuning plk ulang alik kk lagi, susu xyh ckp mmg xleh nk bf sb baby mmg xnk lgsung 🥲 pstu plk celah kangkang tetiba naik gatal dgn jahitan kt bwh tluka kt hujung, baby plk mlm2 asyik tjga n siang xnk tdo..hmm mmg down giler msa tu.Suami plk tpksa keje jauh nsib family ad tp penat tu still ada sb xleh nk pntang btl..now alhamdulillah baby dh msuk 2bln mmg dia amat menyenangkan sgt2..dugaan awl2 je Allah nk uji ☺️

2y trước

fhm sis sye dlu ank first cmtu jgk. down trk . rse tobat nk beranak lg time hahahah . dgn Luka jahit terbukanye, nk handle baby x reti sgt time tu umur muda 24 baru 😂.. baby pulak jns siang tdo mlm berjaga. allahuakbar. time tu mmg menangis. suami ada la tlg tp org lelaki kan apa la sgt.. balik2 kte jgk serba serbi.. tp lps pantang baby back to normal dh. tdo pun dh Lena . kte pun makin sihat.. so dh blh go through dgn keadaan . smpai skrg mudah sgt nk jaga ank sulung ni umur pun dh msk 6 tahun hehehe.. for second baby mse dlm pantang dh mudah skit sbb ada pglmn kan. and third msh otw skg 33 mgu dh, pun sama dh ready mental jgk ni haha.. hrp2 dipermudahkan la urusan sye Dan baby.. aaminnn2

betul. yg lalui je faham. sy byk susu badan masa pantang kat kg je. bila dah balik rumah sndiri sy stress sbb handle baby sorg (suami kerja balik lewat malam), jadi susu drop. anak memgamuk je bila nyusu. last2 sy decide untuk campur susu formula. bila dah start kerja, susu jadi lagi drop. anak pun dah tanak hisap mungkin sbb flow susu tak laju mcm botol. sedih jugak sbb bonding bila bf lain dgn fm. tapi sy positif kan diri, takpelah asalkan anak sy kenyang dan sihat ☺️

i feel u sis .. sbb kite sama .. ahhaha .. sbnrnye setan yang buat kje ni semua.. lg satu kite tgh sakit .. bile kte mula sembuh kite makin kuat .. suami sye hari2 ckp .. kau sihat kan badan kau bru pk ank .. ank aku jge tk pe .. alhamdullillah sis sye pulih sepenuhnya .. actly sye hmpir meroyan eh ats sebab2 tertentu yaa allah stuggle nye .. ble sye da thu mcm ni la keadaan nya .. maka next pregnancy sye akan lebih berhati2 dan tenang .. insyaa allah

Susu ibu @ formula doesnt make u a bad mom. Sy pun mula rasa mcm tu. Ank sulung, pantang sendiri. Mak ayh dh lma takda. Terpksa pujuk diri sendri. Ulang alik kk & hosp. Smpai luka czer pun berair.. tp semua tu pngalaman dan jd bangga sbb mampu lalui semua tu. Harap suami je yg ada waktu tu.

Ya 1st time mom memang stress. Apa pun moga dipermudah urusan

sdg mgalamiii dan hampir nk meroyan🥲

2y trước

stay strong mommy! hugs!

hug...sis ❤️