buaian dan puting

hai semua salam..nak tanya pendapat semua mommiess kt dlm ni..ada kesan ke klu baby isap puting?laki sy bising bila sy nk try puting kt anak..sekarang anak suka menghisap jari2 dia..lps tu buaian..bila sy ckp anak tido dlm buai terus org kecam..ckp nanti anak nk pg mana2 anak crk buai..mmg ada kesan ke?mama sakit kepala..

35 Các câu trả lời

Org lelaki mmg bising sbb bukan dia yg byk jg ank..😄 suami sy xbising sbb lg serabut tgok bini dia mengeluh penat n kesian ank asyik ngs nk ngempeng lama2 walau dah kenyang n nk dodoi ats lengan walaupun x diajar..nk2 plk ms tu ank sulg kne jahit lg pastu pntg xrti sgt nk hndle ank..ats kperluan ank sbnrnya sis..lain ank lain cara dia..ank sy sorg lg xsuka berbuai..dri lahir suka tdo ats tilam tp wjb kne bedung..kita ibu dia kita tahu apa yg terbaik ntuk ank kita..lps usha mcm2 still xjln,so ambik lah cara yg kita rs terbaik..mmg sush sikit ank berbuai..kt kg kne spare buaian khas x perlu nk usung tiapkali blk..sbb suami sy stuju ank berbuai so umh mak sy n mil mmg ad khas ntuk ank sy..beli besi tu shj kdg beli yg preloved xpe, kedai bundle xpe, then spring tu blh dpt yg murh2 shopee pun ada..kita boleh bajet ikut kmmpuan..puting plk ank2 sy mmg berputing smp 2taun..cuma leceh mlm2 jika terhilang tercabut tu boleh haru tgh mlm duk mencarinya..lps ank 2 taun boleh ajr lepas buai,puting n susu semua tu..buai tu plk cari kain lubang2 yg ada safety head n jgn lupa ikat sikit hujg kt kaki tkut die tergelongsor..jgn letk bntl dlm buai tkut baby meniarap..kain buai ikut saiz baby..bwh buai letk toto..tu la pesan mak sy ms sy nk membuai ank dulu..hihihihi

Sy pun letak buai ms pantang dan bg puting. Satu buai tu mak sy nak guna, yes mmg sy sndri xnak biasakan sbb nanti dah msk keje rumah pengasuh xde buai. So xpeee layankan aje sementara pantang di rumah mak. Blk je rumah sndri. Terus sy apply cara di fb baby language tanpa buai. Alhamdulillah baby sy dah blh tido tanpa buai. Puting? Mak sy pengasuh juga dulu. Dia cakap yer x semua mau bg anak puting tp kita ibu kena set mind bg puting utk apa? Klo baby nangis susu xnak atau nak umpan bg diam. Puting la jwpn nya. Baby sndri akan refused puting lepas dia senyap. Dia sndri akan tolak puting dr bibir dia. Kita bg nak elak baby nangis sampai selop. Bukan nak bg berterusan sampai jd habit. Puting pun pilih ikut usia baby tu.

Pacifier tu okay klu pndai cri skg ada jenis yg tak bg jongang brand tommie tippie.. Buaian pula... Anak sya dri 1bulan lebih pkai buai sbb smkin berat anak pula suka tdur kat badan tp sya czer mana tahan hri2.. every nap nak tdur atas badan.. so, mentua suggest utk pkai buai.. dan sya pun pkai la buaiii.. smpai 3bulan lebih ja dia pkai buai.. bila baby dah start pndai pusing2 kiri kanan sya bg stop and latih dia tdur atas kati pda wktu malam shja.. siang dia tdur d buai.. lepastu lama2 baby sndri taknak kat buai.. skg baby tdur atas kati ja.. pagi siang ptg mlm.. 😌 try limit pnggunaan buai tu dlu.. pkai buai mmg ada pros and cons dia.. bila travel yg pyh.. nasib tak smpt travel dia dah suaikan diri tdur d katil fully

Buaian.. Pernah try sebab mak saya & mak mertua bising, suruh tidurkan anak guna buaian, konon nanti mudah nak buat kerja rumah, & anak pun tidur lebih lama. Walaupun sebenarnya saya sendiri tak setuju, dek tak tahan kena bebel, lagi2 masa tu anak first. Cuba la jugak.. Tapi kejap je try buaian tu, sebab anak lebih selesa tidur atas tilam dari buaian. Puting.. pun mak sy & mak mertua suruh bagi, sama jugak saya kurang setuju, masa anak first sy stress dengan itu ini yg disuruh buat, walaupun sy tak nak, dah explain pun tak nak terima, bagi jugak puting.. tapi anak refuse, jadi saya tak pernah push anak. Saya bagi teether je..

