Berpantang di rumah mertua.

Hai. Siapa di sini yang pernah berpantang di rumah mertua? Boleh kongsi cabaran dan keburukannya tak? Saya rancang untuk tak berpantang di kampung sendiri sebab jauh dan mak masih bekerja jadi tak boleh jaga saya sepenuhnya. Lagipun saya jenis tak boleh berjauhan dengan suami. Takut nanti saya cenderung meroyan pula. Ini anak pertama jadi kali pertama berpantang. Minta pendapat kalian semua. ?

28 Các câu trả lời

Saya pon berpantang di rumah mertua .. Sgt2 byk cabaran ye ..hati kena kental .. Tp tak semua mertua mcm tu .. Ada mertua yg okay .. Alhamdulillah .. Masa saya berpantang .. Seminggu awal tu semua okay .. Next tu dah rasa tak okay .. Mil dah mula suh letak anak kt lua .. Sbb jiran2 nk dtg tgk baby .. Then anak sy demam bjangkit dgn adik ipar .. Adik ipar time dmam pon dok cium anak .. Bila saya tegur semua tarik muka .. Anak kena warded seminggu .. Sgt stress 😢 then pasal basuh baju anak .. Mil dah stat bunyi dah .. Knp sy tk basuh knp kena husb yg tolong basuh .. Husb pon stat kena bising dah .. Then mil bising .. Baju yg dah dibasuh semua longgok je tk lipat2 .. Adik2 ipar mmg tak membantu langsung dalam kata lain malas .. So bila mil nmpk husb yg lipat kain .. Dia bising lg .. N stat dah bunyi tk tolong dia kemas rumah n evrything .. So bermula la hari sy gagah jugak buat semua kerja .. Sampai tmpt jahit sakit pon buat tk tau lg .. Lastly dah tk tahan sgt bgtau kt husb .. Tgk2 jahitan luar dah terbukak .. Mujur tak kena jahit balik .. Nurse bg ubat je suh sapu .. Then mil ckp sbb tk reti nk duk diam .. Allahu masa tu mmg tk tau nk ckp ape .. Then lepas je pantang .. Husb stat mengamuk n kitorg gaduh hampir bercerai .. Tanpa punca n sbb .. Fil n mil pon salahkan saya ... Masatu Allah je tau ape yg kita rasa .. Almost meroyan jugak tp tahan je diri demi anak .. Tahan sampai menggigil 1 badan .. N sepupu dtg ambk saya dgn anak bawak keluar .. Masatu rasa bebas yg teramat .. Ni cabaran saya la .. 😬 semoga sis dipermudahkan urusan ye 😊

Mcm sy ritu berpantang d rumah mil.. alhamdulillah mil n adikbdik husben smua ok je kekdg mil arah adik2 husben mskkn lauk berpantang tuk sy bile mil bz ngn kelas agama or etc.. even dorg lelaki sbb adikbdik husben rmai lelaki pmpn just 2 org je .. sy pn berpantang situ sbb umh mil dkt dgn hsptl senang nk ulang alik tgk ank dkt nicu sbb dia lahir prem..nk balik kg berpantang nti sian dkt bby xde spe tgk dia.. nk2 bby prem mmg prlukn kita tuk support dia tuk survive..smuanya tu mcm org kata nsb2 sbnrnye idup ni..kekdg ada org ada rzki Allah bg rzki dpt mil baik adikbdik ipa duai pn baik mcm fmly sndri..rs welcme je dlm fmly trsebut.......ada tu dpt mil n adik ipa xbpe nk baik... kita kena la pndai bwk dri... N doa byk2 hrp smuanya d pmudahkn oleh Allah..in shaa Allah klu kita doa yg baik2 Allah akn bg yg trbaik n smuanya d bwh lindunganNya..in shaa Allah..

Pengalaman sy bpntg umah mil time ank first, best, as long as buat je yg dorg suruh (sbb depa overprotective dngn bby sy), kalo cucu2 dy yg kecik dtg, dy yg tukang marah... Heheheheh sy suka part tu, sbb xyah penat2 nak larang ank org, nnti maknye yg sakit hati.... , bab pantang mknn sy susah sikit nk ikot sbb mil xdak pengalaman kna czer, so xtau nk bg ap. Husb kate, ikut ja mak masak ap utk sy,tp husb suh buat list, nak mkn ap... blik umah nnti(lpas pantang), husb akn bg. However, kalo ad rzki ank second nnti, nak bpntg sndri...

