Need support n risau anak xcukup susu

Hai , sy sbnrnya stress ngn org sekeliling. sy mmg niat nak fully bf ank .. tp ibu sy ckp anak meragam sbb bf , kembung perut sbb bf .. n ibu trus buatkan fm tuk ank .. susu pom ibu yg belikan dri ank nb smpai skrg nk msuk 2 bulan .. susu S26. time sy ngn ank mmg sy df je .. smlm ank meragam kembung prut dia mngis n xtidur seharian . ibu sy mmg bg btol trus seharian. pstu harini baby dah oke . sy nk df ank .. tapi 5mnit je baby dah lepas n trtido .. knpa ye ? sy paksa ank df sbb sy xde bg fm since ptg td .. sy risau ank lapar . tpi ank tak ngis pom . bf 5mnit dia tido dah . ibu ada ckp anak kmbung perut sbb ank xknyang .. means susu sy xckup utk ank sbb tu angin msuk .. betul k ? sedangkan sy rsa susu sy cukup je , td pump dpat 2oz . susu fm pom ank mnum 2oz je .. marmet pom ad je kluar . tp ank taknak ☹️ sy nk keep demand n supply sbnrnya .. trima kasih sudi bca .

7 Các câu trả lời

Susu awak cukup tu sis. Tapi klau dibiarkan bagi botol, memang boleh drop susu sebab takde demand. Kena berkeras la sket dgn mak awak yang awak nak df sebab takut susu drop. Anak saya skang 2 bulan jnis minum susu 8-10 min. Paling lama 40 min tapi tu dah termasuk mengempeng dah. Kadang 5 minit pun dia dah lepas sendri, nampak puas dan bgi blik puting pun dia tak nak dah. Pastu blh tido sampai 2 jam. Maksudnya kenyang la tu. Sesetengah baby memang efficient sucker.. dia hisap tu dapat banyak, depends pada flow susu jgk. Dalam 5 minit pun dh dapat susu yang cukup

tak betul sis. kalau direct, jarang baby dapat kembung sebab dia mcm vacuum gitu, kecuali lekapan tak betul. kalau dari NB dah diberi fm dan botol, boleh jadi anak nipple confuse. mungkin anak dah ngantuk sangat. keep on bagi df ye. setiap 2-3jam. baby 2 bulan 2oz tu mmg dah cukup sangat dah. plus suction baby lagi power dari pump tau. anak nangis tu normal la. mungkin dia di fasa growth spurt, tak pun mental leaping. bagitau ibu ye.

cuba hntr link google atau link posting online mne2 la yg menyatakan psl demand n supply kat ibu atau berkenaan info ttg berapa auns bayi minum sbnrya ikut umur dia. baby saya pon Klau dia df dia cepat tertido tpi dia akn terbngun blik lps 2 jam nk susu. bukan sbb tk cukup susu tpi sbb susu ibu cepat cerna. Klau susu fm la dia jdi agak susah nk berak dn perut kembung.

ibu awk sma mcm mertua saya.. mula ii masa pantang susu sy kuar sikit.. pstu dia kata la susu sy tkde sgtla apalah, pstu bila susu sy dh ad dia kata pulak anak tknak susu sy.. haih mcm ii org tua tu.. kdg geram jugk nak kata balik.. pstu sy mengadu dekat suami tp suami tu fhm la sndiri backup mak dia balikk.. stress bila fikir balik duk tumpang pantang umah dia

Jgn stress dear.. saya pun mcm awak masa baby saya baru berapa week.. saya paham kalau situasi mcm ni.. awak kene tegas tau dalam nak BF ni.. suami saya pown mcm mertua awak.. anak nagis terus nk bagi FM.. saya buat tak tahu jer n tak usik langsung botol susu tu..

yg penting jgn stress n jgn fikir kata ii mak awk tu.. truskan je df baby.. susu ibu la paling elok utk baby tau

Mana boleh ibu awak sabotaj mcmtu, tu baby awak