Buai tu i think ada kesan jg kot, ank 1st sy dr kecik sy buai, bila nak pegi balik rmh nenek,sdara ker, buian kena bawa jg😅 puting pun sama, incase xda buai time dia nak tido terpaksa dukung sambil tepok blkg dia..ambik masa juga😓, then bby 2nd sy bg buai pun time dia over mgantuk tapi jarang la more practicekan dia tidur tilam cuma puting x dapat dielakkan😅 bby yg ni ok, asal dia nak tdr, tdr la dia x kesah kt mana, satu lagi dgr org kta la, biasakan dari baby kita pasang lagu ala2 meriah cam tu, nanti klo ada kenduri cam tu, x la susah bby nak tido sbb dah biasa dgn bunyi bising😂..sy baru tahu bab ni😅😅

Setiap baby berbeza sis.. Sis kene byk explore dan cuba mcm2 utk anak sis, nnt lama2 sis akan tahu perangai dia mcm mne. Mcm anak saya, siang tdo pakai buai, siap beli yg electric tu sbb susah betul nk buat keje lain xkan nk mengadap die je😁 malam alhmdulillah boleh tdo tanpa buai, janji kene bedung. Puting saya bagi skali skala cthnye masa duk dlm carseat/stroller utk tdokan die. Bila die ttdo nnt puting tu tercabut sndiri. Tu pun kdg2 ade time die xmo puting.. Sy suggestkan sis follow fb group baby language, byk jgk sy blajar dri sane😊😊

5y trước

Ooh ye ke. Xpe kita yg jaga dan hadap anak kita tu, bknnye org yg komen byk tu😁😁

Husband sy alhamdulillah sejenis yg memahami...anak sy 2 org n dua2 beza sgt...yg kakak dye klu x tido buai sgtlah pyh nk tidokan, yg adk alhamdulillah, tepuk2 jer dh lena...puting lak time kecik jer nak, bile dh 7 8 months, sendiri x mau...jadi ikut kemampuan kite n yg memudahkan kite lah mommy...klu rasa ank senang tido buai n x mengganggu kite nk buat keje, ok x pe lah...klu husband yg bising2 tu, ape kate suruh dye yg tidokan ank, lynkan ank, kite pn boleh buat keje kite kn...☺️☺️☺️

5y trước

Kann...geram pulak bile ingt perangai tu...😡😡

Ade kesan klu ank isap puting..dri awak kna la jga gigi nnt bla anak da tumbuh gigi gusi mash lmbut nnt trikut bentuk puting tue..jgn biasakan bagi isap puting..ank buah saya dri kecik sampai ke besar gigi jongang, lpas isap puting, gian xdpt isap jari..tkut jdi mcm tue je..buaian tue klu boleh xyah la ajar sangat..tdow bawah pn da ok da..mlainkn sis jnis rjin nk angkut pkul buai ke hulu hilir its ok..anak sy dri kcik mmg sy xajar isap puting dan tidow buai sbb akn mnyusahkan sy juga..

5y trước

angkut x..tp sy keje..cuma bila belah mlm je sblm pkl 10 tu sy da letak dia kt bawah..kdg tu dia sendiri terlelap depan tv..kira buaian tu pakai sekejap sbb sy nk mandi masak..

Puting n buai tgk pada kehendak baby. Ms mula2 dlu mmg sy xnk bg anak sy buai n puting. Tp dia asik ngempeng. Bg gak puting tp dia xnk. Tu mmg kne redha la. Bab buai pulak. Dr dlm pantang tido sgt2 xlena. Mcm2 cara buat. Asal tido xsampai sejam dh bangun. Mak kata buai je bg dia lena n ckup tido. Mmg btul dia nk buai. Tp siang je sy buai. Malam dia xnk buai. Xperlu la nk dgr mlut2 org bercakap. Yg hadap anak tu kita bukan org lain.

Entah la anak sy sndri 2bulan dh dok dlm buai. Tp siang hari jelah,bl mlm tido same2 dgn kite. Alhamdulillah ok smpai skrg,buai hnye waktu siang jeh,kdg2 siang xnk pn buai,nk golek2 kt tilam gak. Dan anak sy akan isap puting time nk tido je,bl lena lps sndri. Kalo waktu die tgh bermain,kalo blh jgn galakkan puting kt mulut anak lah. Takut terbiase.. sbb buai dan puting normal utk baby,cume kite kene pndai corakkan lah. Xperlu bising dan gadoh.

5y trước

yalh. btul 😊