BULAN PUASA

hai semua. saya first baby. kemungkinan kandungan 3-4weeks. boleh puasa mcm biasa tak? tapi ada jugak keluar keputihan coklat.

9 Các câu trả lời

Spotting memang kena check dgn doktor. Saya dulu pun spotting, pakar fertiliti beri ubat kuatkan rahim. Puasa bergantung kepada ibu. Kalau bimbang kesihatan anak, boleh tak puasa tapi wajib ganti & bayar fidyah. Jika tak boleh berpuasa sebab masalah kesihatan (saya senang kena non-diabetic fasting hypoglycaemia sejak sebelum hamil sebab ada penyakit kronik yg teruk), ada fatwa dia.

sy puase.. tp bimbang jgak.. skrg bru 5week. tp dgr ustaz azhar ckap kne puase kcuali rase tak mampu. entahlah.. kdang takot baby xjd.. dah la pnah exp miscarriage mse 6 weeks lbih. ni tggu hmpir 2thun bru pregnant balik.. tp da start mkn zincofer. n harini g mntak ubat kuat rahim kt swasta. hrap2 ade rezeki..

Sye preggy dlu tyme bln ramadan dlm 4-6 week ( mls nk check upt awal2).. alhamdulillah ok.. spanjg khamilan xde spotting.. sis kne check Dr dlu utk spotting tkot ancaman kguguran..

3mo trước

x normal awak.. peg check Dr ye ..

kalau tak ada masalah kesihatan, patutnya boleh. spotting tu, jumpa doktor cepat2, alang2 minta nasihat tentang puasa sekali.

boleh je selagi tiada isu kesihatan. try dulu puasa kalau muntah2, dehidrasi teruk then berbukalah

Sy da 6 minggu..tp x puasa sbb ada dgr dr kwn sy dia puasa..baby dia x membesar..last2 kena cuci..

3mo trước

Haah sis..kwn sy tu x tau dia pregnant tu yg puasa mcm biasa..scan doc..x de bunyi jantung..baby x membesar..tu yg sy x berani nk puasa..sbb baby kecik lg..

Macam saya masa 8weeks, doctor tak galakkan puasa sebab alahan + gastrik teruk..

Boleh tp make sure mkn sahur tu jgn sikit sgt. Kalau blh makan oat lg bgs

hal spotting tu pergi cek dlu