Sebenarnye bergantung keadaan..awak dah kawin dah tau perangai mertua mcm mne adik/kak ipar mcm mne..Dan cukup kenal dengan kerenah emak sendiri..Dr stu dah bleh decide mne yg terbaik..sbb untuk sy sendiri sy lg suka berpantang dgn mertua..xde nk marah²,pantang x strict sgt smpai stress..happy je jgn mertua.. berpantang mcm xpantang la..sbb sihat..mood elokkan sbb emosi terjaga..tpi berbeza bila berpantang dgn mak sdri .tanye mknn tu bleh makan ke tidak pun dah kne marah dh kne bebel berjela². 😌

Ok ja. Berpantang di mana2.. tp jangan harap yg terbaik la, 😂 berpantang x kan ada yg sempurna baik tpt parent @ rumah mertua... Hati kena kuat.. fikiran kena waras... Berpantang dengan yang menjaga x sama situasi.. kalau ikut yang menjaga lagi stress... Banyak kerja nak buat.. sedia air mandi. Makan. Cuci baju . Kena bangun awal.. mlm tidur sekejap2 terjaga.. so kena sama2 toleransi... Penting mulut/bahasa kena jaga... Sentiasa ucap terima kasih supaya yg menjaga senang hati...

Saya pn dalm kebuntuan ni.. Ank first dlu pantg umh mak.. Skg tgh pregy no 2..nk msuk 7 buln.. Asal nye nak pantg umh mil je.. Sbb skg sye dduk dgn mil.. Umh mk sndri jauh kt selatan.. Jdi sye risau time bby nak check kuning.. Klsu husband keja.. Dgn spe sye nk mntk tlg bwk check kuning.. N urus kn ank yg first.. Sbb mil keja cikgu.. So mmg sush laa na cuti kecuali cuti sklh.. Sye n mil xde mslh. Kami baik2 je..

Klo ikutkan better dkt rumah fmly sendiri tp klo berpantang dgn org tua sama ada mak sendiri atau mak mertua , yg melayan kita org muda mmg susah nk sefahaman sbb yela org muda mcm kita rasa mcm semua ok and org tua masih dgn petua dulu dulu (but actually still valid at the same time.) Tapi yg penting kita yg kene positif diri, meroyan tu kita boleh kawal dgn istighfar,ingat anak. InshaaAllah😊

5y trước

Hehe betul tu. yg penting kita je kene terima apa prg ckp. Yep better dgn mak sendiri nk mntk tlg pape pon tk segan sangat 😁

Kalau ada duit hire orang gaji atau confinement lady. Kalau tak pantang rumah sendiri. Complicated nak pantang rumah mertua. Tak tenang. Memang pantang perlukan peneman sebab akan stress and penat. Tapi mak mertua ada cara sendiri yg mungkin kita takkan suka. So kalau boleh jaga baby sendiri then jaga la. Kalau tak, cari pembantu atau pantang rumah mak mertua sementara sampai tak tahan 😅

Sbenarnya bpanatng d ruma mertua ni pun elok jg tapi ikut la kalau kna mertua yg ok.. Ok la... Tp bg sy.. Sy lbih suka bpantang d ruma emak sndri sbb cara emak kita jaga dan emak mertua mmg 100 psent x akan sma... Sbb dgn emak sndri kita x segan nak minta itu ini... Dgn mak mertua mcm rsa segan sikit la nk suruh itu ini... Itu bg sy la... Tapi stgh org kn tak sma.... Hehhehe

Lagi satu Saya pn xsuka Ada yg memadai buat anak Kita suka hati. Cium suka hati dorg..lagi2 klau Ada budak2 lain dtang dekat sentuh2 saya pantang sikit..sebab masih baby..kalau anak dh besar ok sikit..sbab nti apa jadi sakit anak Kita ..siapa susah ? Siapa risau? Kita pn xboleh nk marah dorg ..sebab tu lgi suka dukk rumah sndiri.