Pertanyaan mama

Hai....Sya prgnt 10 week,sya lnsng xbole mkn nasi..jgn kata mkn nsi,bau n tgk nsi pn xbole...Ada x spe² yg bole share,mknan apa yg bagus tuk tmbh selera mkan...Berat badan sya pun dh turun 2kg....

9 Các câu trả lời

Try makan bubur+ ikan bilis ( goreng rangup2 )..saya pun first trimester tu memang tak boleh hadam apa pun..roti gardenia jak laa, bubur dan buah tembikai..makan kat chicken rice pun tak sampai 5 minit dlm badan..kelam kabut keluar cari toilet..semua dia muntahkan..semoga berjaya melalui fasa2 ney ya sis..

5y trước

sya roti pun xbole mkn...ni cba makan biskut² je....buah so far alhamdullilah boleh makan

Saye pun same jgk awal2 dlu smpai la 4bln, saye makan mee goreng/meggie/sandwich, janji bukan nasi sbb automatik akan munth balik. Dari berat 85kg turun mendadak smpai 65kg sbb tak lalu , smpai lemah masok hospital lah. Try lah anything , buah2 bagi bdn tenaga. Seksa sikit awal2 tu.

5y trước

mmg terasa seksa..berat saya pun dah turun ni gara² xde selera makan....

Tq semua kawan² sis...Bagi pendapat,sya ni prgnt ank no3...ank² sebelum ni alhamdullilah xde pape plk,smua okey..Tapi kli ni truk sgt².Arini je asyik Melepek je,bdn btl² x lrt.....

Sma ahh sis sy pun awal2 preg tolak nasi segala bau masakan... Skrg 5bulan dah dah ok sikit... Slera tak bnyk n masi memilih2 juga... Cuma nsi dah bole msuk la 😊...

5y trước

alhamdullilah awak dah boleh makan nsi..Doakan sya juga ea

Bihun sup, kuew tiaw sup, mee sup, bubur nasi ke 😋 tambah sambal tumis ikan bilis.. kalau nk pedas2 skit.. atau bleh makan spagetii/pasta/fettucini.. yummy

5y trước

Haah sye pun time muda2 suka mkn pedas, skrg xbole.. asek saket perut.. suami pun jgkit.. haha klau msak sup ayam bkn ckp ank2 je suka, ngn suami skali hirup kuah.. 🤭🤭

Sy tak boleh bau nasi tgh msk. Tpi boleh makan nasi. Sis boleh makan bihun, mee, ketiau dll. Jika tak boleh juga. Boleh makan roti, cereals, nestum buah2an

5y trước

*skip

Saya pun mcm tu juga skg dh 15w 5d baru Ada selera mkn nasi sikit. Saya amalkan makan roti, ayam buah²an Dan jangan makan berminyak byk kan minum susu ok 😉

5y trước

Alhamdullilah....Susu pun kdg² xbole msuk..mual je

Saya byk makan buah² & sayur sis. Sesekali makan sup pun okay. Bykkan air kosong, susu & kurma utk tenaga 💪🌹 Moga berselera ya lepasni. Aameen

5y trước

Aameen ya Rabb. Saya pun 1st time join app ni. Baru 1st time prgnnt lepas setahun setengah tunggu 😊

Dlu sy cmtu gak. So sy makan roti,pizza n buah buahan..... makan mee2 pon ok

5y trước

sama lah dgn sya...xbole lngsng tgk nasi...