Persediaan bersalin

Haii mamy.. skrg sy preggy 30w. Due bulan 3. Persediaan brg baby da ada,mcm baju,napkin semua belum basuh. Bila ok ek start basuh n packing. Nak basuh skrg mcm awal pulak,lg 10w ?

40 Các câu trả lời

Dah boleh start cuci dari sekarang. Memang kita rasa 10week tu macam lambat lagi masa. Tapi dalam tempoh 10week tu macam2 boleh berlaku. Antaranya terberanak awal dari due. Tiba2 ada komplikasi. Kita bukan nak meminta benda buruk berlaku. Cuma standby if anything happen. Kalau dah sarat sikit nanti nak buat kerja pun cepat penat dan rasa nak rehat je. Better start sekarang. Sikit2 cuci kain baju baby. Packing slow2 barang utk bag hospital. Sy dah pernah rasa penat tu sebab masa perut 35week baru sibuk nak kemas brg2 baby.

Nak brnak ni xsmatinya ikut due .. ad je org usia kndungn 30weeks + g check up tba2 ad mslh then kna admit wad and tba2 doc nak kta brnak awal mybe ad yg kna induce , operet .. So , btter sdia awal drpd tergesa2 ... Klau dh msuk wad , nk blik kmas barang pun xlh .. nk hrapkn suami atau org lain , mst xsma mcm apa yg kta nk ...

5y trước

itu laa sis.. Sy ada terpikir gitu,tp mtk dijauh kan. huhu. In shaa Allah saya buat preparation dlm bulan ni. TQ atas nasihat ☺️

Basuh la awal² sis... lpas tu packing siap2. Nurse yg pantau sy pun dah suruh siap² packing brg simpan awal2 kat keta. Takut2 baby nak kuar awal ke apa ke so kita dahnada persediaan awal. X lah kita risau nanti

Sy masa 29w warded sbb bleeding, msa tu kalut abis sbb baju baby sume x bsh lg 😂...3mggu warded nsb baik xkena brsalin awl, time tu dh siap kena cucuk dexa. Blk2 trus basuh baju baby. Skrg tgh tggu hari je...

5y trước

Sye tiga hari ni keputihan + bleeding. Nyeri gak bawah tu. Cuma tak banyak. Hari ni dah kurang darahnya. Risau gak. Bedrest je skrg ni. Buat kje rumah pun gitu2 je. 😅 bru je 30w ni.

Sye da siap mmbli skit2 dri 6bln++. Siap pungah bju2 kakk dye. .smlm las mmbsoh. .😅. .tgl nk kms2 msok dlm box ssiap. .pas 2 kms msok dlm bag hosp. .brg ibu x ckp lngkap lg. .pesdiaan awl. .hehee. .

basuh je la awal2. senang. nnti semua dah standby dan tak kelam kabut. nak pack barang baby pun tak mengah. settle awal lega kan . dah settle boleh rehat2,baca buku,excercise ke.

Sy 6 bulan. barang baby byk dah beli, tapi belum cukup lagi. Nak basuh dulu baju2 tu, tapi belum beli pencucinya lagi. Tengokla seminggu dua lagi.

blh dh prepare sis .. sy masok 7bulan, brg bby mmg siap2 cuci then masok dlm beg .. sbb kn ada kes org tberanak awal, so btter stndby awal hehehe

Sy dari 7bulan dah siap basuh n simpan elok2, skrang pun dah 30weeks nurse dah pesan suruh siapkan beg hospital in case premature birth.

Sama la awak... baby march la nmpknya 😂.. yy brrg baby da siap packing.. tggal brg sy je x packing gi... mood tgh mls 😂